25 жовтня в Україні проведуть чергові вибори до місцевих та обласних рад. Проте близько 2,7 мільйона українців можуть мати непереборні бар’єри під час голосування. Це громадяни й громадянки з інвалідністю, які мають подолати численні архітектурні, інформаційні та соціальні перешкоди задля того, щоб узяти участь у виборах.

The Village Україна разом із
ГО «Боротьба за права» розповідають, як проголосувати на виборах людям з інвалідністю та що робити, коли їхні права порушують.

Для початку перевірте, чи є ви у списку виборців і в якій дільниці зможете проголосувати. Зробити це можна на порталі «Державний реєстр виборців».

У мене інвалідність. Чи можу я проголосувати?

Існує міф, що люди з інвалідністю мають голосувати виключно вдома. Проте за Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю держава зобов’язана усунути перешкоди та зробити виборчий процес доступним для вас, з огляду на вид інвалідності та пристосування, яких ви потребуєте.

Якщо ви маєте позначку про постійну нездатність пересуватись самостійно, можна написати заяву до органу ведення реєстру виборців, передати її до виборчої дільниці за місцем реєстрації й у день виборів голосувати на виборчій дільниці. Зробити це необхідно до 20:00 останньої п’ятниці перед виборами.


Андрій Демчук, член паралімпійської збірної України з фехтування, викладач Львівської політехніки, має порушення опорно-рухового апарату

Як виборець я ще не пропустив у житті жодних виборів. Якщо не мав змоги бути у Львові через зайнятість спортом, то завжди голосував в іншому місці. Якщо ви кажете, що не йдете на вибори, тому що не знаєте, кого обирати, то треба працювати на те, щоб було з кого вибирати. Або ж балотуйтеся та змінюйте країну! І щонайменше – беріть участь у виборах!


Я хочу проголосувати. Як запевнитися, що моя виборча дільниця доступна для людей з інвалідністю?

За Виборчим кодексом, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати доступні приміщення для проведення виборів для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (вагітні жінки, літні люди, батьки з дитячими візочками, особи, що мають тимчасове порушення зору та інші). Такі умови мають створити до 1 січня 2025 року.

Але вже на місцевих виборах 2020 року виборчі дільниці мають оснастити:

➛ безперешкодним входом;
➛ позначеним і доступним шляхом до приміщення та кабін, де здійснюється голосування;
➛ мінімум однією доступною кабіною, прилаштованою до потреб людей із різними видами інвалідності;
➛ інформацією про виборчий процес у доступному вигляді за місцем розташування, висотою, освітленням.

Перевірити, чи доступна для вас дільниця, можна скористувавшись одним із варіантів.

1. У розділі порталу ДВР «Виборчі округи та дільниці» знайдіть свою дільницю за номером чи адресою місця проживання. Тут ви отримаєте інформацію про поверх розташування приміщення для голосування, наявність пандусу, відповідність будівлі нормам ДБН тощо.

2. Приходьте до дільниці, щоб «наживо» її побачити. Може виявитись, що там є архітектурні перешкоди, які усунути зовсім нескладно.

Також до дня виборів вам слід написати заяву до органів місцевого самоврядування та Уповноваженому ВРУ з прав людини з вимогою забезпечити доступність вашої виборчої дільниці. У день виборів ви можете направити скаргу до територіальної виборчої комісії.
Варто враховувати, що доступність – це не тільки про наявність пандусів. Адже люди з інвалідністю – це не тільки ті, хто пересувається на кріслі колісному, а й ті, хто мають порушення зору, слуху, інтелектуальні чи психосоціальні порушення тощо.


Григорій Гук, балетмейстер, має інвалідність за слухом

Перед виборами завжди читаю новини в інтернеті. Мені важливо бути в курсі всього, що відбувається в нашій країні перед тим, як зробити свій вибір. Найкращий кандидат для мене той, хто, крім іншого, піклується про покращення умов життя та інклюзію для людей з інвалідністю.


Як мені проголосувати, якщо...

У мене порушення слуху

1. Користуйтеся власним планшетом або телефоном для перекладу жестовою мовою чи перетворення звуку в текст.

2. Попросіть членів виборчої дільниці допомогти отримати інформацію в доступному вам форматі: письмово, із залученням перекладача, через сервіси онлайн-перекладу жестовою мовою.

3. Якщо члени виборчої дільниці не можуть одразу зрозуміти, що потрібно робити, спробуйте максимально ввічливо, терпляче, але наполегливо їм пояснити, чого ви потребуєте.

У мене порушення зору

1. Зверніться по допомогу в заповненні бюлетеня до родичів чи будь-якої людини, якій ви довіряєте.

2. Члени Виборчої комісії не можуть заходити з вами до кабіни для голосування. Вони так само не мають права наполягати та обирати за вас особу, яка допоможе вам проголосувати.

