The Village Україна розповідає про природу та розваги у київських парках.

Парк Відрадний

Міський парк, що розташований у Солом'янському районі Києва, між вулицями Михайла Донця, Героїв Севастополя та проспектом Комарова. Його сформували одночасно із забудовою масиву Відрадний на початку 1960-х років. Площа парку – близько 20,8 гектарів.

 Ландшафт:

У центрі парку – ставок, що є одним із витоків ріки Либідь. Через водойму збудований пішохідний місток. Форма ставка нагадує інтеграл, тому часто його саме так і називають. Навколо багато листяних дерев: липа, клен, береза.

У 2009 році у парку заклали Алею журналістів, на якій поставили постамент — руку, що тримає мікрофон. Популярним серед місцевих жителів є бювет із двома колонками, у парку Відрадному на вулиці Михайла Донця, 2.

 Розваги:

Головний вхід до парку – із вулиці Героїв Севастополя. До території парку примикає стадіон НАУ. Гуляти парком можна по алеях та брукованих доріжках. Є оглядовий та дитячий ігровий майданчик з гойдалками, лабіринтами та гірками. Влітку парком їздить прогулянковий потяг для дітей та батьків. Біля центрального входу працює оренда дитячих машин та квадроциклів.

З 1992 року у північній частині парку створили етнографічний комплекс «Мамаєва слобода», де збудували дерев'яну церкву Покрови Пресвятої Богородиці та реконструювали козацьке поселення XVII-XVIII століть. На території комплексу є ще один ставок. Вхід до «Мамаєвої слободи — платний. Квиток коштує 60 грн, для пільгових категорій — 40 грн.

Що взяти з собою: дітей, ковдру, фотоапарат.

Як дістатись: від станції метро Шулявська їхати тролейбусом № 27 або маршруткою № 427. Виходити на зупинці Михайла Донця.

Парк Партизанської слави

Регіонально-ландшафтний парк у Дарницькому районі. Розташований між вулицями Тростянецькою та Славгородською. У 1965 році до Дарницького району спеціально приєднали частину Микільського лісового масиву і назвали цю територію парком культури і відпочинку «Партизанська слава». Загальна площа парку — 111,97 га.

 Ландшафт:

У центрі є меморіальна зона з Музеєм партизанської слави та амфітеатром для проведення подій. Поруч збудовано партизанський арсенал із землянками та партизанське вогнище. Тут також встановлено пам'ятний знак на честь бойової співдружності партизанських бригад у роки Другої світової війни.

Парк було створено на базі соснового лісу. Усього в парку зростає 36 видів деревних рослин. Близько 9 гектарів парку займають галявини.

 Розваги:

Окрім меморіальної зони в парку є спортивний майданчик, місця для сімейного відпочинку, велика соснова алея та прогулянкове кільце. Є також містечко атракціонів, літній кінотеатр, футбольний стадіон, канатні дороги, декоративний басейн і три лісові озера. На території парку можна орендувати альтанку з мангалом та дровами.

Мотузковий парк Seiklar, що знаходиться за адресою Славгородська 49-А, — це більше семи маршрутів різної складності: від дитячих до професійних. Ціни для дітей: 20-70 грн у будні та 30-80 грн у вихідні; для дорослих: від 80 до 350 гривень у будні та вихідні. Seiklar також пропонують програму для дитячих днів народжень, яка включає послуги аніматорів, квест та мотузковий маршрут.

Що взяти з собою: набір для пікніка, спортивний одяг.

Як дістатись: їхати трамваєм № 29 від ст. м. Лісова, зупинка «Парк партизанської слави».

Парк Нивки

Розташований у Шевченківському районі Києва, поруч — станції метро Берестейська, Нивки та залізнична станція «Рубежівський». Площа східної частини парку – 44,94 га, західної – 18,47 га. Відкритий у 1972 році.

Раніше парк називався іменем XXII з'їзду КПРС, потім — «Комсомольський», у 1991 його перейменували у «Парк Нивки», а два пам’ятники — комсомольцям та партійному діячу Дем’яну Коротченку — демонтували у 2015 році.

