У п’ятницю, 10 листопада, оголосили проекти, які здобули перемогу в «Громадському проекті» 2017 року. Серед переможців 51 малий проект на загальну суму 19 824 790 гривень та 42 великих – на суму 79 865 648 гривень.

Відповідальним за реалізацію проектів є міська влада. Тобто їх будуть здійснювати відповідні департаменти КМДА за бюджетні кошти.

The Village Україна розповідає про десять проектів, які поміж інших повинні бути реалізовані у Києві до 31 грудня 2018 року.

 Бібліотека аудіокниг шкільної програми українською мовою

Проект передбачає створення аудіокниг класичних українських творів, що входять до шкільної програми. Обіцяють озвучити за підтримки акторів та «впізнаваних голосів України» щонайменше 50 книжок. Проект пропонують реалізувати на базі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.

«Аудіокниг українською мовою вкрай обмаль, їх кількість не перевищує сотні. В умовах сучасного розвитку технологій знання необхідно доносити в максимально простих та зручних формах. Аудіокнига – одна з таких форм», – коментують ініціатори проекту.


БЮДЖЕТ:

1 955 000 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

3303

 Велопаркінги поруч зі станціями метро

«Для зручності та мобільності жителів міста, які використовують велосипед, є необхідність створення об’єктів велоінфраструктури», – кажуть ініціатори проекту.

Розпочати пропонують з облаштування велопаркінгів поблизу станцій метро Куренівсько-Червоноармійської («синьої») гілки київського метрополітену. Зокрема, поблизу станцій «Героїв Дніпра», «Виставковий центр» і «Васильківська». При цьому велоперехоплюючі паркінги повинні бути розташовані не далі, ніж за 100 метрів від входу до метро.


Район:

Оболонський, Подільський, Шевченківський, Печерський, Голосіївський

БЮДЖЕТ:

400 000 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

842

 #КиївЗаговоритьАнглійською

Надання можливості 10 тисячам киян вивчати англійську мову за допомогою чотирьох розмовних клубів та онлайн-технології Lingva.Skills. Ця платформа українського виробництва передбачає 150 уроків, за кожен із яких користувачі отримують бали, які опрацьовує єдина рейтингова система.


Адреса:

вулиця Мазепи, 13

БЮДЖЕТ:

1 997 800 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

3608

 Fablab у Відрадному

Fablab – це глобальна мережа цифрових лабораторій, у яких кожен охочий може використати набір інструментів для реалізації своїх ідей. Головна мета мережі – підтримувати винахідництво і розвиток технологій.

За словами ініціаторів проекту, відкриття Fablab поблизу Національного авіаційного університету допоможе реалізувати потенціал студентів і учнів старших класів. Відкриття студії планується вже у вересні 2018 року.


Район:

Солом’янський

Адреса:

вулиця Генерала Тупікова, 22

БЮДЖЕТ:

1 999 950 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

3275

 «Сита Мобілка»

«Коли попереду ще повний день турбот, а телефон сідає – це катастрофа», – стверджують ініціатори проекту. Для уникнення «катастрофи» вони пропонують встановити у громадських місцях безкоштовні підзарядні станції для мобільних телефонів. Зокрема, у лікарнях та центрах надання адміністративних послуг.


Район:

Голосіївський

Адреса:

Голосіївський проспект, 42

БЮДЖЕТ:

390 000 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

1050

 Biblio Hub для людей із вадами зору

В основі проекту ідея допомогти людям із вадами зору. Зокрема, завдяки придбанню спеціального обладнання, книг із шрифтом Брайля та аудіокниг для бібліотеки імені Павла Тичини.

«Реалізація проекту посприяє соціалізації та адаптації незрячих людей в суспільстві, створить місце для спілкування, читання та проведення дозвілля», – додають ініціатори.


Район:

Дніпровський

Адреса:

вулиця Шептицького, 24

БЮДЖЕТ:

399 760 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

812

 Лабораторія робототехніки LEGO

3,5 тисячі учнів шкіл у мікрорайонах «Мостицький», «Куренівка», «Виноградар» і «Пріорка» повинні отримати доступ до обладнання LEGO. У цьому випадку йдеться не про власне конструктор, а про базові інструменти роботи в галузі робототехніки.

«Відкриття такої лабораторії дасть змогу широкому колу дітей долучитися до безкоштовних занять з робототехніки і технічного розвитку», – кажуть ініціатори проекту.


Район:

Подільський

БЮДЖЕТ:

1 991 190 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

3185

 Студія для виробництва відкритих онлайн-курсів Belka MOOC

Відкрита платформа для викладачів українських шкіл та університетів, що дає змогу створювати онлайн-курси та інтерактивні матеріали для покращення процесу навчання. При цьому технологія є безкоштовною. Необхідне для функціонування студії технічне забезпечення: комп’ютери, камери, а також звукове і світлове обладнання.


Район:

Солом’янський

БЮДЖЕТ:

1 997 075 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

3259

 Нове приміщення для РАЦСу

Деснянський район – найбільший район у Києві. Утім, він не має належного приміщення для районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану: воно розташоване на третьому поверсі й не має ліфта. Це створює проблеми не лише для молодят, а й для людей із інвалідністю і осіб похилого віку. Проект пропонує провести у РАЦС ремонт і облаштувати нову вхідну групу.


Район:

Подільський

Адреса:

проспект Маяковського, 15

БЮДЖЕТ:

2 000 000 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

3185

 Підземний музей на Поштовій площі

Пропозиція відкрити на Поштовій площі музейно-експозиційний комплекс, присвячений нещодавнім археологічним знахідкам епохи Київської Русі у цьому районі. Проект передбачає, зокрема, проведення міжнародного архітектурного конкурсу на створення архітектурної концепції та ескізного проекту музею. За словами ініціаторів, «музей повинен показувати киянам і гостям міста унікальну історію змін, які відбувалися в топографічній та політичній історії Києва».


Район:

Подільський

Адреса:

Поштова площа, 2

БЮДЖЕТ:

1 960 500 грн

КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ:

3705