Арт-центр Educatorium на початку серпня мало не припинив роботу – нові власники приміщення на Рейтарській, 8-Б підвищили орендну плату. Через це орендарі втратили можливість надалі винаймати приміщення. На допомогу митцям з Educatorium прийшли представники ультрас. У будівлі оголосили художній протест – «Речовий доказ». The Village Україна з’ясовує, що відбувається в Educatorium.

Ми у сквері на Рейтарській. Тут, як і раніше, встановлені конструкції з пластикових ящиків, старі меблі та дерев’яний сарай. Табличка Educatorium на подвір’ї також нікуди не зникла. Заходимо у під’їзд: на першому поверсі видно, що тут відбувалися сутички – на сходовому майданчику пошкоджені двері.

На годиннику одинадцята ранку, зазвичай у художніх галереях у такий час ані душі. Але кімнатами Educatorium ходять динамівські ультрас. З одним із них, Назарієм Кравченком, ми виходимо на балкон із краєвидом на Софійський собор. На балконі висить банер з написом «Рейтарська спільнота vs Рейдерські сволоти».


Назарій Кравченко

ультрас «Динамо»

Я старий представник руху «Динамо». Після Майдану бачив, як відкривали локацію, знайомився із представниками різних культурних кластерів, які розмістилися тут. Це було місце, де ми з друзями проводили більшу частину вільного часу. В один момент представниця локації сказала нам, що вони з’їжджають. Новий власник вирішив виселити Educatorium. Я зібрав хлопців – ультрас, атовців, які знайомі з цим культурним проектом, і запропонував захистити арт-простір.

Є проект з рішенням від 2013 року: планується забудова усього кварталу між Рейтарською і Георгіївським провулком. Це приміщення вкрали у міста Києва за копійки – квадратний метр на Рейтарській коштує 2500 доларів, а вони купили його за 65 доларів.

Ми влаштували цей культурний перформанс як метод протесту проти виселення майстрів, проти забудови, підпалу (сусідню з Educatorium будівлю підпалили після аукціону з її продажу – ред.). Ми заявили власникам, що беремо контроль над приміщенням: було кілька скандалів, ми бачили тут 200 тітушок, були спроби запропонувати нам якісь гроші.

Наше максимальне завдання – жодним чином не впливати на процеси, які вже склалися в арт-просторі. Ми влаштували тут італійський протест із банерами і впевнені, що в нас усе вийде.

Ми побачили, як розквітає малий бізнес. Уже є тендер на благоустрій скверу, в якому була пожежа. Бізнес готовий виділяти частину доходів на благоустрій вулиці.


Екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, з яким пов’язують конфлікт на Рейтарській, стверджує, що він не причетний до будинку Educatorium. У коментарі «Апострофу» Насіров заявив, що власником будинку є його тесть Олександр Глімбовський. За словами Насірова, Глімбовський розглядає будинок на Рейтарській як інвестицію і власний корпоративний бізнес. Він не збирається реконструювати його, окрім ремонту приміщень і фасаду.

Фото: Анна Бобирєва