«Сутність цього проєкту не в тому, що можна орендувати робочий стіл, а в тому, що можна прийти зі своєю ідеєю і створити повноцінний стартап», – розповідає співзасновник IT-хабу 1991 Mariupol Віктор Гурський.

1991 Mariupol – проєкт української технологічної організації SocialBoost, яка з 2012 року розвиває ІТ-ініціативи. Центр розвитку стартапів відкрили в оновленій будівлі центральної міської бібліотеки Маріуполя. Це 1 500 квадратних метрів з коворкінгом на 50 робочих місць, шістьма приватними кабінетами, лекторієм і залою для заходів. Розповідаємо, як створювали IT-хаб в індустріальному місті, для кого він буде корисним і куди переїде міська бібліотека Маріуполя.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Зовні 1991 Mariupol – це типова двоповерхова радянська будівля, побудована у 1970-х роках. До 2019-го всередині розташовувалася міська бібліотека. «Ми придумали проєкт хабу і почали шукати приміщення. У мерії запропонували бібліотеку. Поговорили з директоркою книгозбірні, і вона погодилася. Для бібліотеки місто придбало класичну будівлю далі на цій вулиці, тож книги скоро переїдуть туди», – говорить ініціатор проєкту Денис Гурський.

Ідея відкрити в індустріальному місті IT-хаб виникла в Дениса після поїздки на маріупольський фестиваль MRPL City Festival. «По-перше, я родом з Маріуполя. По-друге, десь рік тому я приїхав сюди погуляти й виступити на фестивалі. Подивився, як змінилися люди в місті, як вони поводяться, скільки п’ють. На фестивалі було 15 тисяч відвідувачів, але не було жодної бійки. У місті є кілька IT-шкіл, але їх випускники сидять без роботи», – пояснює Денис Гурський.

«В українському суспільстві склалася потреба реінтегрувати цю частину населення в життя в Україні. У цьому контексті розвиток соціальних ініціатив дуже впливає. Наступні роки ця потреба буде тільки зростати», – додає його брат Віктор Гурський, який також займався розробкою хабу.

Раніше в Маріуполі вже заснували схожий проєкт – тут уже працює IT-хаб «Спалах», який відкрили у приміщенні шахового клубу. «Шаховий клуб досі є, але охочих грати у шахи було мало, а вільної території – багато».

«Щоб проробити концепцію, ми розмовляли з директорами шкіл, зустрічалися з ректорами університетів, які мали найбільшу кількість випускників у Маріуполі. Дійшли висновку, що IT-талантів у Маріуполі багато, але вони або їдуть з міста, або працюють у службах доставки. До речі, вантажник і водій, які працювали тут перед відкриттям хабу, розповідали, що займаються ІТ-розробкою», – розповідає Віктор Гурський.

За рік у приміщенні бібліотеки зробили ремонт, однак на першому поверсі тимчасово залишили читальний зал (поки бібліотека не переїхала у нове приміщення). Відвідувачі можуть читати і з планшетів або електронних книг, які дають у бібліотеці.

У хабі встановили ліфт для людей з інвалідністю. На другому поверсі основні приміщення: коворкінг, лекторій і зала для заходів. На одній зі стін зберегли розпис маріупольського художника, який спробували вписати у дизайн хабу.

Головна відмінність 1991 Mariupol від інших хабів – це менторські програми, які пропонуватимуть учасникам, що пройдуть конкурсний відбір. Крім того, запустять окремий напрям – програму стажувань, які передбачають занурення в цифрові питання адміністрації міста та підприємств. У хабі кажуть, що націлені переважно на студентів, людей з технічною освітою та майбутніх ІТ-підприємців.

«Коворкінг, стіл, стілець – це просто оболонка. Головне – те, чим буде наповнене це місце. Сутність проєкту не в тому, що можна орендувати робочий стіл, а в тому, що можна прийти зі своєю ідеєю чи в одну з акселераційних програм і створити повноцінний стартап. Ми сформуємо невеличкі команди, які за шість місяців мають пройти програму. Ми не навчатимемо програмування, а вчитимемо, як робити IT-бізнес», – додає Віктор Гурський.

Що пропонує 1991 Mariupol:

  • акселераційні та освітні програми для молоді, підприємців та ІТ-спеціалістів;
  • програма ІТ-стажувань для студентів і проактивних громадян при місцевій адміністрації та підприємствах;
  • спільні програми з міською адміністрацією та регулярні заходи на тему ІТ і підприємництва;
  • коворкінг-простір для роботи молодих стартап-команд та ІТ-підприємців.

Фото: 1991 Mariupol