The Village Україна пояснює, що відбувається зі стіною у Харкові та чому там щоночі з’являється новий малюнок.

Харківський художник Гамлет Зіньковський * у 2016 році створив графіті «Сьоме правило» на вулиці Гоголя 2-А у Харкові. На малюнку була зображена долоня, на ній стояв чоловік та збоку напис: «Здається, я знайшов себе. Не загубити б».


* Гамлет Зіньковський – харківський художник, який став відомим завдяки своїм філософськими графіті у Харкові та інших містах. Двічі ставав фіналістом премії PinchukArtCentre Prize. У 2013 році представляв Україну на Венеційській бієнале –  одній із провідних виставок сучасного мистецтва.

Після появи графіті, як зазначав сам художник, місцеві жителі неодноразово висловлювали йому невдоволення роботою. Їх вікна виходили на стіну, де був зображений малюнок.

У ніч на 5 вересня малюнок зафарбували. Свідкам вдалось сфотографувати людей, що знищили графіті. На сторінці «Харьков LIVE», де були опубліковані фото зафарбованої стіни, запевняють, що малюнок замалювали саме жителі дому навпроти. Вони називали малюнок «не мистецтвом, а шизофренією»

Художника підтримали місцеві жителі: невдовзі на стіні з’явився напис із лайкою та запитанням «Так краще?». Однак і цей малюнок замалювали. Наступного дня на стіні вже було написано «Який Харків – такий і Бенксі» із посиланням на те, що Гамлета називають «українським бенксі».

Відтоді на стіні майже щодня з’являвся новий напис або малюнок, який зранку знову зафарбовують. Місцеві жителі боротьбу за малюнок назвали «гоголівською різаниною», на честь вулиці, де вона розташована. А саму стіну оголосили «Стеной Срача».

Згодом на стіні почали рекламувати наркотики, з’явилось ще кілька непристойних написів, малюнки пенісів та зображення Ісуса. Усі зображення щоразу знищували.

У соцмережах жителі Харкова писали, що біля стіни почала чергувати поліція. Однак згодом у Нацполіції інформацію спростували.

Харківський ІТ-шник Констянтин Клягін, який зараз живе у Берліні, запропонував організувати збір коштів на відновлення роботи Гамлета. У коментарях до його посту низка людей написали, що також готові пожертвувати гроші на відновлення.

Однак Гамлет Зіньковський зазначив у коментарі Newsroom, що йому це не потрібно і він не буде відновлювати графіті.

«Чесно кажучи, я не знаю, що робити з цією ситуацію. Йти бити людей – не буду, це загрожує кримінальною відповідальністю. Подати на них у суд? Ні. Хай місто захищає мої роботи, якщо ними пишаються», – коментує художник

На підтримку харківської стіни навіть створили сторінку в Instagram, де викладають нові фото стіни. За кілька днів на акаунт підписалось майже 11 тисяч людей.

Як пишуть адміністратори сторінки, інсталяція на стіні вже більше доби не змінюється. Вчора там приклеїли паперові колажі, а сьогодні зранку там з’явився надпис «Арт-протест та заклик звільнити Сенцова.