Господарський суд Києва зобов’язав забудовника знести чотири поверхи будинку на Подолі за адресою вулиця Нижній Вал, 27-29. Будинок зводили без дозволів на роботи та з порушенням державних будівельних норм, кажуть у суді. Також не було дотримано державних стандартів з питань будівництва і проігноровано висновки експертизи. Забудовник має демонтувати зайві поверхи за свій кошт.

Коротко пояснюємо, що порушує «будинок-монстр» на Подолі та чи реально демонтувати зайві поверхи.

Що кажуть архітектори

Ділянка, де стоїть будинок, розташована щонайменше у п’яти охоронних зонах, на території центрального історичного ареалу Києва й території пам’ятки ландшафту та історії, пояснює Олена Олійник, віцепрезидентка Національної спілки архітекторів.

Це охоронна зона містобудівної пам’ятки державного історико-культурного заповідника «Стародавній Київ». Крім того, ця ділянка примикає до охоронних зон 17 пам’яток архітектури, що розташовані на вулицях Межигірській та Ярославській. Згідно з документами, які проаналізували архітектори, поверховість будинку повинна бути такою ж, як забудова навколо – не більше як 8 поверхів.

Проте архітектори рекомендували знизити поверховість будинку до чотирьох, адже цього вимагають нормативні документи України та міжнародні правові акти. Проєкт будівництва негативно впливає на забудову, яка є невіддільною частиною ландшафтного комплексу Подолу як історичного центру.

Будинок-монстр на Подолі, Київ, Нижній Вал, 27-29. © Анна Бобирєва для The Village Україна

Що в будинку

Відповідно до проєкту будівництва, на верхніх поверхах немає квартир, каже радник мера Києва Володимир Бондаренко. Там лише апартаменти квартирного типу, де не передбачено приміщень загального користування – сходів, ліфтів, вестибюлів і коридорів. «Якщо перекласти зрозумілою мовою, то це приміщення для тимчасового перебування людей, це хостел».

Крім того, експертиза встановила, що добудовані поверхи – це залізобетонні конструкції, які легко демонтувати.

Як будуть демонтувати?

Фізично зайві поверхи можна демонтувати, оскільки будівля не є монолітом, каже віцепрезидентка Національної спілки архітекторів. «Сучасний стан ведення будівельних робіт дає змогу без перешкод демонтувати до восьми поверхів будинку з монолітним залізобетонним каркасом».

У конструкціях нижніх поверхів не буде порушень після демонтажу зайвих поверхів, встановили експерти. Щоб зберегти цілісність просторової системи, треба вивільнити частину арматури на потрібному (восьмому) поверсі та заанкерити (з’єднати болтами) її у спеціальне перекриття. Використовуватимуть баштові крани – вони потрібні для демонтажу бетонних плит. Їх можна розмістити на вулиці Нижній Вал.

Процес демонтажу триватиме кілька днів, на цей час варто перекрити рух транспорту на вулицях поруч із будинком.

Що каже забудовник?

Захист забудовника подаватиме апеляцію на рішення Господарського суду Києва, повідомила The Village Україна Дора Пателі, директорка компанії-забудовника ТОВ «Пателі Лізинг». «Рішення суду незаконне, воно було передбачуване», − сказала вона.

На питання, чи виконуватиме забудовник рішення суду, Пателі відповіла: «Ні, звісно. Будинок побудували у 2014 році, де вони були тоді? Ми виконувати не будемо».