Новим власником будівлі кінотеатру «Зоряний» на Печерську є співвласник мережі ресторанів Tarantino Family (Murakami, Spezzo, «Хачапурі і вино») Дмитро Федотенков, підтвердив Федотенков у коментарі The Village Україна. Згідно з планами власника, комплекс на перетині вулиць Московської й Омеляновича-Павленка проходить процес реконструкції: у червні на першому поверсі будівлі відкрили новий ресторан Tarantino Family під назвою La Fontana, а згодом тут почне роботу низка магазинів. Відновити власник планує й основну функцію приміщення – кінотеатр. Розповідаємо, що відбувається із кінотеатром біля станції метро «Арсенальна», який за 40 років устиг побувати кінотеатром авторського кіно й офісом Партії регіонів, а тепер стане багатофункціональним центром.

Кому належить «Зоряний»

Кінотеатр «Зоряний» до реконструкції / Ejensyd, Wikimedia

Кінотеатр «Зоряний» відкрили в 1980-х. До 2003 року кінотеатр із основною кінозалою на орієнтовно 800 місць перебував у комунальній власності та спеціалізувався на авторському кіно. У 2006 році Київрада схвалила приватизацію комплексу за 8,6 мільйона гривень. Після цього кінотеатр став штабом Партії регіонів, а будівля втратила призначення кінотеатру.

Повернути кінотеатр міській владі вирішили, використавши саме цей аргумент – зміну призначення будівлі. У 2014 році депутат Київради Ярослав Діденко ініціював судовий позов прокуратури про недотримання профілю кінотеатру власником, але всі три судові інстанції прокуратура програла. За словами Діденка, тодішні власники планували забудувати ділянку кінотеатру 16-поверховим комплексом, а спробу зміни цільового призначення ділянки під кінотеатром двічі блокувала земельна комісія Київради.

Після Євромайдану новий мер Києва Віталій Кличко анонсував кампанію з повернення в комунальну власність незаконно приватизованих об’єктів, включно із «Зоряним». «Ми повертаємо в міську власність об’єкти, які колись нахабно й незаконно забрали в громади. Серед питань власності й майна є проєкт рішення про повернення громаді Києва приміщення кінотеатру «Зоряний». Переконаний, ми повинні ухвалити таке рішення», – заявляв Кличко в квітні 2018-го. За місяць і з другої спроби депутати Київради підтримали рішення про повернення кінотеатру в комунальну власність міста, після чого КМДА повинна була розпочати переговори з кінцевими бенефіціарними власниками майна кінотеатру.

Утім, останні вирішили відмовитися від будівлі, коли зрозуміли, що не можуть перебудувати її під свої потреби, пише депутат Діденко. «Розуміючи неможливість перебудови кінотеатру, власник забудови перепродає кінотеатр рестораторам [мається на увазі компанія Дмитра Федотенкова]», – додає Діденко. Каже, що нові власники відмовилися віддавати кінотеатр у комунальну власність, але «на нараді в департаменті власності КМДА під протокол зобов’язалися зберегти профіль центру та за свій рахунок відновити кінопокази». «Зоряний» повинні були реконструювати, змінивши формат на «центр кіномистецтва» й відкривши в ньому чотири зали. За кіноконцепцію оновленого кінотеатру повинна була відповідати Людмила Горделадзе, колишня директорка кінотеатру «Жовтень». «Фактично ми змусили власника зберегти кінопрофіль і відмовитися від хмарочосу», – писав Діденко.

Візуалізація Ярослава Діденка

«Останній пристойний сеанс там був років 15 тому. Він не функціонував як кінотеатр, там був штаб Партії регіонів. У нього була своя доля», – розповідає The Village Україна новий власник «Зоряного» Дмитро Федотенков. Підтверджує, що домовився з міською владою зберегти функціонал приміщення як культурного центру й функціонал кінозалу.

