4 січня термін дії договору про оренду будівлі, у якій розміщений кінотеатр «Київ», завершився. Місто надавало її в оренду ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» протягом 20 років. Продовжувати договір департамент комунальної власності міста не планує, а будівля може перейти до управління комунального підприємства «Київкінофільм». У такому разі усе обладнання кінотеатру можуть забрати орендарі.

Розповідаємо, що трапилося з кінотеатром і що з ним буде далі.

Довідка

Кінотеатр відкрили 1952 року, статус культурного центру він набув пізніше.

У «Києві» влаштовують міжнародні та всеукраїнські фестивалі, спецпроекти, ексклюзивні програми, ретроспективи, прем’єри фільмів.

Що сталося?

У жовтні 2018 року ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» надіслало звернення в департамент комунальної власності міста Києва. Просили продовжити термін дії оренди будівлі ще на 10 років та врахувати при цьому специфіку діяльності організації (йдеться про проведення фестивалів – ред.) під час визначення нової орендної ставки. Проте кажуть, що не отримали офіційної відповіді на свій лист до сьогодні.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко припускав, що через цю ситуацію «робота кінотеатру може припинитися вже під час різдвяних свят».

У КМДА запропонували включити «Київ» до мережі «Київкінофільм», щоб не допустити схожих ситуацій у майбутньому. «Кінотеатр продовжить свою роботу в тому ж форматі. Місто не може ставити під загрозу роботу кінотеатру через постійні звернення орендаря з проханням зменшити вартість оренди», – прокоментувала директорка департаменту культури КМДА Діана Попова.

10 січня зібрали нараду, на якій були присутні представники департаментів комунальної власності, культури КМДА та представники КЦ «Кінотеатр «Київ».

«Сказали усно: «Оренда продовжуватись не буде. Думайте, як вам переходити до «Київкінофільму». Жодного офіційного документа нам не дали», – розповідає заступниця директорки культурного центру Ірина Шинкаренко.

Коли буде остаточне рішення щодо кінотеатру?

Питання майбутнього кінотеатру вирішуватиме постійна комісія Київської міськради з питань власності, розповів директор КП «Київкінофільм» Денис Хомич. Поки невідомо, коли саме відбудеться засідання комісії.

«Остаточного рішення поки немає, йде діалог», – додає він.

На думку Хомича, головним залишається питання вартості оренди будівлі кінотеатру. «Позиція міста така: приміщення на більш як шість тисяч квадратних метрів у центрі здається за 45 тисяч гривень на місяць. Це менше восьми гривень за квадратний метр. За методикою порахували, що ця будівля має коштувати 900 тисяч гривень на місяць», – каже Хомич.

Ще одним проблемним моментом, за словами директорки департаменту культури КМДА Діани Попової, є те, що КЦ «Кінотеатр «Київ» не підписав охоронний договір із департаментом охорони культурної спадщини. Цей документ є однією з умов укладання договору оренди, адже кінотеатр «Київ» є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення.

Що говорять у КП «Київкінофільм»?

КП «Київкінофільм» займається демонстрацією стрічок і поступовим відновленням тих кінотеатрів, які є на його балансі.

До мережі входять кінотеатри:  «Факел», «Промінь», «Старт», «Ліра», «Салют», «Лейпциг», «Флоренція», «Київська Русь», «Ім. Т. Шевченка», «Кіото», «Ленінград» («Дніпро»), «Загреб», «Братислава», «Краків» та «Молодіжний».

«Якщо нам скажуть – ми візьмемо кінотеатр на баланс. Адже ми єдине підприємство в місті, яке опікується кінотеатрами та культурними центрами: не даємо їх закрити, продати, намагаємося зробити їх сучасними. Ми ведемо фестивальну діяльність так само, як і кінотеатр «Київ», та співпрацюємо з Держкіно й іноземними представництвами», – розповів директор КП «Київкінофільм» Денис Хомич.

Чи працюватиме кінотеатр далі?

«Квитки на покази та фестивалі продають до кінця лютого, поки що кінотеатр продовжує працювати», – говорить заступниця директорки «Києва» Ірина Шинкаренко.

«Ми зараз робимо поточний ремонт. Завтра замінюємо крісла в червоній залі, тому що 29 січня у нас запланована прем’єра стрічки «Крути», прийдуть президент Порошенко та прем’єр Гройсман. З 31 січня до 6 лютого пройдуть «Вечори французького кіно», з 21 до 27 лютого – фестиваль американського кіно «Незалежність». Події заплановано до червня», – каже Шинкаренко.

Обладнання кінотеатру належить ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ». Якщо договір із товариством не продовжать, ймовірно, власники його заберуть, додає заступниця директорки.

Фото: Андрій Баштовий