044 – це новий ЖК на Подолі від архітектурного бюро ФОРМА й забудовника Kiev Development Group у партнерстві з KDD Engineering. Будинок створили за принципами екологічної міської забудови на основі дослідження Подільського району та його історичної архітектури. Два будинки комплексу не вищі за встановлену для Подолу історичну відмітку у 27 метрів. А також мають власну систему фільтрації води, внутрішній двір та адаптовані під потреби маломобільних груп населення.

«044 – це новий стиль життя й архітектурний код Києва. Такі проєкти змінюють контекст, це нова європейська якість життя та можливість жити серед спільноти однодумців»,  додає команда BursAtelier Development, що розробила новий брендинг для житлового комплексу. У ньому креативна агенція зобразила дух і коди історичного Подолу. Разом із PINERY.TV команда BursAtelier Development також зняла відеотизер. За задумом, він передає дух та емоції сучасного Києва, що постійно змінюється й трансформується в нову європейську культурну столицю.

The Village Україна разом із BURSAtelier та архітектурним бюро ФОРМА розповідають, з чого складається новий житловий комплекс 044 House на Кирилівській.

Крок 1: контекст промислового Подолу

Розповідає команда архітектурного бюро Форма

Той чи інший архітектурний проєкт – це інтервенція в уже наявний контекст. Наше завдання як архітекторів – зробити це втручання аргументованим. Для цього ми вивчаємо контекст, це шлях до його розуміння і, відповідно, до виважених проєктних рішень. Так було і з ЖК 044 на Кирилівській.

Це не перший наш проєкт на території «промислового Подолу», ми вже мали певні напрацювання й розуміння території. Працюючи над ЖК 044 ми приділили особливу увагу навколишній житловій забудові 80-х, ритму, пропорціям і кольоровій гамі району.

Після аналізу історії та контексту Подолу ми розробили архітектуру будівель і частково вплинули на планувальні рішення. Саме цей підхід дозволив відійти від псевдоісторизму й рухатися більш сміливо.

Як Поділ уплинув на новий житловий комплекс

Забудова Подолу вирізняється досить цікавою фасадною пластикою. Це засклені сходинкові клітини, заглибленні вхідні групи та віконні отвори. Також на Подолі можна зустріти різні відтінки цегли та декоративну кладку, що створює гру світла й тіні та відповідає характеру й камерності району.

У новому житловому комплексі на Кирилівській фасади мають співмасштабні людині пропорції, формують комфортну забудову вулиці та затишне середовище внутрішнього двору. А відсутність декору, стриманість у кольорових рішеннях і мінімальна кількість оздоблювальних матеріалів у ЖК 044 відсилають до промислової архітектури району.


Крок 2: сучасні архітектурні рішення

Розповідає команда BursAtelier Development

ЖК 044 – це приклад середньоповерхової забудови. Комплекс складається з двох дев’ятиповерхових будинків, що поєднані внутрішнім двором. Це створює камерність внутрішнього простору та додає затишку.

Про вибір оздоблюваних матеріалів

За оздоблення під’їздів і комунальних просторів у 044 House відповідальна команда незалежних інженерів AKZ Architectura. Натхненням для дизайну та внутрішнього оздоблення ЖК 044 стало дослідження утилітарної функції під’їздів та їхнього зв'язку з містом. Зокрема зв’язок, який ми створюємо між внутрішнім простором ЖК 044 і вулицею Кирилівською.

Розташування ЖК в індустріальній частині міста, між пивоварними заводами й складами, уплинуло на вибір оздоблюваних матеріалів. Крім іншого, це бетон, різноформатний камінь на підлозі, теракотові відтінки у плитці, нержавіюча сталь, елементи розпилення фарби на деталях. Усе це допомагає розповісти про історію локації в натуральних, необроблених матеріалах, властивих для індустріального Подолу. Разом із тим, у 044 зберігається відчуття комфорту й безпеки для жителів завдяки білим поверхням і заливному яскравому освітленню. Ми також привнесли в комунальні простори 044 такі деталі, як діжки для рослин і дзеркала. За задумом, це перетинається з творчістю нідерландського художника-графіка Ешера Мауріца.

У фасадних рішеннях 044 використали характерні для промислових і житлових будинків періоду УРСР склоблоки та металевий профільований лист.

