Переможці конкурсу Громадський бюджет 2020 стали відомі 30 вересня. Повний список ще не опублікували, та його вже оголосила й затвердила відповідна комісія. Відтак, 170 мільйонів гривень із бюджету міста в підсумку отримає 351 проєкт. Серед них 75 великих (від 1 до 3 мільйонів гривень) і 276 малих (від 100 до 999 тисяч гривень).

Більшість проєктів Громадського бюджету цьогоріч – це пропозиції ремонту шкільних спортзалів, їдалень чи оновлення шкільного обладнання. Експертизу проєктів різко розкритикували, а конкурс назвали «шкільним бюджетом Києва». Адже ідея Громадського бюджету – залучити ідеї містян, які б покращували місто, а не школи чи лікарні (цим мають займатися відповідні структури КМДА). Тому з’явились пропозиції запровадити альтернативну довготривалу програму оновлення шкіл або ж окремий конкурс на покращення закладів освіти. Комісія ГБ відреагувала та запропонувала у 2021 році провести пілотний проєкт «Шкільний громадський бюджет». Попри це, у конкурсі 2020 року взяли участь проєкти, які дійсно пропонують зробити місто комфортнішим, а життя містян безпечнішим. The Village Україна відібрали 9 проєктів-переможців, які дійсно про місто.

Перехід на Арсенальній площі

Це проєкт для нової парадигми пішохідної доступності міста: пропонують облаштувати наземний інклюзивний перехід над підземним через вулицю Грушевського на Арсенальній площі. Це дозволить пішоходам і маломобільним людям безбар’єрно переходити на інший бік вулиці, до метро чи від нього, не спускаючись у підземний перехід. Наступним кроком пропонують зробити на перехресті наземний регульований перехід через вулицю Московську.

Бюджет: 498 000 грн

Автор: Юрій Степаненко

Лінк

Прибрати паркани у місті

Ще один проєкт із думкою про пішоходів у місті: автор вважає, що паркани вздовж тротуарів, навколо газонів і дитячих майданчиків у Києві роблять місто непривабливим і навіть небезпечним – вони підсвідомо мотивують водіїв рухатися швидше. Також паркани зменшують ширину хідників, мають гострі елементи, створюють бар’єр у місцях, де потрібен прохід. Автор пропонує демонтувати всі паркани на вулиці Володимирській і замінити їх на велостійки, оскільки вони ефективні проти порушення правил паркування, але, на відміну від парканів, є більш функціональними, естетичними та дешевшими.

UPD: Автор проєкту пояснив, що паркани на Володимирській прибрали до голосування за ГБ, тому він шукає іншу вулицю у місті, де реалізує свій проєкт.

Бюджет: 100 706 грн

Автор: Ігор Іванов

Лінк

Проєкт депарканізації Києва

Розклад на зупинках громадського транспорту

Не на всіх зупинках громадського транспорту в Києві можна знайти актуальний розклад руху, пояснює автор проєкту. Повноцінний розклад є або на сайті Київпастрансу, або в додатках для смартфонів. Та не всі пасажири можуть це зробити. Електронні ж табло працюють нестабільно й часто показують неточні дані. Автор пропонує встановлювати на кінцевих і вузлових зупинках усіх видів громадського транспорту в місті таблички з друкованим актуальним розкладом, орієнтованим на всіх споживачів цієї послуги – зокрема, пенсіонерів.

Бюджет: 169 000 грн

Автор: Тимофій Нагорний

Лінк

Розклад на зупинках громадського транспорту

Велопішохідні переходи біля «Політехнічного інституту»

Автори пропонують облаштувати зручні та безпечні велопішохідні переходи в місцях примикання вулиці Янгеля та провулку Політехнічного до проспекту Перемоги. Зараз вони є незручними: як для пішоходів, так і для велосипедистів. Альтернатива: понижені переходи й велопереїзди з острівцями безпеки.

Бюджет: 440 400 грн

Автор: Назар Мошняга

Лінк

Веломаршрут на 25 кілометрів на Лісовому масиві

Популярний серед велосипедистів маршрут на Лісовому масиві пропонують зробити комфортним і безпечним. Хочуть промаркувати його, облаштувати інформаційні щити з можливістю отримання треку. Маршрут протяжністю близько 25 кілометрів пролягає в Биківнянському лісі, треком велоперегонів «Лісова пісня».

Бюджет: 189 000 грн

Автор: Костянтин Жученко

Лінк

Екопарк «Сирецький яр»

На території парку «Сирецький яр» (площа 5,78 га) тривалий час не проводили заходи з ландшафтного будівництва та доброустрою, а також там відсутні будь-які інженерні споруди. У парку утворилися стихійні звалища, куди викидають сміття з навколишніх гаражів, індустріального коледжу та лікарні. Зону пропонують прибрати від сміття та облаштувати благоустрій: встановити нові лави, доріжки, газони.

Бюджет: 1 797 687 грн

Автор: Світлана Бережна

Лінк

Пішохідні тротуари біля МВЦ

Проєкт пропонує обмежити тротуари по вулиці Микільсько-Слобідській (поблизу МВЦ) антипаркувальними стовпчиками. Адже водії не дотримуються правил паркування та залишають машини на тротуарах, газонах, що заважає руху пішоходів, батьків із візочками, людей з інвалідністю.

Бюджет: 138 012 грн

Автор: Катерина Макарчук

Лінк

Освітлення набережної Дніпра

Між парками «Берковщина» та «Вербовий гай» на Позняках уздовж узбережжя Дніпра пропонують встановити ліхтарі із сонячними батареями та акумуляторами (автономні), щоб набережна була освітлена в темний час доби, відтак – більш безпечна. Зокрема ліхтарі пропонують встановлювати біля лав для сидіння.

Бюджет: 108 000 грн

Автор: Олександр Томазов

Лінк

Освітлення набережної Дніпра

Питні фонтанчики на Політехнічній

Пропонують встановити безкоштовні питні фонтанчики на вулиці Політехнічній поряд із корпусами Київського політеху. Планується, що фонтанчики будуть загальнодоступними для всіх пішоходів.

Бюджет: 327 000 грн

Автор: Максим Чвартовський

Лінк