Спецпроєкт

Знизили кількість випадків шахрайства на 90%

як команда OLX працює над
безпекою користувачів

ми OLX

Що таке фішинг і як не потрапити в шахрайську пастку

The Village Specials

ми OLX

Що таке фішинг і як не потрапити в шахрайську пастку

The Village Specials

Щоби розповісти користувачам, хто турбується про безпеку їхніх купівель і продажів, OLX запустили проєкт про власну команду «Ми – OLX».

Безпека – одна з базових потреб людини. Навіть купуючи щось незначне, ми хочемо бути впевненими, що угода буде безпечною. Хоча в OLX і є система, яка фільтрує частину оголошень і перевіряє їх на ознаки шахрайства, основну роботу роблять люди.

Ми – OLX

The Village Україна разом з ОLX розповідають, як влаштована система безпеки сервісу, від чого команда захищає клієнтів і як не потрапити в пастку шахраїв, якщо купуєте / продаєте онлайн.

Віктор Нобіуз

керівник відділу аналітики та стратегії, експерт із запобігання шахрайству

Кількість цифрових шахраїв, попри технологічні рішення, що допомагають із ними боротися, у світі зростає.

Цьому передують декілька чинників:

{ Технологічний прогрес

Швидкий розвиток технологій не лише сприяє інноваціям у сфері безпеки, але й надає шахраям нові інструменти та методи для здійснення атак.

{ Цифрова неграмотність

Багато користувачів недостатньо обізнані щодо цифрової безпеки: недостатнє розуміння ризиків та ігнорування заходів безпеки може призвести до невдалого вибору паролів, некритичного ставлення до підозрілих повідомлень та інших помилок.

{ Соціальна інженерія

Люди є найслабшою ланкою в ланцюгу безпеки, і зловмисники користуються цим, апелюючи до емоцій, довіри або страху жертв. Часто вони застосовують методи соціальної інженерії, як-от фішинг, щоб обманом отримати конфіденційну інформацію.

{ Зростання цифрової економіки

Зі збільшенням кількості онлайн-транзакцій і цифрових сервісів зростає й кількість можливостей для шахрайства. Це створює більше точок входу для атак і більше потенційних жертв.

Найчастіше в пастки шахраїв потрапляють люди похилого віку, бо часто не мають достатнього рівня цифрової грамотності та можуть бути менш обізнаними щодо потенційних загроз. А також люди, які не мають досвіду користування цифровими технологіями, бо можуть не знати про різні види шахрайства та методи захисту. До вразливої категорії належать і діти та підлітки, адже вони можуть не усвідомлювати ризики, пов'язані з онлайн-поведінкою, і бути більш схильними до впливу через соціальні мережі й ігри.

18% онлайн-шахрайств припадають на онлайн-торгівлю: як зловмисники можуть діяти на OLX

{ Фішинг

Найбільш розповсюдженою схемою шахрайства онлайн, на яку натрапляють українці, є фішинг. Такі зловмисники намагаються обманом отримати від користувача конфіденційну інформацію: паролі, дані банківських карток абощо. Фішинг може мати різні форми: підробки електронних листів, надсилання фейкових дзвінків (так званий вішинг) або повідомлень від імені банків, страхових компаній або інших установ. Проте однією з найбільш поширених форм є підробка вебсайтів, популярних майданчиків чи сервісів, де користувачам пропонують ввести свої дані, після чого їх отримують шахраї та використовують у злочинних цілях.

{ Вимога передоплати

Наступний вид шахрайства, на який часто потрапляють користувачі – вимога передоплати. Зловмисники намагаються обманом отримати гроші потенційної жертви, заздалегідь вимагаючи сплатити певну суму коштів перед тим, як нададуть якісь послуги чи доставлять товар.

{ Товар неналежної якості

Часто шахраї, щоби отримати кошти жертви, надають підроблені, низькоякісні або непридатні для використання товари чи послуги. Це може стосуватися електроніки, одягу, медичних продуктів або БАДів, послуг із ремонту, репетиторства та багато іншого.

Людський чинник не виключений: як купувати та продавати онлайн безпечно

{ 1

Перше й головне – не розголошуйте конфіденційну інформацію: паролі, логіни, номери та коди кредитних карток чи інші особисті дані на запит незнайомців або через ненадійні канали комунікації.

{ 2

Не відповідайте на підозрілі електронні листи або повідомлення від незнайомих людей і ні в якому разі не завантажуйте з них жодні файли.

{ 3

Старайтесь здійснювати купівлі лише на відомих і довірених вебсайтах. Якщо не вважаєте джерело надійним, уникайте передоплати та проявляйте обережність під час фінансових транзакцій.

{ 4

Перед здійсненням купівлі дізнайтесь якомога більше інформації про продавця або компанію, прочитайте відгуки. Також важливо ознайомитись із політикою компанії чи продавця щодо гарантій і повернення товару.

{ 5

Уникайте занадто вигідних пропозицій або товарів із цінами значно нижчими за ринкові – шанси, що за ними криється зловмисник або ви отримаєте товар неналежної якості, дуже високі.

Модератори й машинна перевірка: як побудована система захисту від шахраїв на OLX

Щоби користувачі безпечно купували на платформі, ми маємо декілька дієвих рішень:

{ «OLX Доставка»

Cервіс, що дає змогу безпечно продавати й купувати товари, з використанням безпечних методів оплати, що гарантують захист платіжних даних.

{ Рейтинги

Допомагають проаналізувати історію продавця / покупця перед угодою.

