Гектар землі Національного комплексу «Експоцентр України» (виставковий центр) разом із 30% автомобільної дороги віддав Північний апеляційний господарський суд Києва приватній компанії «Віді-Мистецтво». Гендиректор ВДНГ Євген Мушкін вважає рішення незаконним і буде його оскаржувати.

Однією з причин конфлікту між керівництвом «Експоцентру» та компанією «Віді-Мистецтво» був проїзд на територію ВДНГ. Працівники компанії скаржилися, що проїзд був платним. Однак гендиректор «Експоцентру» розповідає, що заїзд на територію ВДНГ для працівників «Віді-Мистецтво» був вільний, як і для всіх інших резидентів ВДНГ.

Крім цього, гендиректор ВДНГ розповідає нові деталі про дитячий майданчик «Віді-Мистецтво», хто його насправді побудував і подарував громадській організації «Відчуй», пояснює причини демонтажу дитмайданчика та його поновлення. Також пояснює насторожене ставлення до договору сервітуту, який отримала приватна компанія над гектаром землі ВДНГ.

Своєю чергою, директор «Віді-Мистецтво» Олександр Шевченко розповідає, як збирається користуватися правом сервітуту й показує свою версію та хронологію подій стосовно згаданого дитячого майданчика.

Редакція The Village Україна писала про те, що відбувається з гектаром землі на ВДНГ, який Господарський суд міста Києва віддав у користування приватній компанії «Віді-Мистецтво». Разом з юристом ми розбиралися, що таке сервітут, який отримала «Віді-Мистецтво», а також які права він дає компанії. Після публікації матеріалу з’явилися нові деталі від учасників конфлікту.

Позиція «Експоцентру України»

Євген Мушкін

генеральний директор ВДНГ


Гендиректор ВДНГ Євген Мушкін каже, що «Віді-Мистецтво» вводить людей в оману, стверджуючи про платний в’їзд на територію для компанії.

«Як і всі резиденти ВДНГ, працівники «Віді-Мистецтво» мають пропуски для безоплатного заїзду на територію «Експоцентру». Так було завжди й відбирати в них це право або змінювати його ніхто не планує».

Керівництво ВДНГ не планувало й не може здати в оренду приміщення, що належить приватній компанії

Керівник «Експоцентру» вважає, що директор компанії «Віді-Мистецтво» Олександр Шевченко каже неправду про питання зацікавленості ВДНГ в оренді їхнього будинку:

«Два роки тому орендувач будівлі, що належить «Віді-Мистецтво»,  благодійний фонд «Відчуй» – здав у суборенду частину будівлі приватній школі «Мідгард». Саме вони й цікавилися планами щодо приміщення. Проте ця будівля  приватна власність компанії «Віді-Мистецтво» й ніхто, крім власника чи уповноваженої ним особи, не може здати її в оренду, зокрема і ВДНГ».

Чому ВДНГ не визнає сервітут, який отримала компанія «Віді-Мистецтво»

Також ми хотіли б уточнити нашу позицію щодо настороженості до сервітуту, право на який отримала «Віді-Мистецтво». Суд дозволив «Віді-Мистецтво» використовувати землю під сервітутом під будь-які види діяльності: «Вчиняти інші дії, що можуть бути необхідними для виконання своїх статутних завдань». Цей пункт робить сервітут фіктивним, адже юридично зазначено: «Будь-яка діяльність». Це ніщо інше, як оренда. Тут також варто зазначити, що відповідно до реєстраційних даних, «Віді-Мистецтво» також займається будівництвом житлових і нежитлових будинків.

Дитячий майданчик благодійному фонду «Відчуй» побудувало не керівництво «Віді-Мистецтво», а резидент «Кураж Базару», каже керівник ВДНГ

Майданчик  подарунок благодійному фонду «Відчуй», який наразі орендує будівлю компанії «Віді-Мистецтво». Цей подарунок зробив резидент «Кураж Базару» Андрій Пишний.