 Ландшафт:

Парк умовно розділений на західну та східну частини залізничною колією та старим руслом річки Сирець. Східна частина парку горбиста, є кілька ставків, багато зелених насаджень та лісові хащі, ця територія вважається заповідною. Західна частина — більш цивілізована: є штучні водоймища, об’єднані дамбами, парк атракціонів, дитячі майданчики та музей циркового мистецтва.

 Розваги:

У західній частині парку уздовж проспекту Перемоги є цілий комплекс розваг. На середньому озері можна плавати на катамаранах, відвідувати кафе на воді. Поруч є майданчик з атракціонами, тир, тролей над озером. У водоймах багато качок.

На території Парку Нивки заборонено розпалювати вогнища, організовувати стихійні місця відпочинку, торгівлю, залишати авто та вигулювати тварин.

Що взяти з собою: вудку для риболовлі, засіб від комарів, їжу для качок

Як дістатись: Східна частина парку розташована біля метро Берестейська, західна — біля метро Нивки.

Політехнічний парк

Розташований у Солом’янському районі, поруч з Київським політехнічним інститутом. Площа — 13,5 га. Корпуси політеху будувались у період з 1898 по 1902 рік. Плануванням кампусу та корпусами займався відомий петербурзький архітектор. Над створенням парку працювали студенти та викладачі . Після війни парк довелося засаджувати наново.

 Ландшафт:

Протягом 2005-2008 років здійснювалася реконструкція парку, були встановлені нові лавки, замінені ліхтарі, вимощені паркові алеї. Головний архітектурний об’єкт парку — старий корпус Політехнічного інституту, в якому знаходиться механіко-машинобудівний факультет.

 Природа:

Сьогодні у парку КПІ багато листяних дерев, у тому числі унікальних для України: гінкго, клен цукровий, бундук. У парку КПІ багато білок, через дорогу знаходиться Київський зоопарк. У парку зручно займатися бігом — повне його коло дорівнює 2 кілометри.

Що взяти з собою: кросівки, горіхи для білок.

Як дістатися: йти пішки 5 хв від метро Політехнічний інститут уздовж проспекту Перемоги.

Маріїнський парк

Розташований навпроти будинку Верховної Ради й Маріїнського палацу між вулицею Михайла Грушевського та схилом до Паркової дороги. Площа — 8,9 га. Довгий час територія теперішнього Маріїнського парку була пустищем, її готували під плац. У 1869 році отримала офіційну назву «Двірцева площа. У 1874 році територію все ж засадили деревами і зробили з неї Маріїнський парк. За часів СРСР парк називався Радянським та Жертв Революції, у 1993 — йому повернули історичну назву.

 Ландшафт:

Разом з Хрещатим парком (біля Європейської площі) Маріїнський парк складає Паркове кільце Києва — найпопулярніший туристичний маршрут міста. Головний вхід знаходиться навпроти Верховної Ради України.

Головним архітектурним об’єктом парку є Маріїнський палац збудований у 1750-1755 роках. Після багатьох аварій палац реконструювали і зробили з нього державну резиденцію — проводили урочисті події та прийоми. У 2007 році почалася чергова реставрація, яка досі триває. Остаточне введення палацу у експлуатацію планується на 2019 рік.

Хрещатий та Маріїнський парки об’єднані містком закоханих над Петрівською алеєю. Міст збудований за проектом Патона і відкритий у 1910 році. У Маріїнському парку багато пам’ятників, серед яких: генералу Ватутіну, учасникам Січневого повстання 1918 року, заквітлим каштанам, жабі, історії кохання Луїджі та Мокрини, режисерові. Поруч із Маріїнським палацом є оглядовий майданчик, з якого видно Гідропарк, Русанівку і Труханів острів.

Що взяти з собою: фотоапарат, каву, книгу.

Як дістатися: йти 5 хв пішки від метро Арсенальна вниз до вулиці Грушевського.


Фото: парк Відрадний – Богдан Кутєпов, парк Партизанської слави, Нивки та Політехнічний –Любомир Пащак, Маріїнський парк – wikimedia.org