Редевелопмент – це реконструкція старих промислових будівель та осучаснення їх за допомогою передових інженерних та архітектурних рішень. Такий напрям сучасного містобудування може дозволити собі не кожен девелопер, адже зазвичай ці проєкти дорогі та технологічно складні. Проте сьогодні все більше великих компаній займаються редевелопментом. Для них це можливість покращити місто, дати друге життя старим будівлям і здобути престижні нагороди на міжнародних архітектурних конкурсах.

В Україні редевелопмент тільки набирає популярності. Наприклад, з часів відновлення Мистецького арсеналу минуло вже 14 років, але на проєкти такого масштабу в центрі міста компанії досі не наважувались. Тому у 2020 році девелопери A Development та UDP під керівництвом інвестиційної компанії Quarter Partners Андрія Іванова створили унікальний проєкт A-Station, мета якого реконструювати споруди заводу «Арсенал».

The Village Україна разом з A Development зібрали вдалі приклади редевелопменту у серії «Чотири історії про редевелопмент». Цього разу розповідаємо про перший – квартал Ротерманна в Таллінні.

Торговий двір і димова труба: історія Ротерманна


У ХIX столітті в Таллінн приїхав комерсант Крістіан Роттерман, який заснував у центрі міста торговий двір. А трохи пізніше приєднав до двору комплекс фабрик «Rotermanni Tehased», що належали родині Ротерманнів. Так у Таллінні з’явився промисловий район Ротерманна. Сьогодні це історичний район у центрі столиці Естонії, що розташований між портом на березі затоки та площею Віру.

На початку XX століття тут створили димову трубу, яка зараз є візитівкою району, соляний склад, у будівлі якого сьогодні розташований Естонський музей архітектури та відомий будинок із червоної цегли.


Відновлення кварталу та європейська премія за редевелопмент

Після відновлення незалежності Естонії історичний район почали відбудовувати. Це робили за проєктами таких архітектурних бюро: Kosmos, KOKO Arhitektid, Alver Arhitektid, Teigar Sova Arhitektid, HG Arhitektuur й Emil Urbel. А забудовники не тільки реконструювали старі будівлі, а і створювали нові.

А у 2001 році квартал оголосили цінною територією забудови. За умовами максимальна висота будівель мала не перевищувати 24 метри. Тоді редевелопментом району почала займатися команда Rotermann City OU, що остаточно відновила район у 2009 році. Того ж року компанія отримала європейську премію Mies van der Rohe Award, що підтримує найуспішніші архітектурні проєкти на території ЄС.

Вежі зі скла та металу у старій столярній майстерні


Нове життя старовинним будівлям підприємств Ротерманна дала команда KOKO architects. Архітектори змогли втілити сучасні сміливі рішення, при цьому залишивши промисловий стиль споруд.

Одним із найвідоміших проєктів команди стало відновлення із добудовою покинутої столярної майстерні. Архітектори поєднали суворий монументальний стиль минулого століття із трьома сучасними вежами зі скла й чорного металу, що підсвічують уночі. Також інженери продумали практичний бік такої реновації: добудовані вежі стоять на автономних опорах, завдяки чому не створюють небезпечного навантаження на старовинні стіни. Так два поверхи колишнього складу перетворились на комерційні площі, а вежі-надбудови – на офісні.

Після реконструкції квартал Ротерманна швидко набув популярності серед світових брендів, міжнародних компаній і креативних агенцій. А вартість приватної нерухомості бізнес-класу значно перевищує середню ціну у країні.


Квартал Ротерманн у стрічці Андрія Тарковського

Сьогодні Ротерманн – сучасний квартал із великою кількістю магазинів, ресторанів й офісів. Проте до реконструкції він був напівзруйнованою сірою промисловою зоною, відомою лише завдяки фільму Андрія Тарковського «Сталкер». У 1979 році режисер зняв тут кілька сцен для кінострічки. А у 2008 році тут встановили ​​пам’ятну табличку естонською та англійською мовами.

Матеріал створено за підтримки