«Віді-Мистецтво» не має до його появи на території ВДНГ майже жодного стосунку. Крім однієї деталі: проблема з цим майданчиком полягала в тому, що його було встановлено на території «Експоцентру» без належних документів. Але ж ми державний комплекс і маємо оформлювати появу таких споруд.

Тому ми неодноразово звертались до «Віді-Мистецтво» із проханням оформити майданчик і перевести його на баланс «Експоцентру». Проте компанії це було невигідно. Улітку 2019 року, коли юрист «Віді-Мистецтво» звернувся до нас щодо підписання спірного договору сервітуту, він повідомив, що в разі відмови ВДНГ компанія звернеться до суду й вимагатиме сервітут не тільки під власну будівлю (приблизно 9 соток), а й під сквер поруч із нею (ще 45 соток), адже там встановлено їхній дитячий майданчик. 

Після трьох місяців безрезультатного листування з компанією щодо переведення майданчика на баланс ВДНГ, приблизно у грудні 2019 року, ми демонтували майданчик як незаконний. Проте за 2–3 місяці, коли компанія прийняла нашу пропозицію перевести майданчик на баланс ВДНГ, його було встановлено на попередньому місці, але вже законно.

Однак зараз «Віді-Мистецтво» використали цей майданчик як аргумент у суді. Компанія вказала, що він перебуває на балансі їхньої компанії. Це неправда, адже майданчик в оренді саме ВДНГ. Проте суд не взяв цього до уваги й таки затвердив «Віді-Мистецтво» додаткові 45 соток державної землі в користування. А потім ще й дорогу до цього скверу.

Позиція «Віді-Мистецтво»

Олександр Шевченко

директор компанії «Віді-Мистецтво»


Наша група в межах корпоративної соціальної відповідальності надає в оренду будівлю на території ВДНГ, що належить «Віді-Мистецтво» на правах приватної власності, громадській організації «Відчуй» із січня 2016 року. Надає, по суті, безкоштовно. Інших планів немає.

Щодо будівельних матеріалів, інших дій у межах статутних завдань – якщо це нам і буде потрібно, то це будуть виключно дії в межах експлуатації та необхідних ремонтів будівлі, адже для цього нам і наданий сервітут. У нас немає згідно з договором сервітуту права влаштовувати у сквері ВДНГ потужний склад будматеріалів для конкуренції з, наприклад, «Епіцентром».

Усі спекуляції на цю тему – паркани, висотки, автоцентр  – виникли, щоби дискредитувати нашу компанію.

Про дитячий майданчик

Так, дійсно, елементи дитячого майданчика улітку 2017 року отримав наш орендар – ГО «Відчуй» – від партнера ВДНГ «Кураж-Базару». Саме організація «Відчуй» звернулися до адміністрації ВДНГ із проханням надати дозвіл щодо встановлення майданчика. Візу керівництва вони отримали. Додаю власне документ. У верхньому лівому кутку – особиста віза директора «Експоцентру» Євгена Мушкіна.

Звернення ГО «Відчуй» до адміністрації ВДНГ із проханням надати дозвіл щодо встановлення дитячого майданчика з підписом директора «Експоцентру» Євгена Мушкіна. Фото: Олександр Шевченко

Наскільки мені підказують роки роботи на державній службі, це і є згода. Адже резолюцій типу «Заперечую…», «Не погоджено…» тощо ми на документі не бачимо.

Паралельно, у тому ж 2017 році, передали дитмайданчик нам, до ПП «Віді-Мистецтво», за відповідним договором. Повний текст договору теж прикладаю для розпорядження редакції The Village Україна.

Договір про передачу дитячого майданчика ПП «Віді-Мистецтво». Фото: Олександр Шевченко

Тут повторюся, оскільки цей момент важливий. Дата листа про отримання згоди на встановлення дитмайданчика, на якому є віза пана Мушкіна, – 2017 рік, потім – майже два роки дитмайданчик «не помічали» на території, щоби врешті-решт його «раптом виявити під час інвентаризації» улітку 2019-го.

