На вулиці Антоновича, біля торговельного центру Ocean Plaza, прорвало теплотрасу з гарячою водою: затопило паркінги, нульовий і перший поверхи ТРЦ, пошкодило автомобілі, майно й техніку. Ocean Plaza наразі закрили для відвідувачів, а прокуратура міста Києва за фактом аварії порушила кримінальну справу. Окрім майна, через прорив труби на Антоновича постраждали 10 людей, семеро з них потрапили до лікарні. Ми запитали юриста, як правильно просити компенсацію й хто має відшкодовувати збитки постраждалим.

Як відшкодувати збитки


Максим Коваль

юрист Berylstone

Потрібно спочатку провести розслідування й з’ясувати, хто є винним у тому, що сталась аварія. У цьому випадку це зона відповідальності комунального підприємства «Київтеплоенерго». Саме вони здійснюють експлуатацію теплотраси й зобов’язані робити поточний ремонт, підтримувати її в належному стані. Але потрібно остаточно визначити, де саме сталась аварія і чи точно з їхньої вини. Можливо, до аварії призвели якісь дії третіх осіб.

Постраждалі повинні передусім задокументувати збитки. Якщо були пошкоджені машина, інше майно чи техніка, потрібно отримати оцінку відповідних збитків, звернувшись до експертних компаній. Їх треба обов’язково задокументувати, інакше довести щось у суді буде доволі складно. З документами можна звертатися до юристів чи адвокатів і йти безпосередньо до суду. Щодо того, чи зможуть виграти суд постраждалі, це великою мірою залежатиме від якості судової експертизи.


Що кажуть у «Київтеплоенерго»


Тетяна Орленко

речниця «Київтеплоенерго»

Щодо компенсації [матеріальної]: спочатку створюється комісія, потім відбувається оцінка шкоди, яка сталася. Щодо відшкодування тим людям, які постраждали: питання будуть вирішувати окремо й індивідуально з кожною людиною. Ми не відмовляємося від відшкодування й водночас не погоджуємося зараз. Створюється комісія, проводить оцінку й визначає пошкодження, і вже за її результатами відбуваються всі дії.


Фото: Олександр Масовець, Патрульна поліція Києва, «Київтеплоенерго»