Перші ковзани створили понад пять тисяч років тому, і вони мали вигляд черевиків на кістках. Скандинави використовували такі ковзани для прискорення ходьби в екстремально холодних умовах. Сьогодні ковзання – це спортивна дисципліна й просто зимова розвага. Але, як і раніше, людей можна поділити на дві категорії: тих, хто впевнено стоїть на льоду, і тих, хто обходить ковзанку стороною.

Спробувати свої сили можна на ковзанці «Зимової країни на ВДНГ», яка працює до 1 березня. The Village Україна разом з партнером «Зимової країни на ВДНГ» Mastercard перевіряє, чи можна навчитися кататися на ковзанах за годину.


Артур Марс, вперше стає на ковзани 

містянин

Дар’я Супрун, яка спробує навчити Артура кататися на ковзанах за годину

тренерка на ковзанці «Зимової країни на ВДНГ», бронзова чемпіонка України з жіночого хокею


Що потрібно для старту?

Із собою взяти: зручний одяг, рукавиці, ковзани

За останній рік я падав з велосипеда та скейта, тому падіння на ковзанах лишалося питанням часу. За що б ви не бралися, головне – не боятися впасти, а потім встати й робити це далі. Тому на старті стануть у пригоді ковзани, рукавиці та зручний одяг.

Існує міф, що ковзани мають бути на розмір більшими. Насправді ж вони повинні бути комфортними. Єдине правило, яке варто памятати – ковзани мають бути добре зашнуровані. На ковзанці ВДНГ пропонують не тільки повні розміри, а й половинки. Їх вам допоможуть підібрати для максимально зручного катання.

Як зареєструватися на урок?

Сплачуючи за квитки карткою Mastercard у касі ковзанки ВДНГ, ти отримуєш можливість безкоштовно записатися до інструктора. Акція триватиме до 1 березня.

Чи потрібен інструктор і як відбувається урок?

Під час катання: корпус нахилити вперед, ноги зігнути в колінах, ступні тримати рівно

Так, інструктор потрібен. Хоча б для того, щоб ви не отримали серйозних ушкоджень. Моєю інструкторкою стала професійна спортсменка. Перед виходом на лід Даря показала вправи для розминки ніг. Їх зазвичай оминають, але вони потрібні для розігрівання мязів перед навантаженням.

Перші вправи, як правило, це тупання зігнутими ногами по льоду. Далі – «катання ялинкою», а вже за 20 хвилин – колові рухи. Під час усіх вправ корпус має бути ледь нахиленим уперед, ноги – зігнуті в колінах, а ступні треба тримати рівно.

Останній етап – опанування гальмування. Щоб сповільнитися, треба повернути носок усередину, а пятки назовні. Але попереджаю, що виходить це не з першого разу.

Чого не можна робити?

Важливо завжди дивитися прямо перед собою

Як і всіх новачків, у перші години мене цікавили лише ноги. Це, до речі, найпоширеніша помилка, яка одразу ж призводить до падінь. Тому свій погляд інструкторка рекомендувала зосереджувати прямо. Також не можна тримати руки в кишенях чи «хапатися за повітря», як би сильно вам цього не хотілося. Ноги мають бути зігнутими, а не випрямленими рівно. А ще вас можуть попросити не думати про глінтвейн, але у цьому разі дати собі раду не просто.

Як правильно падати?

Даря порекомендувала мені падати на бік, щоб не збити лікті. Я ж спробував кілька варіацій, але цей спосіб справді виявився найменш болючим. Обираючи між падінням назад чи вперед, падайте вперед на долоні. Так є можливість уберегти тіло без серйозних травм.

Скільки часу знадобиться, щоб стояти на ковзанах впевнено,
і які навички можуть стати в пригоді?

Пять кіл самостійного катання довели, що навчитись базису з інструктором можна за один урок. Мені допомогли навички їзди на лижах і велосипеді. Адже відчуття рівноваги є одним з головних для катання на ковзанах. За словами Дарї, до трьох уроків з інструктором буде достатньо, щоб упевнено стати на лід.

Матеріал підготовлено за підтримки