Круглий стіл «Етика використання штучного інтелекту в міських сервісах» провели 3 грудня у Києві. На ньому науковці, IT-спеціалісти, представники влади та громадських організацій обговорили впровадження штучного інтелекту та діджиталізацію в Києві.

3 грудня у Києві провели круглий стіл «Етика використання штучного інтелекту в міських сервісах»

Зустріч влаштували у рамках проєкту Artificial Intelligence for Kyiv від громадської організації Kyiv Smart City.

Серед спікерів на круглому столі були представниця ГО «СМАРТ СІТІ ХАБ» Ярослава Бойко; засновник соціологічної компанії Active Group та голова Спілки молодих політологів України Андрій Єременко; директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров та інші. 

На круглому столі обговорювали:
 як допомогти соціально-вразливим групам населення, використовуючи технології штучного інтелекту;
 як залучити штучний інтелект у процеси взаємодії між владою та громадянами;
 які є актуальні проблеми діджиталізації українських міст і загрози, що громадяни вбачають у процесах впровадження штучного інтелекту.

«Наші дослідження показали, що кияни позитивно ставляться до використання штучного інтелекту в сфері безпеки. Але водночас хвилюються через те, що штучний інтелект позбавить їх роботи або стане неконтрольованим. Тому ми намагаємося використовувати такий ефективний інструмент в різних сферах для розбудови інноваційного середовища. І заразом маємо дати киянам знання про всі аспекти його використання, щоби розвіяти міфи про штучний інтелект», – коментує Юрій Назаров.

За словами учасників, залучення штучного інтелекту дає можливості для розвитку смарт-інфраструктур. Проте перехід громадських сервісів у діджитал передбачає врахування проблем захисту персональної інформації.

Крім того, учасники круглого столу внесли пропозиції до урядових організацій щодо поліпшення захисту даних та інформування суспільства про діджиталізацію.

«У сучасному світі штучний інтелект – це потужний діджитал-інструмент, який розв’язує широкий спектр завдань майже в усіх сферах діяльності людини. Крім того, він як алгоритм розпізнавання нерівності та дискримінації соціальних груп може стати важливою віхою для розбудови справедливого суспільства з високим ступенем відповідальності. Наразі Київ розглядає можливості розумної автоматизації громадських сервісів за допомогою штучного інтелекту. Це буде абсолютно новий рівень ухвалення рішень для поліпшення якості життя у столиці», – зазначає Ярослава Бойко.


Матеріал підготовлено за підтримки Kyiv Smart City