Понад місяць Україна живе в режимі посиленого карантину. У столиці продовжують функціонувати виробництво та інфраструктура життєзабезпечення, але не працює метро та обмежений рух громадського транспорту.

Усі ми опинилися в складних умовах. Проте, є категорії населення, які важче переживають карантин. Це медичний персонал, який знаходиться «на передовій» боротьби з вірусом. А також люди, які найбільш вразливі до COVID-19: пенсіонери, безхатьки, пацієнти з патологіями, які потребують постійної медичної підтримки. Залишатися небайдужими та допомагати іншим – це допоможе пом’якшити наслідки коронакризи для всього суспільства.

Офіційне представництво Volkswagen в Україні передало 10 автомобілів у тимчасове користування для медичних працівників та організацій, які активно залучені до боротьби з COVID-19. Компанія також забезпечила автомобілі пальним.

The Village Україна разом із Volkswagen в Україні розповідають, як кожен із нас може долучитися до боротьби з коронакризою.

Я хочу допомагати іншим.
    Про що необхідно пам’ятати? 

Дотримуйтеся правил карантину. Це, в першу чергу, допоможе вберегти вас і ваших близьких від можливого зараження. Проте, це також дозволить «вирівняти криву» – зменшити швидкість зростання кількості хворих і послабити навантаження на медичну систему. Інакше, в найгіршому сценарії, медикам доведеться обирати, кому з пацієнтів надавати допомогу.

Координуйте свої дії з іншими, якщо ви волонтер. Плануєте зібрати значну суму коштів для закупівлі захисник масок для конкретної лікарні? Переконайтеся, що цього ж не робить хтось інший. Об’єднуйтеся, аби закривати одразу кілька потреб і не працювати дарма.

Починайте зі свого оточення. Допомагайте сусідам пенсіонерам, колегам і вашим родичам мінімізувати контакти із зовнішнім світом. Нехай ви чи хтось, хто не є в групі ризику, буде єдиним членом сім’ї чи спільноти, хто ходитиме за продуктами та ліками.

Будь-яка допомога важлива. Ви можете допомагати фінансами, власними ресурсами чи знижками на вашу продукцію. Крім того, ви можете допомагати з логістикою та доставкою продуктів, медичних і захисних засобів. Бізнес будь-якого масштабу може перекваліфікуватися, аби допомагати в боротьбі з пандемією.

Хто насамперед потребує нашої допомоги

 Самотні пенсіонери

За даними Міністерства охорони здоров’я, у зоні ризику зараження коронавірусом − люди від 60 років, у зоні найбільшого ризику − літні люди віком від 80 років. За підрахунками Державного підприємства «Інформаційно обчислювального центру Мінсоцполітики», у Києві проживає 102 663 пенсіонерів старше 80 років. З них 30 189 – отримують мінімальну пенсію в розмірі 1 638 грн. Пенсіонерам можна й варто допомагати увагою, грошима та продуктами.

Якщо серед ваших родичів є пенсіонери − забезпечте їх тижневими продуктами, аби мінімізувати їхній контакт з іншими людьми. Наприклад, можна замовити адресну доставку продуктових наборів у різних містах України. 

Не соромтеся проявляти ситуативну допомогу, наприклад, оплатити продукти для незнайомого пенсіонера в супермаркеті.

Крім того, самотнім пенсіонерам допомагає низка благодійних організацій. До їхньої роботи можна долучитися фінансово, або ж стати волонтером з доставки продуктів. Звісно, з дотриманням усіх правил карантину. «Літні люди завжди потребують ліків, харчування, предметів побуту, а найважливіше – підтримки та спілкування», – додають працівники благодійних фондів.

І не забувайте просто подзвонити своїм рідним!

 Медичний персонал

У критичній ситуації маркетолог може навчитися шити захисні костюми, а програміст − стати кухарем. Проте жоден із нас не зможе стати лікарем на час пандемії коронавірусу. Медичний персонал, від медсестер до водіїв швидкої, це головний ресурс у боротьбі з COVID-19. І кожен із нас може їм допомогти.

