Ми часто чуємо про різні види забруднення і те, що раціональне споживання ресурсів – не ціль, а реальність, до якої кожен має прийти. Але, навіть озброївшись найблагороднішою метою, врятувати планету не так просто, якщо не знаєш, з чого почати. У серії матеріалів «Гід з рятування планети» ми разом з Yves Rocher даємо щоденні поради, які допоможуть маленькими кроками впоратися з різними екологічними проблемами.

Еко, органічна, натуральна, рослинна: що все це означає?

В Україні та світі немає чітких вимог до термінів «натуральна» та «еко-» косметика. Це маркетингові інструменти, які не потребують підтвердження. Уся відповідальність за рівень якості та натуральності косметики лежить саме на виробниках та їхньому розумінні «природності».

Інша історія з маркуванням organic – воно потребує спеціальної сертифікації. Це жорсткі вимоги, які визначають способи екстракції речовин, обробки землі тощо. Згідно із законом України про «Технічну регламентацію з екомаркування» відповідної екологічної сертифікації також потребують слова «зелена косметика» та «екологічно чиста».

Нюанси є залежно від системи органічної сертифікації. Наприклад, європейська асоціація Cosmos-Standard визначає досить жорсткі правила сертифікації саме «органічних» продуктів. Асоціація об’єднує такі основні органічні лейбли Європи, як Soil Association (Англія), Ecocert (Франція), Cosmebio (Франція), BDIH (Німеччина) та AIAB/ICEA (Італія). Згідно з її вимогами, аби отримати право писати Organic на етикетці, у складі продукту не має бути: 
 синтетичних барвників, лише сертифіковані;
 синтетичних віддушок, лише сертифіковані;
 синтетичних консервантів, силіконів, похідних нафтохімії, хімічних УФ-фільтрів, четвертинних солей амонію, отриманих із синтетичних жирних кислот.

Кількість натуральних (якість яких підтверджена) інгредієнтів, отриманих екологічним способом, має становити не менше як 95%.

Для виготовлення рослинної косметики, яка включає натуральні екстракти рослин, такі компанії, як Yves Rocher, використовують власні технології екстракції. Крім того, рослинна косметика бренду не тестується на тваринах.

З чого складається органічна та рослинна косметика

Інгредієнти тваринного походження допускаються в органічній продукції лише за умови, що їх отримали етичним способом – без шкоди тваринам. Наприклад, продукти бджолярства (віск, мед); протеїни, молочка та кератин (зі стриженої шерсті); ікра з рибних ферм, яку отримують з «доїння», а не вбивства риб.

Інгредієнти рослинного походження мають вирощувати в екологічно чистих господарствах, які щороку проходять сертифікацію. Або ж такі інгредієнти збирають у місцях прородного зростання під серйозним контролем. Рослини не мають бути продуктом генної модифікації – це стосується сої, пшениці, рапсу. Заборонено використовувати пестициди, а боротьбу зі шкідниками та бур’янами здійснюють механічними способами та за допомогою органічних препаратів, наприклад, ефірних олій.

Як виготовляють органічну та рослинну косметику:

1.

Виробництво не має шкодити довкіллю.

2.

Методи виробництва не мають кардинально змінювати хімічні властивості інгредієнтів.

3.

Виробник має вести документацію таким чином, щоб можна було простежити увесь ланцюжок від виробника сировини до кінцевого споживача.

4.

Тару та упаковку мають виготовляти з речовин, що розкладаються і піддаються вторинній переробці. А також не завдають шкоди екосистемі матеріалів.

Yves Rocher не використовує генномодифіковані рослини для своєї продукції та дотримується принципів органічного сільського господарства – вирощування рослин без шкоди довкіллю та захист напівзниклих видів. Частину інгредієнтів для косметики Yves Rocher вирощують на власних полях Ла-Гасії французького регіону Бретань. На 55 гектарах полів, що мають сертифікат Ecocert, бренд вирощує рослини за принципом біологічної агрокультури. Yves Rocher не використовує хімічних добрив та зобов’язується зберігати біорізноманіття флори. Тестування та подальше виробництво продукції відбувається також на базі власних потужностей. Таким чином компанія контролює усі процеси та несе відповідальність за якість рослинної продукції.