{ Перевірка користувачів

Яку щодня кожен проходить, відповідно до низки критеріїв.

{ Онлайн-чат і зворотний зв'язок

Де можна отримати відповіді на запитання або вирішити проблему.

{ Онлайн-освіта

Зокрема хелп-центр і підказки, як купувати / продавати безпечно.

Крім того, ми продовжуємо аналізувати поведінку користувачів, а тому змогли додати нові критерії для лімітування підозрілих дій і натренувати нові моделі машинного навчання. Також ми вдосконалили системи моніторингу та виявлення підозрілої поведінки з урахуванням тенденцій попиту та пропозиції в різноманітних категоріях товарів і послуг.

Щоденно контент перевіряють модератори та категорійні спеціалісти, ведуть роботу зі скаргами, а наш відділ безпеки співпрацює з правоохоронними органами для розслідування серйозних порушень.

Як працює перевірка на прикладі категорії «OLX Нерухомість»

У категорії «OLX Нерухомість» розміщено приблизно 400 тисяч оголошень, кожне з яких проходить декілька етапів модерації: автоматичну, ручну та постмодерацію.

{ Автоматична

Ще до того, як пропозиція потрапить на сайт, відбувається ретельна перевірка як самого оголошення, так і користувача. Аналіз роблять за допомогою алгоритмів і моделей, що побудовані на нейронних мережах, які постійно навчаються.

{ Ручна

Далі команда перевіряє оголошення, отримуючи зворотний зв’язок від шукачів нерухомості, зокрема перевіряє скарги, що надходять через кнопку «Скарга» та «Звернення в службу підтримки».

{ Постмодерація

На постмодерації перевіряють оголошення, які вже активні на сервісі: відбувається глибокий аналіз оголошень і користувачів із застосуванням певних автоматичних алгоритмів і ручних перевірок.

Головний критерій оцінки пропозиції – надто низька ціна: шахраї часто використовують її, щоби привернути увагу.

Звісно, цей критерій не є достатнім, треба аналізувати стан об'єкта, що дасть змогу точніше зробити висновок щодо наявності шахрайських намірів. Серед додаткових критеріїв оцінки: надмірна терміновість, попередня оплата, відсутність фотографій або, навпаки, фотографії такої якості, за яку відповідала ціла команда професіоналів.

Щоби зробити ринок нерухомості прозорим, надійним і правдивим, ми співпрацюємо з нашими бізнес-клієнтами, які, так само як і ми, цього прагнуть. Співпраця відбувається за допомогою програми «Працюємо за правилами», що направлена на виявлення шахрайських, неактуальних або фейкових оголошень. Це програма для агенцій, які публікують якісний контент і хочуть покращити ефективність своїх оголошень шляхом співпраці. Детальніше про це можна дізнатися на нашому бізнес-хабі.

Окрім того, ми співпрацюємо з членами Асоціації фахівців із нерухомості (рієлторів) України (АФНУ) згідно з меморандумом, мета якого – створити сучасний, прозорий і цивілізований ринок нерухомості в Україні.

За три роки знизили кількість випадків шахрайства на 90%: як OLX планує й надалі посилювати безпеку

За останні три роки нам вдалося знизити кількість випадків шахрайства на 90%. Наразі шахрайські оголошення живуть на платформі лічені хвилини, а то й секунди. Відсоток транзакцій, що мають ознаку фішингу знизився до 0,03% від усіх щомісячних транзакцій з «OLX Доставка».

Серед планів на цей рік – продовжити експериментувати з моделями машинного навчання, що аналізують контент і поведінку користувачів. Звісно, ми будемо залучати інструменти на базі штучного інтелекту, щоби швидше отримати результати експериментів і впровадити їх. Надалі покращуватимемо швидкість реакції на скарги. Проте детальніше плани озвучувати не варто, щоби вони залишились сюрпризом для шахраїв.

Наприкінці 2022 та на початку 2023 року ми помітили, що більше людей почали купувати товари для енергонезалежності. Відповідно, це дало зайвий привід для шахраїв протестувати свою вдачу, тож більшу частину шахрайських оголошень зафіксували у відповідних категоріях. Усі засоби безпеки та протидії справно виконували свою роботу, а тому підвищена активність шахраїв не стала помітною для наших користувачів.

Іншою великою категорією, де ми спостерігаємо підвищену шахрайську активність, є «Авто для ЗСУ». Протягом року ми заблокували тисячі облікових записів, що намагались ошукати наших користувачів, і робота в цьому напрямі триває.

Платформа OLX реалізовує ряд внутрішніх і партнерських проєктів, серед яких Trust & Safety, що спрямовані на підвищення обізнаності користувачів стосовно шахрайства та соціальної інженерії. Дотримуючись правил Європейської директиви щодо захисту персональних даних, компанія переглянула й оновила політики конфіденційності й угод користувача, щоб краще захищати особисті дані користувачів.
Усі ці методи дають змогу OLX підтримувати якість контенту на платформі й забезпечувати безпеку та надійність для користувачів.

Наслідки вторгнення змінили споживчі звички українців, змушуючи їх шукати безпечніші та надійніші способи купівлі та продажу товарів – люди стали обережнішими та вимогливішими до безпеки транзакцій. У відповідь на ці виклики OLX, щоби захистити своїх користувачів, покращує системи верифікації, вводить додаткові інструменти для перевірки оголошень і користувачів, а також інформує аудиторію про потенційні ризики та способи їхнього уникнення.

Купити безпечно на OLX