Редевелопмент – це реставрація й добудова старовинних будівель промислового призначення. Такий підхід до архітектури вигідний як для мешканців міст, бізнесу, так і для девелоперів. А переосмислюють сучасну архітектуру з точки зору економії ресурсів і збереження старовинних пам’яток.

Hay’s Galleria – це реконструйований пасаж у Лондоні, який розташований на місці причалу та портових складів ХХ століття. Проєкт втілив девелопер Twigg Brown Architects у 1987 році.

The Village Україна разом з A Development зібрали вдалі приклади редевелопменту у серії «Чотири історії про редевелопмент». Ми вже розповідали про оновлення кварталу Ротерманна в Таллінні та створення торговельного центру Coal Drops Yard в Лондоні. Цього разу історія про відновлення лондонського пасажу Hay's Galleria на березі Темзи.

Старовинна «лондонська комора»: індійський чай та авіанальоти Другої світової війни


В ХІХ столітті на березі лондонської річки Темзи довгий час розташовувалася пивоварня купця Олександра Хея. Ці приміщення викупив Джон Хемфрі-молодший і перебудував їх у причал і портові склади.

Згодом «причал Хея», як його називали місцеві за старою звичкою, став найважливішим торговельним портом королівства. Він приймав 80% сухих вантажів з усього світу – у тому числі індійський чай. А в 1867 році тут уперше в Англії організували холодне зберігання для партій вершкового масла. Порт і причал набули такої важливості для місцевої торгівлі, що його прозвали «лондонською коморою».


Проти дощу та часу: естетична та практична роль скляного даху пасажу

Розквіт «причалу Хея» тривав аж до 1940 року – під час авіанальотів Другої світової війни будівлі порту були сильно пошкоджені. Місце залишалося непривабливим і нефункціональним до 1980-х років. І лише деякі поверхи доків причалу використовували для зберігання таких товарів, як вино.

Тоді за відновлення навколишнього комплексу будівель узялася команда Twigg Brown Architects. Зовнішні стіни складів архітектори залишили в первинному вигляді, а внутрішні стіни та підлогу оновили. Воду у старих доках злили та зробили на тому місці відкритий простір майбутнього пасажу. А будівлі, у яких зберігали чай, перетворили на офісні приміщення, магазини, ресторани й кафе.

Архітектор Артур Тімоті зробив над будівлями склепінчастий скляний дах у вікторіанському стилі, перетворивши колишній причал на сучасний пасаж. Він надав йому не тільки естетичної, а й практичної функції. Дах захищає Hay’s Galleria від частого лондонського дощу й не закриває простір від природного світла, що проникає на алею. Саме таку концепцію зі скляним накриттям планує втілити девелопер A Development у реконструкції простору навколо колишньої військової комендатури біля метро «Арсенальна». Прозорий дах, поєднаний із сучасним офісним центром, захищатиме старовинну будівлю від несприятливих погодних умов і створюватиме місце для прогулянок.

Сучасний Hay’s Galleria: бронзова скульптура й туристичний пасаж


Сьогодні торговельний пасаж Hay’s Galleria складається із двох паралельних будівель із внутрішнім двориком. Мешканці міста й туристи приходять у це місце для шопінгу та відпочинку. Тут є магазини, кафе, ресторани, офіси, а також елітний житловий район. Архітектор Боб Клементс не хотів залишати колишній причал зовсім без води, тим самим позбавивши його історії. Тому він передбачив у новій бетонній підлозі басейн, де розмістив скульптуру. Бронзовий пам’ятник «Мореплавці» створив скульптор Девід Кемп. Ця 18-метрова скульптура містить корабель, дракона, чайні кліпери, труби парових човнів та інші елементи, деякі з яких – рухомі.

Матеріал створено за підтримки