«Видовища як такого може й не бути», – голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії Зураб Аласанія не певен, що вдасться поєднати видовище та сенси у стадіонному форматі.

Двоє кандидатів – Володимир Зеленський та Петро Порошенко – публічно погодилися провести дебати на НСК «Олімпійський». «Суспільне» зможе забезпечити проведення дебатів на цій локації або «xоч на Марсі», каже Зураб Аласанія у коментарі The Village Україна.

Станом на 10:00 4 квітня до «Суспільного» офіційно ще не зверталися з пропозицією проведення дебатів на «Олімпійському», пояснює він, однак телерадіокомпанія негайно почне комунікацію з усіма сторонами – штабами і ЦВК.

Зураб Аласанія

голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії

– Є двоє кандидатів, які заявили про намір провести дебати на НСК «Оліпмійський». Що далі, за логікою, мало б відбуватися?

– Логіки немає, прописаної процедури теж. Але чекати ми не будемо, тому що час минає. Я досі не дуже розумію локацію, але ОК, якщо вони так вирішили. Ми могли б змінити місце, але не будемо.

Зараз ми починаємо зв’язок з обома штабами і ще обов’язково з ЦВК. Бо все, що ми маємо наразі – це закон «Про вибори» (стаття 62) і постанова ЦВК від травня 2014 року (положення про проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборчих дебатів від 5 травня 2014 року №472). І там усе прописано.

Чи погодиться ЦВК, тобто держава як така, змінити правила – це вже питання до них. Тому вони також мають бути стороною перемовин. Тобто є чотири сторони: ЦВК, НСТУ і два штаби кандидатів.

– На проведення дебатів на «Олімпійському», якщо порівнювати зі студійним форматом, потрібно більше ресурсів. Чи є такі ресурси у «Суспільного»?

Будь-які ресурси, витрачені на офіційні дебати між першим та другим туром, є коштами держави. «Суспільне» прекрасно використає усе, що знайде можливим використати держава. Якщо держава вирішить, що можна проводити дебати на стадіоні, то будь ласка. Хоч на Марсі.

Ми точно впораємось, у нас є мільйон колег, є ми самі. Ми чудово організували дебати, які вже відбулись. І все можемо зробити, аби держава на це погодилась.

Але витрати, ви маєте слушність, будуть там у сотні разів більшими. Водночас єдине, що додасться – це картинка трибун, якщо вони будуть заповнені. А от сенсів там не додасться.

Згідно з постановою ЦВК, правила досить суворі. Кожна секунда розрахована: що має бути сказано і ким. Тож видовища як такого може й не бути.

– Чи можуть змінити передбачений правилами формат дебатів?

– Є положення про проведення дебатів – там усе прописано. І такий формат на стадіоні не дуже. Змінювати положення можемо не ми в НСТУ, а ЦВК, наприклад. Якщо так можна, то будь ласка.

– Що означає сам факт проведення дебатів перед другим туром і такий рівень суспільного інтересу, який до них прикутий?

– Двоє «товаришів» тягаються за сенси і за видовища. На боці Володимира Зеленського є показова картинка та шоу,  бурхливість, емоції. На боці Петра Порошенка є радше сенси, якими він намагається виграти. Але він не відмовився від участі. Якби відмовився, то це було б зараховано йому як мінус. Він непоганий ритор і певний, що переможе де завгодно.

Треба вирішувати – я хочу сенси чи картинку. Якщо вдасться поєднати на стадіоні і те, й інше – буде прекрасно. Але я  сумніваюся, що це вдасться зробити.

Володимир Зеленський 3 квітня записав відео, у якому закликав провести дебати на НСК «Олімпійський» та дав чинному президенту 24 години на відповідь. Петро Порошенко уночі 4 квітня відповів на вимогу кандидата та погодився на дебати на стадіоні.

Другий тур виборів президента має відбутись 21 квітня. За законом, дебати між кандидатами мають відбутись на Суспільному телебаченні в останню п’ятницю перед виборами, тобто 19 квітня.

За результатами голосування 31 березня у першому турі виборів президента переміг Володимир Зеленський із 30,24% голосів виборців. На другому місці – Петро Порошенко (15,95%).