Візуалізація «Зоряного»

Як провели реконструкцію

Реконструкцію «Зоряного» почали в 2019 році. У лютому 2019-го показали візуалізації майбутнього культурного центру – з кінозалами, конференц-сервісом, кафе та книгарнею. Ремонт планували закінчити до травня, а відновити роботу – у жовтні. Після цього терміни зсунули: ремонт відклали, проєкт реконструкції спочатку обіцяли показати в травні, а тоді – у жовтні. «[Власник] планує спочатку завершити основну фасадну частину, а вже потім буде реконструювати приміщення кінотеатру», – розповіла The Village Україна Горделадзе. 

У процесі реконструкції власники збільшили поверховість будівлі. Федотенков визнає цей факт, але каже, що це зробили в межах законодавства й домовленостей з міською владою. «Там обмежена висотність – неможливо було побудувати щось вище. Так, ми дійсно збільшили поверховість на один рівень – будівля стала вищою на 3,5 метра. Власне, найвища точка будівлі стала трохи вищою, раніше будівля мала дещо іншу форму, бо на верхньому поверсі був купол. Проте ми отримали містобудівні умови на 27 метрів, а зараз, якщо я не помиляюся, 22 чи 23 метри».

Улітку 2019 року власники почали вносити видимі зміни у фасад кінотеатру, замість чотирьох продовгих вікон на бетонній основі фасад зробили скляним. «Скляні фасадні конструкції мені особисто подобаються. Єдине, що можу сказати, що все йде за планом замовника ремонту й відповідно до проєкту, який було узгоджено», – коментувала тоді Горделадзе The Village Україна, додаючи, що відповідає не за реконструкцію, а власне за кінотеатр. У соцмережах зміни фасаду викликали неоднозначну реакцію, до того ж улітку в одному з агрегаторів оренди з'явилося повідомлення про офіси в межах будівлі. Запитуємо у Федотенкова, чи врахували зворотний зв’язок від громади в процесі реконструкції. «Це питання з категорії «подобається / не подобається». Мені не здається, що це погано. Напевно, можна було зробити щось більш геніальне. Найкраще – ворог хорошого. Але там були свої обмеження: ми виходили з того, що це реконструкція чітко в межах заданого фундаменту. Було чітке усвідомлення того, що ми нічого не будемо зносити, – відповідає власник будівлі.

Коли «Зоряний» відновить роботу як кінотеатр

«Коли будівлю приватизували, ще до мене, була умова, щоб до 2008 року він функціонував як кінотеатр. З 2008 року цих обмежень немає, це просто нежитловий будинок. Я взяв на себе соціальну відповідальність і зробив так, щоб там кінотеатр був», – каже співвласник Tarantino Family Дмитро Федотенков.

Він каже, що має намір відновити кінотеатр у приміщенні «Зоряного». Спочатку планував запустити власний кінотеатр. «Я навіть викупив для цього все обладнання й начинку кінотеатру «Україна», коли його закрили», – розповідає Федотенков. Додає, що планував перевезти з історичного кінотеатру навіть стільці. Та згодом до нього звернулася мережа кінотеатрів Multiplex, що запропонувала співпрацювати в межах комплексу. За словами Федотенкова, сторони домовилися про співпрацю напередодні пандемії коронавірусу, але обмеження на роботу кінотеатрів під час карантину поставили її на паузу. «Ситуація з кінотеатрами зараз не зрозуміла: їм заборонено працювати й не зрозуміло, коли відкриють. Тому ми поставили цей процес на паузу», – каже Федотенков. Додає, що планує відкрити кінотеатр у будівлі, але поки не може визначити орієнтовну дату запуску.

