До 15 вересня у Києві триває голосування за проекти «Громадського бюджету». У 2018 році фінансування «Громадського бюджету» збільшили до 150 мільйонів гривень. Редакція The Village Україна зібрала міські екопроекти, які можна підтримати.

Автомати для збору вторсировини у парках і скверах

Проект «Від відходів до доходів» передбачає встановлення автоматів для збору вторсировини (фандоматів) в 12 скверах та парках Києва. Ініціатори зазначають, що у місті зараз немає подібних пристроїв і проект зможе окупитися за 8-10 місяців.

Бюджет: 1 803 677 гривень

Лінк

12 локацій у парках та скверах, де планують встановити фандомати

Приймальня ліків/використаних медичних інструментів для утилізації

Медпрепарати, шприци, крапельниці, рукавички та інші медичні інструменти, які містяни використовують в домашніх умовах, потребують спеціальної утилізації. Зараз ці предмети потрапляють в тверді побутові відходи, що є небезпечним, адже вони містять на собі залишки органіки або самих препаратів.

Ініціатори пропонують створити мережу приймалень медичних відходів населення і відкрити перший пункт в міській лікарні №9.

Бюджет: 187 000 гривень

Лінк

Додаток доповненої реальності про тварин зоопарку

Ініціатори пропонують створити мобільний додаток доповненої реальності про тварин зоопарку. Таким чином, відвідувачі зможуть більше дізнатися про тварин, їх спосіб життя та причини зникнення деяких видів.

Бюджет: 876 000 гривень

Лінк

Моніторинг забруднення повітря в Києві

Через те, що у місті немає оперативного сповіщення про забруднення повітря, містяни не можуть оцінити ризики для власного здоров'я. Для інформування населення пропонується запустити пристрої моніторингу повітря, відповідно до європейських норм, на базі постів Українського гідрометеорологічного центру. Дані проекту будуть відкриті та загальнодоступні всім жителям Києва.

Бюджет: 337 200 гривень

Лінк

Практичні заняття з переробки пластику

В Україні переробляється лише 12-14% упаковки і 3% твердих побутових відходів, стверджують ініціатори проекту. Вони пропонують проводити практичні заняття  з переробки пластику на масових заходах. Для цього потрібна мобільна установка з шредером, машиною для лиття та пресом. Так кияни навчаться на практиці перероблювати пластик у корисні речі. Обладнанням зможе користуватись будь-яка ГО екологічного напрямку.

Бюджет: 250 000 гривень

Лінк

Precious Plastic V2 - Promo

Відродження озера у парку «Нивки»

Ініціатори проекту пропонують зробити озеро №6 в парку «Нивки» комфортним та приємним місцем для відпочинку людей. Фінансування піде на створення зон відпочинку, місць доступу до води, відродження флори та фауни, відновлення освітлення та впорядкування джерел питної води.

Бюджет: 300 000 грн

Лінк

Облаштування рекреаційної зони біля озера «Срібний Кіл»

Озеро «Срібний Кіл» знаходиться у занедбаному стані, стверджують автори проекту. «Постійні незаконні забудови, кафе та ресторани на березі унеможливлюють доступ мешканців району до цієї акваторії».

Пропонується відновити частину пляжної зони та обладнати її тротуаром, лавами з урнами для сміття, волейбольним майданчиком, парасольками від сонця та зробити дерев'яні помости з виходом до води.

Бюджет: 348 960 грн

Лінк

Фото: gb.kyivcity.gov.ua; обкладинка - Edgar Chaparro / Unsplash