На Андріївському узвозі мають облаштувати новий громадський простір – артсквер, названий на честь Василя Сліпака, оперного співака, який загинув у війні на Донбасі. Уже провели архітектурний конкурс та обрали переможця. Пояснюємо, яким буде цей сквер і коли проєкт можуть реалізувати.

Що це за сквер

Сквер розташовується на Андріївському узвозі, на перехресті з вулицею Боричів Тік. Упізнати локацію можна за муралом «Відродження», на якому зображена дівчина в українському національному вбранні. Зараз ділянка не доглянута й поза заходами, які там проводять, не використовується як публічний простір.

Ділянка, де буде сквер Василя Сліпака. Фото: Олена Панченко

Улітку 2021 року цьому скверу офіційно дали ім’я Василя Сліпака – оперного співака, який покинув роботу в Паризькій національній опері, щоб захищати Україну у війні з Росією, і загинув на фронті від кулі снайпера в 2016 році.

Створення культурно-мистецького скверу пам’яті співака ініціювала громадська спілка «Музичний батальйон», це об’єднання професійних музикантів і поетів, які підтримують військових і добровольців на Донбасі. У 2018 році кияни підтримали відповідну петицію. Тоді ж Київрада надала ділянці на Андріївському узвозі офіційний статус скверу.

У 2019 році «Музичний батальйон» провів власний конкурс на проєкт пам’ятника Василю Сліпаку, а у 2020-му запропонував варіант облаштування скверу з амфітеатром і сценою. Але тоді громадська рада Подолу не підтримала цю концепцію і попросила ініціаторів її переглянути (зауваження стосувалися і монумента).

Концепт скверу від Віктора та Дмитра Рябових, який не підтримала громадська рада Подолу

Уже в 2021 році відкритий конкурс на найкращий проєкт скверу оголосив Департамент містобудування і архітектури КМДА. Конкурсне завдання передбачало створення не тільки концепції благоустрою, але й пам’ятника Сліпаку.

Ініціатори створення скверу цей конкурс привітали: «Із 2018 року громадськість домагалась від органів місцевої влади створення й облаштування скверу на честь видатного сина українського народу Василя Сліпака. Тому нарешті проведений у 2021 році конкурс щодо благоустрою скверу є нашим здобутком», – сказав у коментарі The Village Україна голова правління «Музичного батальйону» Валерій Суботін.

Переможцем конкурсу став проєкт Олексія Шемотюка і Павла Сингаївського з архітектурної майстерні К5. Тепер цей проєкт мають реалізувати.

«Ця тема мені не байдужа, – розповідає виданню засновник майстерні Олексій Шемотюк. – Я брав участь у російсько-українській війні із 2014 до 2016 року. Я був у складі диверсійно-розвідувальної групи того самого батальйону, де служив і загинув Василь Сліпак. Хоча особисто ми з ним не були знайомі, але на війні були десь недалеко один від одного».

Проєкт скверу Василя Сліпака, який переміг у конкурсі

Яким буде простір

Ділянка, яку відвели під сквер, має перепад висоти в шість метрів. Аби простір був зручним для сидіння та переміщення, автори проєкту пропонують організувати рельєф ярусами.

Ці яруси мають викласти гільзами від великокаліберних снарядів. З одного боку, це нагадування про війну, на якій загинув Василь Сліпак. А з іншого, це приклад повторного використання матеріалів.

Завдяки такій організації простору, на думку архітекторів, там буде також зручно проводити концерти та пам’ятні заходи.

Рельєф пропонують організувати ярусами і викласти гільзами 

«І, безумовно, одним із завдань було створити комфортний міський простір. У Києві дуже спекотно влітку, а далі буде тільки спекотніше. Ідея була така, щоб зробити мінімум мощення, максимум газону, бо це впливає на температурний режим улітку», – пояснює автор проєкту Олексій Шемотюк.

У темну пору доби у сквері мають зробити підсвітку – з десятків маленьких вогнів у структурі мощення. Вони мають символізувати «душі мертвих, живих і ще ненароджених воїнів».

У темну пору доби в сквері мають зробити підсвітку з десятків маленьких вогнів

Щоб дослідити, як на таке світлове рішення будуть реагувати перехожі, архітектори студії «К5» провели експеримент. Вони встановили в сквері 170 свічок і ввечері запалили їх.

«Люди почали спускатися з Андріївського, сідати в траву серед свічок, фотографуватися», – згадує Шемотюк.

Яким має бути пам’ятник

У найвищій точці скверу автор пропонує встановити пам’ятний знак із рельєфом-життєписом Василя Сліпака. Об’єкт матиме форму циліндра висотою 3,5 метри, який буде кріпитися на сталевому стрижні та підшипниках. Циліндр можна буде обертати рукою.

«Тема героїки та меморіалізації, на мій погляд, дуже складна. Треба докласти зусиль, аби не зриватися в лубочність. Тим більше, якщо йдеться про скульптури. У Києві взагалі дуже мало якісних сучасних скульптур, на жаль. І вирішив скористатися асоціативними інструментами», – пояснює автор ідеї.

У формі циліндра зашифровано декілька сенсів. Це сувій, сакральний символ, і водночас оперна тумба й театральна афіша.

Зверху на циліндрі зобразять Сліпака як воїна, знизу – як оперного співака. Посередині буде текст-життєпис. Він буде йти одним рядком, який закручується спіраллю знизу вверх. Тобто щоб його прочитати, треба буде повертати циліндр або обходити його.

Ескіз зображення з життєписом Василя Сліпака на циліндрі. Графіка: Андрій Єрмоленко

Усередині циліндру буде оптична система, яка запускатиме промінь світла до неба. «Промінь є символом душі героя, неспинності, сили переконання та метафізичності акту смерті», – ідеться в поясненні до проєкту.

За задумом, промінь буде з’являтися лише в символічні дні для Василя Сліпака та для України. Наприклад, у день народження співака, річницю його загибелі або в День Незалежності, День українського добровольця чи День військової розвідки. Протягом року таких днів може бути приблизно 20.

«Цей промінь не має бути щоденним буденним елементом скверу. Якщо він горить, то це має щось означати», – каже Шемотюк.

Коли можуть реалізувати проєкт

У Департаменті містобудування й архітектури КМДА, де організували конкурс на проєкт скверу, пояснюють: замовником робіт буде «Київзеленбуд».

«Він буде займатися розробкою проєктної документації, а після цього – створенням благоустрою», – сказала в коментарі виданню заступниця директора департаменту і відповідальна за проведення конкурсу Світлана Липівська.

За оцінкою авторів проєкту, на розробку документації треба два-три місяці, а безпосередньо реалізувати проєкт можна впродовж двох місяців.

Але ускладнює ситуацію те, що ділянка розташовується в історичному ареалі Києва, на території, яку захищає закон про культурну спадщину. Це означає, що для реалізації проєкту потрібне погодження Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Через це, на думку Липівської, очікувати облаштування простору варто вже у 2022 році.

При цьому в спілці «Музичний батальйон», яка ініціювала створення скверу, вважають, що проєкт спершу треба виставити на громадське обговорення.

«Бо насамперед міською владою сквер позиціюється як сучасний громадський простір, він робиться за кошти мешканців міста і призначений для містян», – зауважує Валерій Суботін.

Ми також звернулися до «Київзеленбуду» із запитанням, якою буде процедура створення скверу та коли планують реалізувати проєкт, однак відповіді поки не отримали.

Зображення надані Олексієм Шемотюком