Наприклад, групи українців об’єдналися у флешмоб «Підвези медика на роботу» аби допомогти медичним працівникам дістатися до лікарень. Для цього створили групи в Viber, Telegram і Facebook, де лікарі можуть знайти водіїв, які безкоштовно довезуть їх на роботу. У Viber-діалозі, наприклад, зараз понад 15 тисяч користувачів: медиків і водіїв-волонтерів.

Ще одна волонтерська платформа – #підвезилікаря, де лікарі та водії можуть залишити свої запити. На сайті також можна перерахувати кошти на пальне. Засновник платформи Андрій Павлов додає, що створив сайт за три години, побачивши реальний приклад своєї родички-медика, яка не може дістатися з передмістя на роботу.

Про потреби медиків та опірних лікарень можна дізнаватися на сторінках Київського волонтерського штабу. Крім іншого, існує постійна потреба у засобах індивідуального захисту, як-от респіратори категорій FFP3 FFP2, бахіли, окуляри, шапочки, латексні рукавиці, засоби дезінфекції. Допомогти також можна фінансами, обладнанням чи власною експертизою в темі медичного обладнання та закупівель.

До того ж за КМДА створили «Єдиний координаційний центр» для об’єднання зусиль волонтерів, громадських, благодійних організацій і соціально-відповідального бізнесу. Усе для надання допомоги людям, які під час карантину не мають можливості забезпечити себе найнеобхіднішим. Допомога надається благодійниками та спрямовується згідно з базою даних соціально-незахищених осіб КДМА, вона доповнюється телефонними дзвінками людей, що потрапили у складні життєві обставини.

Корисний контакт: звернутися по допомогу в Єдиний координаційний центр можна
за номером (044) 362 50 23.


Олександр Красноштан, координатор із логістики Єдиного координаційного центру

Єдиний координаційний центр на базі КМДА створили на початку березня. Я без вагань долучився до його роботи як координатор. Першочергово ми створили логістичну систему, яка дозволяє формувати, комплектувати й постачати необхідні продукти до людей, які цього потребують. І все це в максимально стислий термін. Ми також координуємо роботу всіх волонтерів.

Головне наше завдання – забезпечити людей із групи ризику всім мінімально необхідним для того, аби скоротити їхні потреби виходити на вулицю. Ми також маємо дотримуватися всіх заходів безпеки. Наприклад, передання наборів допомоги відбувається лише безконтактно. Адже ми працюємо з групою найбільшого ризику – пенсіонерами.

Є інші критичні проблеми. Наприклад, через зупинку транспорту необхідно було негайно розв’язувати питання періодичного перевезення до лікарень пацієнтів на гемодіалізі. Та ми розв’язали це питання – на першому етапі допоміг оператор Uklon, а надалі офіційний імпортер автомобілів Volkswagen в Україні надав на весь період карантину п’ять нових автомобілів Volkswagen і запас палива для організації таких перевезень.

Допомоги під час пандемії найбільше потребують люди віком 80+; самотні люди; люди, що з певних причин опинилися в складних життєвих обставинах. Окрема категорія, яка вимагає уваги – це діти з інвалідністю. Проблема загострилася не лише пандемією, а й загальною економічною кризою, через що збільшується кількість людей, які потребують допомоги.


Корисне посилання: на сайті ЄКЦ розміщена актуальна інформація для всіх, хто хоче долучитися до допомоги малозахищеним киянам.

 Безхатьки

За статистикою фонду «Соціальне партнерство», на вулицях столиці може проживати приблизно 20 тисяч людей. І всі вони опинилися в зоні ризику COVID-19, а також ще однієї серйозної проблеми – голоду. На час карантину місто практично безлюдне, не працюють пункти харчування та більшість благодійних фондів. Волонтери, які допомагають безхатькам розповідають, що такого голоду та, навіть, спраги – на вулицях ніколи не бачили.

Аби допомогти в цій ситуації, волонтери запустили ініціативу #не_начхати, яка пропонує небайдужим людям нагодувати безхатченка дорогою до супермаркету. 

