Уряд опублікував роз'яснення до посилення заходів карантину через поширення коронавірусу COVID-19, затверджені напередодні. Зокрема, йдеться про заборону перебувати без маски чи респіратора у громадських місцях; обмеження прогулянок більше ніж удвох; заборону відвідування спортмайданчиків та перебування на вулиці без документів.

Кабмін пояснює, чи можна виходити на вулицю дітям; чи можни йти у парк; навіщо носити документи; що вважається громадським місцем, за що можна отримати адмінштраф чи кримінальну відповідальність; як купити продукти тим, хто на самоізоляції. Переказуємо пояснення, опубліковані Кабінетом міністрів.


Навіщо носити з собою документи?

Це дозволить перевірити, чи не мусить людина бути на самоізоляції, або в обсервації; а також застосовувати адміністративну відповідальність для порушників.

Чи можна ходити по вулиці без маски?

У всіх громадських місцях треба бути в масці чи респіраторі. Громадським місцем вважається «частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату». Зокрема, це під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні й медичні установи.

Перелік громадських місць можуть розширити органи місцевої влади. Наприклад, у Києві громадськими місцями також вважаються 50-метрова зона навколо зупинок громадського транспорту, церкви з 50-метровою зоною навколо, заклади торгівлі, кінотеатри та прилегла до них територія.

Навіщо усім ходити у масках?

«Враховуючи темпи розповсюдженя коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу <...> . Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих». Маска має зменшити «виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник».

Чи можуть оштрафувати за похід в парк чи відсутність маски?

Можуть. За порушення правил карантину – штраф від 17 000 гривень до 34 000 гривень.

А якщо порушити «санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням», можлива і кримінальна відповідальність.

Хто контролює дотримання заходів карантину?

МВС та Нацгвардія.

Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Ні. Вулицею можна пересуватися лише вдвох.

Виняток: супроводження дітей незалежно від їх кількості.

Чи можна виходити людям старше 60 років?

«Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома. Вони належать до групи підвищеного ризику, відтак – потребують самоізоляції».

Як купити продукти, якщо ти на самоізоляції, але про тебе нікому подбати?

Якщо про людину на самоізоляції немає кому подбати (крім хворих на COVID-19), їй «дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції». Але лише у масці.

Чи можна буде гуляти навколо будинку?

Це не заборонено. Але обмеження щодо пересування більше ніж по двоє лишається.

Чи можна ходити в парк чи сквер?

Ні. «Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється». Виняток із правила: наодинці там можна вигулювати домашніх тварин.

Як вигулювати домашніх тварин?

В парках та скверах домашніх тварин може вигулювати лише одна людина. У решті місць – можна навіть удвох.

Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

Заборона поширюється на громадські місця. Уряд рекомендує дітям до 14 років «виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів».

Чи мають магазини, банки та аптеки забезпечувати відвідувачів масками?

Ні, не мають. Там мусять лише контролювати, щоб усі відвідувачі були в масках та респіраторах. Маску кожен знаходить собі сам.

Чи закривають церкви на період карантину?

Церкви не закривають. Але масові та релігійні заходи заборонені.