Редевелопмент – це реставрація й добудова старовинних будівель промислового призначення. Такий підхід до архітектури вигідний як для мешканців міст, бізнесу, так і для девелоперів. А переосмислюють сучасну архітектуру з погляду економії ресурсів і збереження старовинних пам’яток.

Яскравим прикладом європейського редевелопменту є торговельний центр Coal Drops Yard у центральному лондонському районі Кінгс-Кросс. Проєкт відомого архітектора Томаса Хізервіка втілив девелопер Argent у 2018 році.

The Village Україна разом з A Development зібрали вдалі приклади редевелопменту у серії «Чотири історії про редевелопмент». Ми вже розповідали про оновлення кварталу Ротерманна в Таллінні. Цього разу – історія створення торговельного центру Coal Drops Yard у Лондоні.

Вугільні склади й вікторіанські будівлі району Кінгс-Кросс


Лондонський район Кінгс-Кросс існує вже понад два століття. І, незважаючи на центральне розташування, він ніколи раніше не користувався популярністю серед мешканців міста. Однією з причин був залізнодорожній вокзал у кількох кілометрах від кварталу.

А в центрі Кінгс-Кросс ще в 1850 році створили простір Coal Drops Yard. Цю будівлю у вікторіанському стилі використовували для оброблення вугілля. У XIX столітті тут залишили тільки два вугільні склади. Вугілля в це місце звозили з півночі Англії, а потім розподіляли по всьому Лондону.


Редевелопмент району: сучасні добудови та платформа 9 ¾

Оновлювати 27 гектарів району почали у 2000-х роках, коли там будували тунель під Ла-Маншем, що з’єднує острівну Англію з Францією. Тоді архітектурна студія Heatherwick Studio розпочала роботу над редевелопментом історичних будівель, що збереглися в центрі міста. Метою британського архітектора та дизайнера Томаса Хізервіка стало поєднання вікторіанського стилю з сучасними добудовами. Проте процес вимагав делікатних архітектурних рішень: район уже був відомий завдяки таким місцям, як платформа 9 ¾ з саги про Гаррі Поттера.

Дахи Coal Drops Yard, що «цілуються»


Найскладнішим інженерним завданням під час редевелопменту було поєднання двох паралельних будівель складів. Водночас важливо було уникнути добудови додаткових обтяжливих елементів. Завдяки тому, що будівлі знаходилися на невеликій відстані одна від одної, команда знайшла оригінальне мінімалістичне рішення: архітектори поєднали дахи та зробили між ними закритий перехід.

Ці додані складні конструкції виглядають так, ніби дахи будівель тягнуться один до одного. За словами Хізервіка, з боку це виглядає так, ніби вони злились у «поцілунку» над скляними вікнами, що їх підтримують.


Архітектура XIX століття в сучасному Coal Drops Yard

У Coal Drops Yard також відреставрували корпуси 1850 року побудови. Їх дворівневі простори з широкими арками виявилися зручними для розміщення приблизно 50 магазинів, студій, ресторанів й офісів 55 компаній. А в колишні привокзальні приміщення переїхав Лондонський університет мистецтв і колледж дизайну Сент-Мартінс. За словами архітектора, торговельний центр можна знести або перебудувати без загрози старим будівлям, якщо це буде необхідно.

Водночас унікальна архітектура вікторіанської доби та сучасні архітектурні рішення команди Heatherwick Studio стали привабливими як для представників великого бізнесу, так і для туристів. Наразі Coal Drops Yard – це торговельний центр і місцевість навколо нього, що складається з магазинів, ресторанів і кафе. А панорама Лондона, що відкривається з місця «поцілунку» дахів, стала популярним місцем для туристичних фото.

Матеріал створено за підтримки