На ці звинувачення керівництво ВДНГ відповідає: «Наявність підпису на вхідних документах, які надало редакції підприємство, у діловодстві означає лише той факт, що посадової особи ознайомились із документом. Проте підпис не означає, що документ було погоджено чи навпаки. Дозволи на установку чого б то не було в діловодстві оформляються окремим документом – листом або договором. Жодних погоджень на установку цього майданчику Експоцентр не надавав»

У липні 2019 року компанія «Віді-Мистецтво» отримала листа від НК «Експоцентр Україна» від 15 липня  2019 року  (копія додається) про те, що шляхом проведення інвентаризації об’єктів на території НК «Експоцентр Україна», цей дитячий майданчик було «виявлено», до нас було висловлено письмову вимогу його демонтувати, інакше – НК «Експоцентр Україна» демонтує його самостійно.

У відповідь листом від 25 липня 2019 року (копія додається) ПП «Віді-Мистецтво» висловило свої обурення та незгоду з таким формулюванням питання, а також нагадало керівництву НК «Експоцентр Україна», що з їхнього боку заперечень щодо встановлення цього дитячого майданчика у 2017 році не було. Далі – відповіді від НК «Експоцентр Україна» не було, дитячий майданчик силами НК «Експоцентр Україна» не демонтували.

Але 12 грудня 2019 року силами НК «Експоцентр Україна» вказаний дитячий майданчик таки було демонтовано. Як це відбувалося – наводимо фото- та відеоматеріали (за посиланням). 

Історія з цим дитячим майданчиком закінчилася тим, що під тиском із боку громадськості адміністрація НК «Експоцентр України» доручила змонтувати його назад, а згідно з документами ПП «Віді-Мистецтво» передало цей дитячий майданчик в оренду НК «Експоцентр України» за символічну плату в 1,2 гривні на місяць (копія договору додається).

З договору про передачу дитячого майданчика ПП «Віді-Мистецтво» в оренду НК «Експоцентр України»: вартість оренди. Фото: Олександр Шевченко

Що кажуть у громадській організації «Відчуй» щодо дитячого майданчика

Громадська організація «Відчуй» із січня 2016 року за символічну плату та без сплати комунальних платежів винаймає приміщення в будівлі ПП «Віді-Мистецтво» на території ВДНГ. Ми винаймаємо приміщення уже п’ять років. До нас щодня приходять десятки, а іноді й сотні батьків із дітьми з порушенням слуху за допомогою та отримують її в одному місці.

У 2017 році «Кураж Базар» подарував нам дитячий майданчик. Ми написали лист про його встановлення на керівництво ВДНГ, отримали його з резолюцією. Встановивши майданчик, передали його нашому орендодавцю «Віді-Мистецтво» на утримання, оскільки майданчик потребує догляду.

У 2019 році (за два роки після встановлення) керівництво ВДНГ почало запевняти, що майданчик встановлено з порушеннями та без згоди «Експоцентру». За певний час майданчик огородили та згодом демонтували. За три місяці встановили знову. Юридичними питаннями та узгодженнями із ВДНГ займалися наші орендодавці.

Ми не маємо наміру переїжджати з цієї будівлі. Упевнені, що «Віді-Мистецтво» не збирається нас виселяти.

Редакція The Village Україна писала про те, яке рішення виніс Господарський суд міста Києва у справі гектару землі ВДНГ і приватної компанії «Віді-Мистецтво». Разом з юристом розбиралися, що таке сервітут, який отримала «Віді-Мистецтво», а також які права він дає компанії «Віді-Мистецтво».

«Експоцентр» буде оскаржувати рішення Господарського суду міста Києва від 6 серпня 2020 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 4 лютого 2021 року стосовно сервітуту, наданого компанії «Віді-Мистецтво». Оскарження відбудеться у Верховному суді в касаційному порядку.

Обкладинка: ВДНГ