Зібрали ініціативи, які допомагають забезпечувати житлом переселенців і які можуть запропонувати допомогу в перспективі. У добірці – містечка, модульні та стаціонарні будинки, а також хостели, у яких можна зимувати. Це проєкти на різних етапах розвитку: більшість уже приймають заявки на поселення та водночас шукають фінансування від донорів. Розповідаємо, що це за шелтери і як подати до них запити.

Leo States

Благодійний проєкт Leo States у червні відкрив перший квартал модульного містечка для вимушених переселенців на Львівщині, упродовж місяця планують заселити ще два квартали в області. Житлом зможуть забезпечити ще 80 людей. Це будуть поліпшені будинки (як порівняти з першим кварталом), виготовлені з дерева.

Також Leo States планують будувати містечка в Закарпатській, Тернопільській і Київській областях, однак для цього наразі ще шукають фінансової підтримки в українських і міжнародних донорів.

У кожному будинку можуть розміститися чотири людини. Будиночки оснащені системами обігріву й кондиціонування, тож там буде комфортно проживати за температури від -15°C до +30°C.

Щоб подати заявку на житло, потрібно заповнити анкету на сайті проєкту. Перевагу під час заселення будуть надавати сім’ям ЗСУ, жінкам з дітьми й людям похилого віку. Далі житло надаватимуть за чергою.

«Дем’янове Диво»

Фонд «Дем’янове Диво» запустив для переселенців проєкт «Дивошелтер». Команда фонду шукає інвесторів за кордоном, а вони забезпечують сім’ї ВПО безоплатним житлом.

Кожен шелтер – це будинок площею близько 20 квадратних метрів на сім’ю до п’яти людей, також є інклюзивні будинки. У будиночку є санвузол, кухня, пральна машинка, кондиціонер й електричний котел, там можна зимувати. Будинки збирає команда фонду під Луцьком.

Команда може привезти й підключити будиночки в будь-яке місто в радіусі 400 кілометрів від Луцька, де базується проєкт. Шелтери розташовуватимуться переважно на території церков.

Щоб отримати будинок, сім’ї потрібно зняти й надіслати фонду у Facebook відео тривалістю до трьох хвилин (з усіма членами родини), розповісти свою історію про втрату будинку чи переїзд, а також розповісти, як, окрім проживання, будинок зможе допомогти родині (наприклад, повернутися до роботи, волонтерства тощо). «Інвестори обиратимуть сім’ї для фінансування якраз на базі емоцій, а відео – найкращий спосіб їх передати», – кажуть у фонді.

Після цього команда надішле анкету для заповнення. Далі потрібно чекати затвердження від інвесторів і номеру черги. Перевагу в черзі надають сім’ям у складі 3–5 людей, члени яких мають інвалідність. Далі за пріоритетністю – самотні люди з особливими потребами, після них – усі інші сім’ї.

Vsimdim

Компанія Vsimdim, заснована в Києві під час війни, будує мобільні будинки для українців, які втратили житло через російську агресію. Наразі завершують перший будиночок і відправляють його на двотижневий тест-драйв, після цього планують розвивати виробництво й заселяти родини на безоплатній основі.

Проєкт має домовленості з державними органами, комунальними службами й приватними особами, які готові надати земельні ділянки для розміщення будиночків у безоплатну оренду. До ділянок і конкретних будинків підводитимуть усі комунікації. Поселення будуть облаштовувати поблизу місць розташування якірних роботодавців, відзначають у проєкті.

«Будинки Vsimdim – це не просто модулі, а комфортні мобільні будиночки з увагою до затишку й планування, які легко розташовувати в місцях, де вже є інфраструктура й робота, де родини зможуть соціалізуватися та починати нове життя, працюючи з психологами, освітніми програмами й спеціалістами, яких об’єднує проєкт», – кажуть засновники.

Невдовзі відкриють програму подачі заявок. Охочі зможуть заповнити анкету, а автори проєкту оцінюватимуть, наскільки гостру потребу в житлі мають шукачі, а також наскільки вони матимуть попит у роботодавця та мотивовані змінювати звички. За розвитком проєкту можна слідкувати в соцмережах.

«Хатинка»

Благодійний фонд «Хатинка» створює модульні будиночки для переселенців. У кожному є кухня з вбудованими меблями й технікою (пральною машиною, плитою, холодильником), ванна кімната з душем, бойлером і туалетом, обідня зона із розкладним столом і стільцями, а також спальна зона з двоярусним ліжком, розрахованим на чотирьох осіб.

Зі зручностей також є шафа для одягу й взуття, кондиціонер. Стіни будинків утеплені, зсередини оздоблені деревом, двері й вікна енергоефективні.

Будинки розміщують на приватних ділянках, вони мобільні. Наразі декілька будинків уже встановили в Гостомелі та Макарові, також планують роботи в Бучі.

Наразі фонд потребує фінансування для того, щоб продовжувати діяльність. Заявки на житло збирають насамперед через керівництво територіальних громад, однак запити також можна надсилати в соцмережі фонду.

«Хуст Хостел»

Демократичний комплекс «Хуст Хостел» запустили ще у квітні в місті Хуст у Закарпатській області, щоб забезпечити житлом вимушених переселенців. Там можуть розміститися трохи більше як 150 людей. Є кімнати на чотирьох і шістьох осіб, окремі номери на двох і сімейні на шістьох осіб.

Комплекс запустили в стислі терміни після початку вторгнення РФ, реконструювавши стару будівлю готелю в Хусті. Окрім номерів, облаштували функціональну кухню, зони для відпочинку й роботи. Хостел дружній до тварин.

Мінімальна плата за проживання в хостелі становить 110 гривень на добу (у чотири- й шестимісних номерах зі спільним санвузлом), її стягують, щоб покривати операційні витрати, а не заради прибутку. Водночас засновники хостела шукають донорів, щоб забезпечити принаймні на зимовий період охочих безоплатним житлом.

Забронювати ліжко або номер у хостелі можна за цим посиланням. За розвитком проєкту можна слідкувати в соцмережах.

Проєкт Дрогобицької громади

Триває будівництво житла для вимушених переселенців, які проживають у Дрогобицькій громаді. Будівництво розпочали в червні, на об’єкті вже завершили спорудження першого поверху, змонтували стіни другого поверху й покрівлю.

Будинок буде багатоквартирний, у ньому зможуть поселитися 80 людей. Квартири матимуть індивідуальні санвузли, душові й кухні. Зводять дім за технологією дерев’яних каркасних споруд. За словами голови області Максима Козицького, завдяки технології житло буде зберігати енергію та швидко прогріватися взимку.

Будинок планували здати в експлуатацію наприкінці серпня, однак через брак фінансування роботи затримуються.

Тим, хто хоче отримати квартиру в будинку, треба звернутися в департамент міського господарства Дрогобицької міської ради. Попередню чергу вже сформували, однак можливі зміни в разі, якщо в заявника буде більше пільгових критеріїв.

Матеріал створено в партнерстві з IREX у межах програми СИЛА (Єднання через спільні дії молоді), що працює над інтеграцією внутрішньо переміщеної молоді в Україні та забезпеченням найбільш комфортних умов для них