Чому таблетка найчастіше буває округлої форми? Хто і як запаковує її та складає інструкцію? І як перевіряють ефективність пігулок?

The Village Україна разом з фармацевтичною компанією «Дарниця» розповідають у рубриці «Виробництво» про етапи створення звичайної таблетки на київському виробництві.

Фармацевтична компанія «Дарниця» – найбільший виробник лікарських засобів в Україні. За даними досліджень компанії Proxima Research, кожен сьомий лікарський засіб в українській аптеці виробництва «Дарниці».

Історія компанії починається 1930 року, коли в Києві заснували філію Українського інституту експериментальної ендокринології. Сьогодні «Дарниця» на своєму столичному заводі виробляє близько 250 найменувань лікарських засобів. Таблетки, капсули, креми, мазі, спреї та розчини – загалом 15 лікарських форм. Серед них найпопулярніші тверді лікарські засоби. За рік завод може виготовити до 4,2 мільярда таблеток і капсул.

Людмила Денесюк, директорка з виробництва фармацевтичної компанії «Дарниця»:

Таблетки – дуже популярна форма. На «Дарниці» виготовляють найбільшу кількість таблеток в Україні: у 2017 році ми навіть зафіксували національний рекорд – 121,5 мільйона упаковок за рік.

Переважно ми виготовляємо генерики – препарати, що є точним відтворенням оригінальних лікарських засобів, на які закінчився термін патентного захисту. Вони такі ж ефективні та безпечні, але мають важливу перевагу – є більш доступними за ціною.

Аналіз ринку

Де: департамент розвитку

Виробництво таблетки починається з аналізу: які є проблеми зі здоров’ям у населення. «Дарниця» фокусується на найпоширеніших захворюваннях: серцево-судинних, неврологічній групі та болях.

Після розуміння, в якому терапевтичному напрямі рухатися, починається дослідження активного фармацевтичного інгредієнта, або молекули, генерика. Насамперед вивчають історію його використання у різні роки в різних країнах і порівнюють з потребами системи охорони здоров’я. Проте головним критерієм, який визначає «саме ту» молекулу, є її доказова база.

«Дарниця» фокусується на найпоширеніших захворюваннях: серцево-судинних, неврологічній групі та болях.

Розробка формули

Де: департамент фармацевтичних розробок (R&D)

Якщо лікарський засіб пройшов перевірку на доцільність, починається практична реалізація ідеї. Усе відбувається в найбільш закритому департаменті – відділі фармацевтичних розробок. Тут у лабораторіях хіміки й технологи розробляють склад майбутніх ліків. Важливо знайти правильне співвідношення усіх складових, аби створити препарат-генерик, що ідентичний за своєю дією до оригіналу.

Усе відбувається у найбільш закритому департаменті – відділі фармацевтичних розробок.

Дослідження

Де: лабораторії та медичні заклади

Коли препарат розроблений, відпрацьована технологія його виробництва та досліджено стабільність (препарат не повинен змінювати своїх хімічних властивостей упродовж певного терміну – ред.), настає час для дослідження його ефективності. Клінічні дослідження можуть тривати роками й мати кілька фаз. Їхнє завдання – отримати докази, що препарат безпечний та ефективний.

Клінічні дослідження можуть тривати роками й мати кілька фаз.

Реєстрація

Де: Державний експертний центр МОЗ

Після клінічних досліджень можна переходити до виробництва. Проте спершу треба зареєструвати його в МОЗ. Для цього виробник передає Державному експертному центру досьє на лікарський засіб. У ньому описано весь процес розробки, складники, результати проведених досліджень, технологія виробництва, методи контролю. Лише отримавши реєстраційне свідоцтво від державного органу, можна починати виготовлення ліків.

Після клінічних досліджень можна переходити до виробництва.

Контроль якості сировини та зберігання

Де: Складський центр

Сировину «Дарниця» закуповує з усього світу: в Європі, Азії та США. Головним критерієм відбору постачальника є відповідність міжнародним стандартам Належної виробничої практики (Good manufacturing practice – GMP).

Спершу сировина надходить до складського центру на території виробничого вузла. Також проходить контроль у лабораторії якості вхідної сировини.

Складський центр для «Дарниці» збудували німецькі підрядники у 2008 році. Він повністю автоматизований, а в зоні комплектації працюють роботи, які обслуговують 12-ярусний склад. Тут зберігають до 10 тисяч палет із сировиною та готовою продукцією. В приміщенні дотримано необхідних для зберігання сировини та ліків температурних параметрів.

Ще одна особливість складу – він з’єднаний з усіма виробничими цехами галереєю коридорів. Сировину та готову продукцію не можна транспортувати вулицею, це вимога стандарту GMP, яку неухильно виконують на «Дарниці».