Які складові косметики негативно впливають на екологію:

Силікон

Силікон – це матеріал, який виробляють небезпечним для природи способом. Крім того, він накопичується у довкіллі – в атмосфері, воді, ґрунтах. Що хорошого у силіконах? Вони утримують вологу, утворюючи на поверхні оклюзійну плівку. Саме вона забезпечує, наприклад, сяяння волосся від миття шампунем.

Силікони мають властивість залишатися і в організмі людини у невеликих дозах. Це має негативний вплив на волосся. Проте силікони не токсичні та фактично інертні для людського організму.

Усі формули нових продуктів Yves Rocher, які потрапляють у стічні води (як шампуні, гелі для душу), не містять силіконів. У інших продуктах силікони замінили натуральними інгредієнтами. А в ексфоліантах замість пластикових та силіконових кульок використовують  рослинну пудру.

Парабени

Парабени – це консерванти, які активно використовують у косметиці, фармацевтиці та харчовій промисловості. Вони мають антибактеріальну дію, низьку собівартість і практично не викликають алергічних реакцій.

Парабени заборонені в органічній продукції, оскільки, як показали дослідження, вони можуть викликати рак і збій ендокринної системи. Проте не все так однозначно. Кислота p-hydroxy-benzoic, з якої отримують парабени, присутня у рослинах. Наприклад, у ягодах асаї та брусниці. Тому з певною поправкою можна стверджувати, що метил- і етилпарабен – «майже натуральні» консерванти.

Yves Rocher використовує у 97% своєї продукції альтернативи парабенам: сорбінову кислоту, сорбат калію та бензоат натрію. Решта 3% продукції містить лише сертифіковані парабени, що забезпечують зберігання продукції.

Мінеральні олії

Мінеральна олія – це похідний продукт від нафтохімічної промисловості. Попри те, що нафта – природний компонент, який не шкодить організму людини, його виготовляють з вичерпного ресурсу, що суперечить ідеям сталого розвитку.

Барвники та ароматизатори

Такі складові косметики та засобів для догляду за собою є потенційними алергенами. Так само, як і ефірні олії. Тому їхнє застосування в органічній та рослинній косметиці обмежене.

Що робити з упаковкою?

Упаковку для косметики зазвичай виробляють з пластику. Він закінчує свій шлях на смітнику, забруднюючи землю та ґрунти. Крім того, іншою проблемою є мікропластик – дуже маленькі частинки пластику, які утворюються від його повільного розпаду в довкіллі.

Дослідження незалежної журналістської платформи Orb Media довели, що на сьогодні мікропластик присутній у звичайній проточній воді різних країн світу. Ми споживаємо пластик разом з водою. Різні види пластику розкладаються по-різному, і шлях мікропластику у воду, ґрунти та організм людини дуже важко відстежити.

Деякі компанії-виробники використовують упаковки для косметики, що переробляються. Наприклад, концентрований екошампунь у флаконі 100 мл від Yves Rocher допомагає економити 39% пластику порівняно з упаковкою стандартного розміру 300 мл. Краплі шампуню вистачає для одного миття голови, а спеціальний дозатор дає змогу не витрачати більше.

За продаж кожного продукту I love my planet Фонд Yves Rocher під егідою Інституту Франції садить дерево.

На сьогодні у світі вже висаджено 82 мільйони дерев, з них 506 400 – в Україні.

Концентровані гелі для душу Yves Rocher

1 крапля = 1 застосування

Упаковка має спеціальний дозатор, який дає змогу відміряти 1 порцію
засобу – її достатньо для повноцінного застосування. Для виробництва концентрованої формули гелю потрібно набагато менше води, але завдяки багатошаровій текстурі флюїду флакону 100 мл вистачає на стільки ж, як і стандартного флакону 400 мл.

Мийна основа на 100% рослинного походження

Формула на 97% складається з інгредієнтів натурального походження

Не містить консервантів, парабенів, етоксилатів

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