Ще тільки розбираєтеся в темі еко, а голова вже паморочиться від кількості інформації про усвідомлений спосіб життя? Почніть із маленьких кроків і замініть для початку звичний шампунь на екологічний.

Сьогодні одним із найперспективніших екологічних beauty-продуктів є твердий шампунь. Про нього пишуть британський Vogue й американський National Geographic, а Allure складає рейтинги найкращих продуктів цієї категорії.

В Україні мода на тверді шампуні тільки набирає обертів. Наприклад, на ринку з’явився новий бренд масмаркет-косметики з догляду за волоссям – Nature Box, який запустив твердий шампунь для широкого загалу. Продукт є у складі трьох лінійок: «Авокадо», «Арган» та «Олива». Бренд використовує для нього органічне паковання, яке безпечне для навколишнього середовища.

The Village Україна разом із сертифікованим брендом косметики для догляду за волоссям Nature Box розповідають, чому твердий шампунь може сподобатись і новачку, і гіку в темі екології.

Як зрозуміти, що твердий шампунь справді еко? Де докази?

Екологічність продукту – це не тільки про рослинні інгредієнти. Чи тестується косметика на тваринах? Чи саме виробництво відповідає нормам? Чи є всі потрібні сертифікати? А як щодо паковання: з чого воно та як його переробляти потім? Це ваша анкета для знайомства з новим продуктом, аби зрозуміти, чи буде у вас пьорфект метч.

Чи пройде екзамен твердий шампунь Nature Box? Спробуймо!

Чи пройде екзамен твердий шампунь Nature Box? Спробуймо!

1

Тестування косметики та косметичних інгредієнтів на тваринах заборонено в ЄС з 2009 року. Компанія Henkel Beauty Care, що виробляє Nature Box на території ЄС, також дотримується цих правил.

2

Постачання компонентів здійснюються з Індії та Нігерії. Компанія віддає частину прибутку на розвиток екологічного землеробства та підтримку фермерських господарств, розташованих у цих країнах. У партнерстві з міжнародною організацією Solidaridad Nature Box працюють у напрямі сталого збору пальмової олії.

3

Продукція Nature Box має маркування ECOCERT COSMOS NATURAL. Це говорить про те, що вона відповідає стандартам COSMOS-NATURAL для натуральної косметики. Косметика більше ніж на 98% складається з інгредієнтів натурального походження, має веганські формули, виробляється без використання синтетичних барвників, силіконів і парабенів.

Яку оцінку з екологічності ви б поставили Nature Box?

Там точно-точно немає силіконів
і парабенів? А які рослинні інгредієнти?

Там точно-точно немає силіконів і парабенів? А які рослинні інгредієнти?

Твердий шампунь – це версія рідкого шампуню. Він містить ті самі ключові компоненти, що рідкий, але без води. Це й дозволяє йому зберігати тверду форму.

Еко чи псевдоеко? Це запитання може поставити в кут навіть просунутого користувача. Щоб зрозуміти, що перед вами дійсно екологічний твердий шампунь, треба уважно дивитися на паковання. Вся потрібна інформація є у складі, але якщо ви боїтесь стати жертвою «дрібного шрифту», дивіться на помітки. Шукайте написи «free from silicones» або «no paraben», які свідчать про те, що у продукті немає силіконів чи парабенів.

А тепер візуалізація – візьмемо твердий шампунь Nature Box і поглянемо на паковання. На ньому є примітки про те, що у формулі немає силіконів і що у складі є олія холодного віджиму.

Зазирнемо й у склад. Серед інгредієнтів:

  • олія ши, авокадо, арганова олія, ефіри жожоба – забезпечують догляд;
  • гліцерин – підтримує баланс вологи;
  • молочна кислота – покращує рівень рН шкіри;
  • вода – використовується як розчинник інгредієнтів;
  • консерванти – подовжують термін зберігання.