Візуалізація ресторану La Fontanta

Відкриття нового ресторану Tarantino Family

У середині червня Tarantino Family відкрили на першому поверсі «Зоряного» ресторан італійської кухні нового для компанії формату La Fontana. «Це італійський ресторан-траторія із затишною терасою й краєвидом на фонтан у центрі Києва», – розповідають у Tarantino Family. Наразі заклад працює виключно на літньому майданчику біля фасаду кінотеатру. «Це перший крок до відновлення комплексу», – каже Федотенков у коментарі The Village Україна. Додає, що в кінці вересня планує відкрити приміщення ресторану, якщо це дозволять у межах послаблення карантину. Більше закладів громадського харчування в межах будівлі відкривати не планують.

Що ще відкриють у будівлі

Найближчим часом у будівлі «Зоряного» відкриють магазин фермерських продуктів, аптеку й відділення банку, каже Федотенков. На верхніх поверхах приміщення почнуть роботу офіси. Експлуатувати також будуть дах будівлі.

Рік тому власники відновили роботу фонтану напроти «Зоряного». «Фактично ми побудували новий фонтан. Змінили всю технічну частину, насоси, технологію фонтану, покриття на всій площі перед кінотеатром, зробили нові зелені зони, встановили автоматичні поливи й підсвічування. Усе це робили за свій рахунок, хоча це комунальна власність», – додає Федотенков.

Депутат Діденко, який кілька років тому домагався повернення будівлі в комунальну власність, закликав власників зробити доступ до фонтану вільним, а також встановити лавки на площі перед кінотеатром. «Пообіцяли мені, що лавки будуть встановлені, благоустрій площі триватиме, і ми отримаємо нову цікаву й комфортну локацію для відпочинку на Печерську», – додав Діденко. «Обмежений доступ до фонтану? Це повна дурниця. Ви можете підійти до фонтану з будь-якого боку», – відповідає на запитання про доступ до фонтану Федотенков.

Food Truck Park і новий фудхол

Окрім будівлі «Зоряного», Федотенков є власником ділянки напроти кінотеатру з боку вулиці Московської. Колишній четвертий корпус заводу «Арсенал» на ділянці власник планує «реконструювати за методом «Зоряного»: «Взяти цю будівлю, оновити її, але залишити в колишніх межах із невеликою висотністю». У будівлі Федотенков планує запустити «класний комплекс із фермерським ринком і ринком їжі». Оцінює, що для реконструкції потрібно принаймні півтора-два роки.

Раніше на цій території забудовник «Укрбуд» планував побудувати бізнес-центр Arsenal Plaza. У грудні 2019-го саме Федотенков придбав частку експрезидента «Укрбуду» Максима Микитася в проєкті, повідомляло НВ. Запитуємо у Федотенкова, чи відповідає ця інформація дійсності. «У момент, коли рухнув «Укрбуд», мені вдалося консолідувати частину основних активів, пронести їх через цю війну й передати в компанію «Київміськбуд». Це складний процес, але глобально все відбувається за підтримки держави, [президента Володимира] Зеленського та ще великої кількості людей. Зараз це передається «Київміськбуду», але держава має для цього ухвалити певні рішення. Проте глобально там усе позитивно, я ні на секунду не сумніваюся, що все дуже добре закінчиться для вкладників [«Укрбуду»]», – відповідає Федотенков.

Поряд із ділянкою на паркінгу, з боку Кловського узвозу, родина Федотенкова запустила стритфуд-зону Food Truck Park, першим проєктом якого в травні став моноформат тако Taco Spaco. Федотенков каже, що це формат, який не має жодного стосунку до Tarantino Family, а реалізує його 12-річний син. «Це проєкт мого сина. Моя дружина допомагає, тому що син ще дуже молодий», – каже бізнесмен про точку з мексиканською вуличною їжею. Запитуємо, чи є історія про сина, як автора ідеї, легендою. «Ні, мій син придумав цей бізнес, коли ходив на курси молодих бізнесменів, це була його дипломна робота. Звичайно, я йому допомагав фінансово, в операційному керівництві. Але ідеологічно – це його», – відповідає Федотенков. Також у Food Truck Park працюють формати з суші, морозивом і напоями.

Обкладинка: La Fontana