Найпопулярніший запит до лікаря-косметолога – це лікування акне. За даними досліджень, у 85% випадків із цією проблемою звертається молодь віком від 12 до 24 років. Рідше зустрічається «доросле» акне, але за два десятиліття кількість людей, які стикаються з цією проблемою, виросла у два рази. Найчастіше «доросле» акне буває в чоловіків і жінок віком від 22 до 50 років.

The Village Україна разом із брендом космецевтики DMK дізналися в косметолога Ольги Ніщети про те, що таке акне, які фактори його можуть провокувати, як полегшити стан і чому краще звертатися до фахівця.

Що таке акне та які фактори його провокують?

Акне – це ураження сально-волосяного фолікула. Його супроводжує кілька факторів:

  • фолікулярний гіперкератоз, тобто надлишкове наростання та порушення процесу відлущування рогового шару;
  • підвищене виділення шкірного сала;
  • розмноження патогенних бактерій Cutibacteria acne;
  • запалення, наприклад, через часті дотики до обличчя руками.

Акне бувають трьох типів: комедогенні, папуло-пустульозні вугри та вузлувато-кістозні вугри. Кожен із них має 4 ступені тяжкості. З мого досвіду найпоширенішим є легкий ступінь із комедонами.

Можливі причини акне:

  • гіперандрогенія (надмірний рівень чоловічих гормонів в організмі). Щоб її виявити, потрібно проконсультуватися в ендокринолога та гінеколога;
  • генетична схильність. Що частіше зустрічається й важче протікає акне в родичів, то важче проходить захворювання в нащадків. Аби запобігти важким станам, необхідно з 9 років практикувати здорове харчування;
  • цукровий діабет.

Тригерами акне, які впливають на гормони, можуть стати:

  • неправильне харчування: дуже гостра, жирна, солодка їжа, некорисні перекуси;
  • стрес;
  • несприятливі професійні умови;
  • екологія;
  • зміна клімату;
  • некоректно підібрані косметичні засоби тощо.

Чому з акне варто йти до лікаря?

Акне – це хвилеподібний хронічний запальний процес, тому краще не чекати, коли висип пройде чи лікувати його самостійно, а звернутися до спеціаліста. Наприклад, бензоїлпероксид та олія чайного дерева ефективні у складі косметичних формул, але в чистому вигляді можуть призвести до опіку шкіри.

За легких форм акне лікарі можуть призначити ретиноїди (похідні від вітаміну А) для зовнішнього застосування, а за важких – усередину. Для внутрішнього прийому використовують ізотретиноїн, який часто викликає ряд побічних ефектів: від сухості шкіри та слизових оболонок губ до порушення роботи центральної нервової системи та депресії. Крім того, він руйнує колаген, – нерідко пацієнти, що вживали в юнацтві роаккутан, в дорослому віці виглядають на 10 років старше фізичного віку. Тому важливо не займатися самолікуванням, а звертатися до лікаря.

Що може погіршити протікання акне?

  • недостатнє або занадто активне очищення;
  • зловживання агресивними засобами від акне, які порушують мікробіом шкіри;
  • використання мила, до складу якого входить луг – він руйнує гідроліпідну мантію та кислотно-лужний баланс.

Як скоригувати свою рутину на користь чистій шкірі?

За лікування акне важлива комбінація декількох факторів: коригування стилю життя, правильний домашній догляд, консультації лікарів і професійні процедури.

Що ще варто спробувати:

  1. Підберіть некомедогенний тональний засіб. Макіяж на олійній основі провокує висипання. Мій лайфхак: краще використовувати некомедогенну базу під макіяж із медичного силікону.
  2. Частіше змінюйте постільну білизну та рушники. Кожен раз, коли ви користуєтесь рушником, ви переносите вологу, мікрофлору та клітини шкіри на матеріал. А під час сну виділяється шкірне сало, яке залишається на постільній білизні. Клітини шкіри та волога – це їжа для мікробів, яка сприяє їхньому розмноженню.
  3. Не розчісуйте та не давіть запальні елементи на шкірі. Коли ви видавлюєте прищики без належної дезінфекції й інструментів, ви підвищуєте ризик потрапляння бактеріальної інфекції.
  4. Позбудьтеся шкідливих звичок. Насамперед – куріння. Куріння знищує вітамін Е, погіршує кровопостачання та регенерацію шкіри – це призводить до так званого «акне курця».

Як стрес пов’язаний з акне?