Основний акцент у всіх продуктах Nature Box, зокрема й у твердих шампунях,– на олії холодного віджиму: аргановій, гранатовій, авокадо й оливи. Вони оздоровлюють і живлять волосся, рятують від ламкості й тьмяності. Звучить круто, еге ж?

Кажуть, що твердий шампунь не піниться. Це правда?

Кажуть, що твердий шампунь не піниться. Це правда?

Існує міф, що тверді шампуні погано піняться. Давайте раз і назавжди його розвінчаємо.

Тверді шампуні Nature Box від компанії Henkel Beauty Care мають у складі безпечні піноутворювальні засоби. Вони допомагають м’яко очистити волосся від залишків себуму, лупи та бруду, не викликаючи подразнень очей і шкіри.

Щоб твердий шампунь пінився (а він-таки піниться!), треба спочатку потримати його під теплою проточною водою, спінити в руках, а потім продовжувати це робити безпосередньо на волоссі.

А власникам сухого волосся підійде твердий шампунь? Боюсь, що він сушить

А власникам сухого волосся підійде твердий шампунь? Боюсь, що він сушить

Бути власником сухого волосся – це значить мити голову раз на тиждень і весь час переживати, що воно виглядає, як солома. Підбір засобів для догляду за цим типом волосся – справжній квест, а якщо ви ще турбуєтесь про екологічність продукту, то це квест у квадраті.

Чи можуть твердий шампунь Nature Box і сухе волосся подружитися? Почнімо з того, що тверді шампуні бренда не містять більшості хімічних елементів, що є в рідких шампунях, і штучних барвників, які позбавляють волосся жирової плівки. А вона має дві важливі функції – захист і зволоження. Зате у твердих шампунях містяться олії твердого віджиму та гліцерин, а ще м’яка мийна основа, які запобігають пересушенню волосся. Тому кіп калм, і не будемо вірити міфам!

Скоро в подорож, та чи комфортно користуватися твердим шампунем у дорозі?

Скоро в подорож, та чи комфортно користуватися твердим шампунем у дорозі?

Хвилювання, що працівники аеропорту не дозволять провести половину вмісту косметички, перед поїздкою прокидається в більшості з нас. А все через ліміт рідини в ручній поклажі. Всього 100 мл на одиницю! Може, такої кількості мені вистачить лише на одне миття голови?

Ще одним плюсом твердих шампунів є невелика вага й відсутність громіздкого паковання. Наприклад, твердий шампунь Nature Box важить 85 грамів (як один персик) і має мінімалістичне паковання з картону.

P.S. А ще ніяких зіпсутих футболок! Твердий шампунь, на відміну від рідкого, не може протекти та зіпсувати вам одяг і настрій.

РІДКИЙ VS ТВЕРДИЙ ШАМПУНЬ

Є два типи людей: ті, хто люблять мило, і ті, хто люблять гель для душу. Так й із шампунями. Але зараз радимо ретельно зважити всі «так» і «ні».

  • Якщо у вас маленька ванна кімната або ви весь час у дорозі й не встигаєте розпаковувати валізи, тоді вибір очевидний – твердий шампунь уміщається в долоню, а рідкий – тільки у дві руки.
  • І після твердого, і після рідкого шампуню треба обов’язково пом’якшувати волосся бальзамом, кондиціонером чи маскою. Тож, як бачимо, їм обом потрібна група підтримки.
  • Піклуєтесь про планету? Тут твердий шампунь молодець, адже його паковання роблять або з картону, або з алюмінію. Як не крути, але планеті не допоможеш, поки не почнеш мінімізувати використання пластику.

And wiiiiiiinnner is – твердий шампунь! Навіть скептики тепер знають, що твердий шампунь – чудова альтернатива рідкому. Він підходить усім, легкий у використанні, не сушить волосся та добре його промиває. А екологічне паковання є ще однією важливою перевагою і для екогіків, і для тих, хто лише починає вести усвідомлений спосіб життя.

Матеріал підготовлено за підтримки