«Спасибо за прием», – жартують в Instagram гості вечірки до закриття клубного майданчика Jugendhub.

Поліцейська облава вночі закінчилась затриманнями. Поліція каже, що обшук був санкціонованим. Звітують про 17 затриманих з наркотиками; 11 неповнолітніх, яких передали батькам; 32 людей, які ухиляються від військової служби, як стверджують у МВС.

Захист затриманих (юридичні компанії «Міллер» та «Юскутум») намагається звільнити тих, кого відвезли до військкомату. Юрист Масі Найєм говорить про оскарження дій поліції та кримінальні справи проти працівників МВС, коли слова очевидців про деталі нічного обшуку підтвердяться.

The Village Україна публікує розповідь очевидців нічних подій, позицію поліції та адвоката.

Читай також: Пояснення військкомату щодо затримань в Jugendhub

Що кажуть очевидці?


Владислав

очевидець

Планувалась велика вечірка на три дні поспіль: мали грати більше 15 діджеїв. За кілька днів до ходили чутки, що планується облава.

Почалась вечірка. Десь о другій ночі я стояв на вулиці у дворі. В цей час було близько 250 відвідувачів. Побачив, як з внутрішнього двору залетіли більше 30 людей. Вони повалили паркан та увірвались. Ми бачили тіні, які біжать на нас. Це була поліція. Інші поліцейські в цей час залітали з фасаду. Було видно, що операція спланована.

Всіх поклали на підлогу, били, поводили себе дуже агресивно. Візуально – поліції було багато, людей сто. Були звичайні поліцейські у формі, були люди в бронежилетах і масках, були і у військовій формі.

Єдина фраза від поліції була: «Женя адміністратор, включи світло». Вони кричали це. Женя увімкнув, його обшукали і випустили на вулицю.

В цей момент люди лежали на підлозі з руками за головою. Коли хтось піднімав голову, його били по нозі.

Людей обшукували по черзі. Після обшуку відправляли до автобусів.

Там було 5 автобусів, які везли у військкомати. Ще 5 везли на Герцена, 9 (Шевченківське управління поліції – ред.).

Тих, у кого не було документів, відправляли у військкомат. Одного з діджеїв-резидентів, він сам із Запоріжжя, паспорта з собою не мав, забрали у військкомат. Він там сидів до обіду суботи.

У мене збрали комп’ютер і ключі від дому.


Олексій Гоц

фотограф

Камеру я залишив на барі, поки там же підзаряджалась батарея. Залітають, кладуть всіх на підлогу у великій залі. На барі – лише дівчинка-бармен.

Обшукували усіх відвідувачів. Одночасно – усіх приміщень і бар. Я лежав на землі та чув, як там все перевертають. Ще тоді закралась погана думка.

Пройти обшук вдалось одним з останніх. Коли це закінчилось, я сказав, що у мене дорога річ на барі – пішов забирати. Там все відкрито – і мій рюкзак, і ще кілька. Окремо лежить спалах. Футболка, в яку я загортав камеру, – на підлозі. Розкидані ще якісь речі. А самої камери немає.

Мені сказали, що ніхто не бачив, хто це зробив і тут вже нічого не зробиш. Камери немає.

Потім я ще довго лишався за баром і безрезультатно продовжував пошуки. Був свідком того, як поліцейські виносили спиртне і робили коктейлі. Навіть просив їх повернути камеру, яку їхні товариші «випадково сп***или». Але це не дало результатів.

Жінка з поліції з самого початку намагалась погрожувати. Суть її слів зводилась до того, що я товчуся за баром, де навколо самі речові докази і один з них може до мене «прилипнути».

Вхід до Jugendhub / Баштовий Андрій для The Village Україна

Що каже адвокат?


Масі Найєм

юрист компанії «Міллер»

Претензії суто процесуальні, бо їхні дії явно порушують чинне законодавство: починаючи з того, що вони били людей і обшукували їх незаконно; закінчуючи тим, що їх взагалі відвезли у військкомат.

Зараз у військкоматі адвокат Роман Стойчев. Його не впускають. Факт недопущення адвоката зафіксували через 102. Кажуть, що випускати нікого не будуть.

Плануємо оскаржувати дії поліції і заводити з цього приводу кримінальні справи, якщо підтвердиться все те, що говорять власники та свідки.

Головна зала Jugendhub / Баштовий Андрій для The Village Україна

Що каже поліція?


Відділ комунікації поліції Києва

Попередньо встановлено, що нічний заклад розпочав свою роботу в липні цього року. З моменту його відкриття до районної поліції почали надходити скарги від жителів навколишніх будинків. Люди скаржилися, що відвідувачами клубу є переважно неповнолітні та студенти у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння, а також в закладі можуть продавати наркотики.

Під час перевірки таких звернень правоохоронці задокументували п’ять фактів зберігання наркотичних засобів у відвідувачів закладу. Зі слів затриманих, виявлені та вилучені наркотики вони купували у незнайомців на території клубу.

Фото МВС

За результатами перевірки зібрані відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчими розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 317 (Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

У рамках досудового розслідування працівники Шевченківського УП та Київської прокуратури із залученням полку поліції особливого призначення та районного Шевченківського військового комісаріату в приміщенні нічного розважального закладу провели санкціонований обшук.

Фото МВС

На момент обшуку в клубі знаходилося 200 осіб віком від 15 до 25 років.

За результатами обшуку було затримано 17 осіб, у яких вилучили наркотичні засоби. Затримані після освідування доставлені до Шевченківського УП. У 20-річної бармена закладу було виявлено та вилучено розфасовані прозорі пазові пакети з речовиною, схожою на наркотичну. У іншого затриманого 30-річного чоловіка поліція вилучила речовини, ззовні схожі на наркотики, галюциногенні гриби, електронні ваги, 40 тисяч гривень, 8 банківських карток та автомобіль BMW.

Фото МВС

Разом із тим, серед відвідувачів правоохоронці встановили 11 малолітніх осіб, яких передали батькам. На батьків правоохоронці склали адміністративні протоколи за злісне невиконання батьківських обов'язків.

Працівники військового комісаріату виявили 32 особи, які ухиляються від призову на строкову службу. Їх доставили до пункту збору призовників Києва.

Фото МВС

У ході обшуку також додатково зафіксовано, що нічний розважальний заклад функціонує без будь-яких дозвільних документів та перебуває в аварійному стані. У приміщенні порушені норми протипожежної безпеки, відсутні засоби для гасіння пожеж та не працюють санвузли.