40–50% пацієнтів з акне мають виражені психоемоційні розлади: прояви страху, депресію, приховані суїцидальні тенденції, тривожно-депресивний синдром. Акне негативно впливає на самооцінку, а в Америці та Європі пацієнти з акне апріорі належать до групи суїцидального ризику. Тому комплексне вирішення проблеми включає і роботу з психотерапевтом.

Не будемо забувати також про стрес. Питання стресу було актуальним й до пандемії коронавірусу, але сьогодні воно стоїть особливо гостро. За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, в Україні 67% людей пережили стресову ситуацію впродовж 2020 року.

Стрес запускає вісь гіпоталамус-гіпофіз, надниркові залози. Завдяки її роботі виділяються стресові гормони: кортизол і катехоламіни, які є ключовими в реакції «бий або біжи». Вони можуть направляти імунні клітини з кровотоку в шкіру або стимулювати прозапальні клітини шкіри. Ці клітини реагують на кортизол і сприяють появі ряду шкірних захворювань.

Капсули Regul8 Relax із пасифлорою, мелісою та родіолою допомагають полегшити й контролювати симптоми стресу, тривожності та нервозності, а також значно покращують якість сну.

Які професійні процедури та засоби допоможуть за акне?

Корекція стилю життя – це перший крок, а лікування шкіри – другий. Мої фаворити для домашнього призначення – це:

  • гель для вмивання Deep Pore Pure і спрей-провідник Herb & Mineral Spray (для легшої форми акне) або вмивання із саліциловою кислотою Acu Klenz та антибактеріальний протизапальний спрей Acu Mist (для важчої);
  • есенціальні жирні кислоти DMK Efa +, які розріджують шкірне сало;
  • крем Acu Moist – він відновлює гідроліпідну мантію та запобігає розмноженню патогенів;
  • точковий лосьйон Acu Therm, який пригнічує запалення.

За «дорослого» акне як SOS-засіб від висипання за тиждень до менструації можна використовувати топічний ретинол, тобто засіб із протизапальним ефектом – Revitosin. Він допомагає зменшити вироблення шкірного сала.

Багато пацієнтів також страждають від проявів хвороби на плечах і спині. У такому випадку призначається вмивання з бензоїлпероксидом Acne Wash, препарат із топічними ретиноїдами Revitosin комбінується з лосьйоном Acu Klear, що містить саліцилову кислоту.

Deep Pore Pure

Acu Moist

Acu Therm

Професійні засоби для лікування акне в кабінеті косметолога:

  • ферментотерапія – очищає простір клітини та позаклітинний простір, насичує киснем, покращує клітинний метаболізм;
  • лужний пілінг Alkaline Wash – упливає на сальну залозу та знищує бактерії, усуває гіперкератоз; 
  • ферментний Prozyme – відлущує змертвілі клітини, поглинає шкірне сало, виводить токсини;
  • Pro Alpha 1 – видаляє забруднення з міжклітинної простору, активізує відлущення, має антиоксидантну та протизапальну дії.

Коли ми взяли акне під контроль, можна приступати до відновлення балансу мікробіому. Мікробом шкіри містить усі мікроорганізми, бактерії, гриби та віруси на ній. Після того, як ми знищили Cutibacterium acnes, стафілокок, демодекс, необхідно привести шкіру до здорового балансу. Тому після Acu System я додаю до домашніх призначень препарати із системи Enbioment System із пре- та пробіотиками.

Regul8 Relax

Regul8 Digestive Tune-Up

Як на акне впливають нові карантинні реалії?

Носіння маски може викликати подразнення шкіри та висипання, так зване маскне. Під маскою утворюється тепле вологе середовище, яке так люблять бактерії. Крім того, шкіра страждає від механічного впливу.

Щоб цього уникнути, дотримуйтесь ряду правил:

  • використовуйте медичні одноразові маски;
  • змінюйте маску кожні дві години;
  • перейдіть на безпечний макіяж на безолійній основі з антисептичними компонентами;
  • можете перед виходом із дому розпилити на обличчя антибактеріальний спрей Acu Mist, який створить захисну плівку.

Під час локдауну я раджу пацієнтам доповнювати професійні процедури домашніми – використовувати мініLED-лампи, набори домашньої ферментотерапії, наносити м’який пілінг Micro Peel, антибактеріальну протизапальну маску Acu Masque, розширити домашні призначення формулою Revitosin, аби зменшити активності сальних залоз.

Матеріал підготовлено за підтримки