25 жовтня в Україні проведуть чергові вибори до місцевих та обласних рад. Громадська організація «Боротьба за права» створила серію інструкцій із доступних виборів для людей з інвалідністю.

До дня виборів слід написати заяву до органів місцевого самоврядування та Уповноваженому ВРУ з прав людини з вимогою забезпечити доступність вашої виборчої дільниці. У день виборів ви можете направити скаргу до територіальної виборчої комісії.

Варто враховувати, що доступність – це не тільки про наявність пандусів. Адже люди з інвалідністю – це не тільки ті, хто пересувається на кріслі колісному, а й ті, хто мають порушення зору, слуху, інтелектуальні чи психосоціальні порушення тощо.

Як мені проголосувати, якщо...

 У мене порушення слуху:

1. Користуйтеся власним планшетом або телефоном для перекладу жестовою мовою чи перетворення звуку в текст.
2. Попросіть членів виборчої дільниці допомогти отримати інформацію в доступному вам форматі: письмово, із залученням перекладача, через сервіси онлайн-перекладу жестовою мовою.
3. Якщо члени виборчої дільниці не можуть одразу зрозуміти, що потрібно робити, спробуйте максимально ввічливо, терпляче, але наполегливо, їм пояснити, чого ви потребуєте.

 У мене порушення зору

1. Зверніться по допомогу в заповненні бюлетеня до родичів чи будь-якої людини, якій ви довіряєте.
2. Члени Виборчої комісії не можуть заходити з вами до кабіни для голосування. Вони так само не мають права наполягати та обирати за вас особу, яка допоможе вам проголосувати.

На жаль, на виборах у жовтні 2020 незрячих виборців не забезпечать можливістю проголосувати самостійно. Крім того, дизайн виборчого бюлетеня є дуже незручним для людей із порушенням зору. Тому навіть якщо у вас немає інвалідності, але ви не бачите, як обвести цифри за крапочками в бюлетені, скористайтеся допомогою особи, якій ви довіряєте.

 У мене порушення опорно-рухового апарату

1. Не обов’язково приходити на дільницю разом із супровідниками, які будуть допомагати вам долати недоступні ділянки. Пропозиція «підняти вас і ваше крісло колісне» – це лише пропозиція, від якої ви можете відмовитись і поскаржитись на недоступність дільниці.
2. Якщо ви хочете скористатися сторонньою допомогою, поясніть тим, хто буде надавати допомогу, як саме це краще зробити.

 У мене інтелектуальне чи психосоціальне порушення

1. Перебувайте на дільниці стільки часу, скільки вам потрібно, щоб зробити незалежний та усвідомлений вибір. Немає ліміту часу, який можна провести в кабінці для голосування.
2. Якщо вам щось незрозуміло, поставте уточнювальні питання членам виборчої дільниці, які зобов’язані вам допомогти, або особам, яким довіряєте.
3. Щоб уникнути натовпу, оберіть години, коли потік відвідувачів трохи зменшується. Наприклад, час після обіду, але не перед самим закриттям дільниці.

Більше рекомендацій щодо доступності виборчого процесу для різних людей з інвалідністю. 


МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ГО «БОРОТЬБА ЗА ПРАВА» ЗА ПІДТРИМКИ МІЖНАРОДНОЇ ФУНДАЦІЇ ВИБОРЧИХ СИСТЕМ І МІНІСТЕРСТВА МІЖНАРОДНИХ СПРАВ КАНАДИ