Карантину дотримується приблизно половина українців, а 70% українців вважають ефективними ті обмеження, які запроваджує уряд – це результати нещодавнього опитування Соціологічної групи «Рейтинг». Водночас 15% опитаних переконані, що такі правила є надто жорсткими.

Карантину в Україні не дотримується кожен десятий, а третина опитаних – виконують правила лише частково. 10% українців взагалі намагаються не виходити з дому, 19% – виходять із дому декілька разів на день, ще 29% опитаних – один раз на день.

Якщо ситуація з поширенням коронавірусу ставатиме гіршою – 70% респондентів не проти продовження карантину до червня. А 23% опитаних українців виступають проти такої ідеї. Також 80% підтримують можливе посилення карантину на час Великодніх свят.

Саджати за ґрати за порушення карантину – таке покарання підтримує чверть опитаних. Водночас за штрафи за порушення карантину виступає 55%, ще два тижні тому штрафувати порушників закликало 75% опитаних. 27% опитаних готові охороняти громадський порядок як волонтери разом із патрулями Національної гвардії або поліції.

Через карантин роботу втратило 8% опитаних українців, а ще 18% – у вимушеній відпустці. Майже половина українців (40%) продовжують працювати, як і до карантину. На дистанційний режим роботи перейшла чверть опитаних (23%).

Економити з початком карантину почала більшість опитаних – 82%. У 55% українців заощаджень вистачить менше, ніж на місяць, якщо вони втратять роботу. Прожити два місяці без доходів зможуть ще 17% українців.

Шукати нову роботу чи підробіток готові 37% опитаних, якщо втратять джерела доходів. Найчастіше це чоловіки, а також молодші та більш забезпечені респонденти. Ще 15% намагатимуться позичити в близьких і рідних. 10% українців готові вийти на акції протесту чи бунти, якщо втратять дохід.

Економічне становище за останні пів року погіршилось у 51% сімей. Ще 42% опитаних вважають, що нічого не змінилося. Водночас 61% опитаних заявили про погіршення їх фінансового становища за останній місяць. 35% сказали, що не відчули змін, а лише 3% опитаних говорили про покращення.

Тільки 9% опитаних українців прогнозують покращення економічного стану в Україні. 68% респондентів вважають, що ситуація погіршиться, а 13% – не зміниться.

Опитування проводилось 10-12 квітня 2020 року та у ньому взяло участь дві тисячі респондентів. Участь у ньому взяли українці віком від 18 років і старші з усіх областей, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Похибка складає не більше 2,2%.