Волонтери координуються в однойменному Viber-чаті. Крім того, волонтери допомагають безхатькам із ковдрами, ліками, масками, рукавичками та антисептиками. А роздача їжі на вулиці відбувається за 5–7 хвилин з урахуванням дистанції.

Допомогти безпритульним можна, долучившись до роздачі їжі як волонтер чи переказати кошти в благодійну організацію. Найбільші з них − рух «Молодь за мир», suka_zhizn, «Спільнота святого Егідія» і благодійний магазин «Ласка». Можна також допомагати з продуктами та теплою їжею безхатькам у вашому районі чи дворі.

 Люди з патологіями

Світ охоплений коронавірусом, але це не ставить на паузу інші захворювання. Люди продовжують проходити курси хімієтерапії, потребують переливання крові та діалізу. Ситуація ускладнюється тим, що громадський транспорт майже не працює.

Ще один наслідок карантину – «Київський міський центр крові» відчуває серйозну нестачу донорської крові. У місті значно зменшився потік донорів-волонтерів, а кров критично важлива для пацієнтів з онкозахворюваннями.

Аби підтримати донорів під час карантину, проєкт «Среды в Охматдете» роздає їм безкоштовні поїздки від Uber. За один тиждень 100 донорів скористалися промокодом і змогли здати кров. Сам процес здавання крові також максимально безпечний: волонтери проєкту створили електронну чергу, аби уникнути скупчення людей. Уся процедура займає до 30 хвилин.

Корисне посилання: для того, аби стати донором крові, можна написати на сторінку «Среды в Охматдете».


Прусський Федір Олександрович, завідувач відділення гемодіалізу КНП «Київський міський центр нефрології та діалізу»

Певні категорії людей потребують безперервного лікування протягом усього життя. Без цього вони не виживуть. Це, наприклад, пацієнти, які потребують процедури гемодіалізу тричі на тиждень. Ця процедура виконує функцію штучної нирки, коли апарат може прибрати всю накопичену в організмі рідину та вивести токсини. У цих людей також послаблена імунна система і будь-яка інфекція швидко розвивається в організмі.

У Києві понад 640 пацієнтів, яким проводять процедуру гемодіалізу, їхня кількість постійно зростає. В умовах карантину та обмеження роботи транспорту такі пацієнти опинилися в скрутному становищі. Усі вони інваліди першої групи, багато хто живе на пенсію. Деякі пацієнти мають ураження кісток і суглобів, хтось змушений пересуватися на візках. Єдине, усі ліки повністю забезпечує місто.

Наразі організований довіз на сеанси гемодіалізу приблизно для 120 пацієнтів. Ще майже 60 пацієнтів перевозить «Київспецтранс». А ще 20 пацієнтів, які живуть не в Києві, постійно їздять самостійно власним коштом. Тому найкраще, що можна зробити для людей на гемодіалізі під час карантину – допомогти їм із пересуванням. Ми будемо дуже вдячні!


Корисне посилання: якщо ви бажаєте допомогти пацієнтам на гемодіалізі – зверніться до лікарки, яка координує логістику пацієнтів.

Допомагати у складні часи

Офіційний імпортер автомобілів Volkswagen в Україні – компанія ТОВ «Порше Україна»– передала у тимчасове користування 10 автомобілів і пальне для медичних працівників та організацій, які активно залучені до боротьби з COVID-19.

Частину автомобілів передали в «Єдиний координаційний центр», що діє на базі Департаменту соціальної політики КМДА та допомагає незахищеним і вразливим верствам населення. Автомобілі використовуватимуться для перевезення пацієнтів, які проходять лікування гемодіалізом та які у групі ризику інфікування коронавірусом.

Три автомобілі будуть надані «Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» міста Києва. Саме там бригади швидкої медичної допомоги надають цілодобову екстрену медичну допомогу за нещасних випадків і станів, які загрожують життю чи здоров’ю населення. Працівники центру працюють у посиленому режимі та потребують максимальної мобільності. Також автомобілі отримають медичні працівники «Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги».

Ідея реалізована за підтримки антикризового штабу КМДА, який працює в тісному зв’язку з медичними та соціальними працівниками.

Матеріал підготовлено за підтримки