На жаль, на виборах у жовтні 2020 незрячих виборців не забезпечать можливістю проголосувати самостійно. Крім того, дизайн виборчого бюлетеня є дуже незручним для людей із порушенням зору. Тому навіть якщо у вас немає інвалідності, але ви не бачите, як обвести цифри за крапочками в бюлетені, скористайтеся допомогою особи, якій ви довіряєте.

У мене порушення опорно-рухового апарату

1. Не обов’язково приходити на дільницю разом із супровідниками, які будуть допомагати вам долати недоступні ділянки. Пропозиція «підняти вас і ваше крісло колісне» – це лише пропозиція, від якої ви можете відмовитись і поскаржитись на недоступність дільниці.

2. Якщо ви хочете скористатися сторонньою допомогою, поясніть тим, хто буде надавати допомогу, як саме це краще зробити.

У мене інтелектуальне чи психосоціальне порушення

1. Перебувайте на дільниці стільки часу, скільки вам потрібно, щоб зробити незалежний та усвідомлений вибір. Немає ліміту часу, який можна провести в кабінці для голосування.

2. Якщо вам щось незрозуміло, поставте уточнювальні питання членам виборчої дільниці, які зобов’язані вам допомогти, або особам, яким довіряєте.

3. Щоб уникнути натовпу, оберіть години, коли потік відвідувачів трохи зменшується. Наприклад, час після обіду, але не перед самим закриттям дільниці.


Для мене це було непростим рішенням – піти в політику. Та в якийсь момент громадської діяльності ти розумієш, що на зміни у своїй країні можна впливати на іншому рівні. Я переконана, що всі люди з інвалідністю мають користуватися своїм виборчим правом. Але йти в політику варто, якщо ти професіонал, а не просто тому, що в тебе інвалідність, чи тому, що сьогодні «модно» говорити про інклюзивність. Тож важливо зростати, учитися та змінювати свою країну в тому місці, де ти живеш, і прагнути більшого.


– каже кандидатка до міської ради на місцевих виборах 2020, яка пересувається на інвалідному візку.

Я хочу зберегти таємність голосування. Як мені це зробити, якщо я потребую допомоги?

Таємність голосування – невідчужне право всіх виборців на нерозголошення інформації про те, за якого кандидата він проголосував. Щоб зберегти таємність голосування, пам’ятайте про кілька правил, яких варто дотримуватися на дільниці.

1. Ніхто не має права заходити разом із вами до кабіни для голосування, за винятком тих ситуацій, коли ви потребуєте допомоги та самостійно висловили бажання її отримати.
2. Ніхто не має права розгортати та дивитись ваш заповнений бюлетень.
3. Людина, яка надавала вам допомогу в заповненні бюлетеня, не має розголошувати ваш вибір, а також радити чи переконувати змінити свій вибір.
4. Навіть якщо ви просите когось фізично поставити за вас позначку в бюлетені, лише ви й тільки ви обираєте, за кого саме голосувати.
За порушення таємниці голосування людина, що її порушила, несе кримінальну відповідальність відповідно до статті 159 Кримінального кодексу України.


Як би це не звучало банально, але для мене було величезною перемогою, коли я в 19 років самостійно дісталася від метро додому за допомогою тростини. Це був для мене величезний крок до незалежності. Я часто чую, як хтось каже: «Ми нічого не можемо змінити, то який сенс». Але знаючи свої права ми можемо впливати на політику, щонайменше на місцевому рівні.


– каже кандидатка до обласної ради на місцевих виборах 2020 року, яка має порушення зору.

Мої права порушили під час голосування. Що робити?

У день виборів і впродовж 10 днів після їхнього завершення ви можете подати скаргу до територіальної виборчої комісії, до Уповноваженого ВРУ з прав людини або до суду.

Скаргу можна скласти в довільній формі, але обов’язково зазначте:
1. об’єкт скарги (територіальна виборча комісія та ініціали члена цієї Комісії, на якого ви скаржитесь);
2. причину скарги;
3. обставини, за яких відбулось порушення.


Більше інформації про доступність виборів та оскарження правопорушень.

Я хочу стати спостерігачем на виборах. Як це зробити?

1. Познайомтеся з однією з партій, що бере участь у виборчих перегонах, і станьте спостерігачем від цієї партії.
2. Зверніться до громадських організацій, які проводять моніторинги виборчого процесу, та запропонуйте їм стати незалежним спостерігачем від громадськості. Таку роботу постійно проводить громадянська мережа «Опора». Зазвичай громадські організації оголошують навчання та відбір кандидатів у спостерігачі.
3. Ви можете зв’язатися з вашим регіональним виборчим омбудсменом і дізнатися про можливу співпрацю.
Матеріал підготовлено ГО «Боротьба за права» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем і Міністерства міжнародних справ Канади.

Матеріал підготовлено ГО «Боротьба за права» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем і Міністерства міжнародних справ Канади