Про планування квартир, тераси та спільноту сусідів

Усі квартири ми умовно поділяємо на city view і landscape view. Тобто ви можете обрати квартиру з краєвидом на Поділ чи на Подільські гори Юрковиця та Щекавиця. Остання, до речі, отримала від місцевої влади статус ландшафтного заказника. Крім того, у ЖК 044 усі квартири мають відкритий балкон, а видові пентхауси – власні тераси. За задумом, наявність відкритих просторів уплине на формування горизонтальних спільнот і надасть сусідам можливість додаткової комунікації. Ми також підвищили коефіцієнт природного освітлення – він складає 60% у кожній квартирі. У будинках комплексу підвищена звукоізоляція, а на поверсі є комунальні простори для зберігання візочків і лаунж-зони.

Через розташування комплексу 044 біля підніжжя гори Юрковиця, у деяких жителів будинку другої черги буде вихід на окрему терасу з зеленими насадженнями, де вони можуть влаштувати мінісадок. Звісно, разом із сусідами.

Про внутрішній двір комплексу

Плануючи двір 044, ми думали про затишок і комфорт. Наприклад, про можливість ходити босоніж, про фрукти та ягоди навколо, про закутки з хащами, де легко сховатися. А також про відкриті ділянки, де приємно засмагати або дивитися на захід сонця.

За настроєм двір комплексу має нагадувати дачу, де можна відпочивати чи бути активним. Тут ростимуть добре знайомі з дитинства рослини: вишні та абрикоси, калина та бузина, райські яблучка та лісові горіхи, запашний бузок і садовий жасмин. Водночас на цій «дачі» облаштують сучасний мультифункціональний простір для дітей і дорослих – «гора» та «яма». У дворі облаштують відкритий кінотеатр із проєктором, проєкційний екран якого вже побудований.

Крок 3. «Говорить 044»: комунікаційний брендинг комплексу від BURSAtelier

Розповідає команда BURSATELIER DEVELOPMENT

Проєкт 044 для команди BURSAtelier  це про роботу з розробником нового покоління, розвиток ринку будівництва, становлення діалогу між архітекторами й забудовниками. А також про побудову горизонтальних спільнот між містянами, активістами, урбаністичними організаціями й усіма гравцями ринку. Kyiv Development Group створив фундаментально новий тип будинків, що сприяє стійкому розвитку міського простору. Набуваючи нових характерних рис індустріального подільського вайбу, житло в 044 ставатиме все більш інвестиційно привабливим.

Основна місія ребрендингу – створити певну візуальну екосистему для ЖК із виразними формотворчими елементами: яскравими кольоровими поєднаннями, гострою графікою. Ми хотіли змінити уявлення про житло бізнес-класу, як про стримані суворі будинки з офісним стилем. ЖК 044 – відкритий до експериментів, зацікавлений у новому й інноваційний.

Новою айдентикою ми також розкриваємо ідею дослідження Подолу й інтеграції типових форм його забудови в конструктив будинків. Ми розказуємо про динамічність і сучасність. Новий логотип і комунікація одночасно символізують історію району, сьогодення, джентрифікацію та відсилають до вуличного мистецтва.

В айдентиці 044 знак і колір стають основними елементами. Висуваючи колір на передній план, ми починаємо діалог із містом, з його героями. А ще ми дозволили собі невеличку зухвалість: перефарбували 20 об’єктів у фірмовий рожевий колір 044. Тим самим ми ніби створили квест маршрутом від Золотих воріт через Пейзажну алею й аж до Подолу. Цей прийом дав нам можливість інтегрувати бренд 044 в міський простір і представити ЖК у незвичному контексті.

Над відео працювали:

Продакшн-відео: Pinery TV
Виконавчий продюсер: Василь Гроголь
Режисер: Влад Фiшез & Оля Бабiч
Стедiкам: Руслан Богдан
Продюсер: Даша Захарова
Художник: Оля Бабiч
Стиль: Яна Червiнська
Грим: Катя Максимова
Фокус-пуллер: Iлля Вартанян
Механiк камери: Женя Фiлатов

Асистенти: Макс Фощан, Микита Захр, Олексiй Эмельянов
Технiчне забезпечення: ZODIAC
Бекстейдж фотограф: Артем Надьожин
Музика: Женя Горбунов
Звук: ARTPOST
Речі: Bevza, Ksenia Schnaider, Chakshyn,
Poustovit X Intertop, Anton Belinskiy, Paskal
Фото: Артем Надьожин та Валентин Пирог 
Графіка: BURSAtelier

У вiдео використана робота мисткинi Ани Звягiнцевоï

Записатися на перегляд квартири

Instagram 044 House

Матеріал підготовлено за підтримки