Сировину «Дарниця» закуповує з усього світу: в Європі, Азії та США.

Приготування маси для таблеток

Де: цех твердих лікарських засобів

Уже перевірена сировина зі своїм окремим паспортом (документом, що фіксує постачальника, дату, умови зберігання) потрапляє в зону приготування таблеткової маси цеху, щоб набути форми.

Різні приміщення цеху, де виробляють таблетки, мають різні класи чистоти. З порошками та незапакованою таблеткою працюють лише в класі D. У ньому можна перебувати лише обмеженій кількості людей і тільки у спецодязі. До таких приміщень подається спеціально очищене повітря та вода.

В окремій зоні здійснюють відважування всіх складових таблетки для приготування маси. Потім компоненти передаються на змішування.

Для змішування інгредієнтів використовують одну з трьох технологій.

Зокрема, пряме змішування, коли всі складники у формі порошків перемішують і надають їм відповідної форми. Це найпростіший варіант. Але не всі таблетки можна зробити за таким принципом. У процесі виробництва лікарських засобів важливо дотримуватися принципу гомогенності: щоб у кожній пігулці й навіть у кожній її частинці була однакова кількість усіх складників. Для цього не завжди можна просто змішати складники. Буває, що частинки електризуються, злипаються, мають різні розміри.

Тому для деяких таблеток застосовують метод вологої грануляції. Тоді всі компоненти для таблеток змішують, додаючи до них зволожувач. Він допомагає рівномірно розподілити складники в масі. Після цього масу висушують, гранулюють.

Третьою і найцікавішою є технологія псевдозрідженого стану. У велику ємність завантажують різні складники у формі порошків. Знизу ємності подається повітря, що піднімає частинки вгору і тримає їх у зваженому стані. Одночасно на частки розпилюють зволожувач і одразу ж підсушують. Так утворюються дуже дрібні гранули. Ця технологія дає змогу досягти однакової форми та складу гранул. Відтак масу можуть зафасувати в капсулу чи зробити з неї таблетку.

Для створення самої пігулки спеціальний таблетувальний автомат подає масу в матрицю, де її стискають пресформи, або пуансони. Для деяких таблеток сила стискання еквівалентна 45 тоннам. Саме тому її іноді важко розламати руками. Готова таблетка потрапляє з матриці у лоток і далі у спеціальні ємності для транспортування – біни, які вміщують до 320 кілограмів таблеток. Після надання форми деякі таблетки додатково покривають оболонкою.

І щодо популярної овальної форми таблеток – такий формат зменшує ризики надломів і робить пігулку некрихкою.

Первинне та вторинне пакування

Де: цех твердих лікарських засобів

Готові таблетки в бінах перевозять у зону пакування та фасування. Це остання зупинка перед складом. Тут таблетки пакують у первинну упаковку – блістери та баночки. Первинна упаковка – це єдине, що торкається готових ліків з моменту їх виготовлення.

Готові таблетки в бінах перевозять у зону пакування та фасування.

На пакувальних лініях спеціальна гідравлічна рука піднімає бін на воронку, відривається клапан – і таблетки почергово надходять на лінію. Одночасно з цим машина подає знизу плівку, де формуються комірки для таблеток, а зверху – фольгу, яка все накриває. На цьому етапі спеціальні камери стежать, аби всі комірки заповнилися таблетками. За секунду блістер покривається фольгою, наноситься маркування та термін придатності.

Блістери конвеєром надходять на спеціальний автомат пакування у звичну для нас картонну пачку. До пачки машина вкладає інструкцію, яку сама ж попередньо складає. Пачки поміщаються у спеціальну плівку і згодом – у великі картонні коробки, з яких формується палета, відтак надходять на склад.

За дві години роботи на лінії виробляється 26 000 упаковок препарату. За одну зміну – 104 000 упаковок. Упродовж пакування через однакові проміжки часу лабораторія відбирає проби, які передаються в найсуворіший відділ заводу – відділ контролю якості, де ретельно перевіряють кожну таблетку. І тільки після того, як пересвідчуються у якості кожної таблетки, виробник ухвалює рішення про відвантаження її до аптек.

За дві години роботи на лінії виробляється 26 000 упаковок препарату. За одну зміну – 104 000 упаковок.

Логістика

Де: складський центр

Палети з готовою продукцією надходять на склад, що є початковою і фінальною ланкою на заводі. Саме там кожна серія ліків чекає на фінальний дозвіл для реалізації. «Дарниця» здійснює реалізацію продукції згідно зі стандартами Good Distribution Practices, що є аналогом фармацевтичного GMP у логістиці. Для цього, окрім спеціального логістичного центру, на виробництві ведеться облік усіх аптек і дистрибюторів, які придбали ліки. Коли надходить замовлення на склад – оператори дають завдання роботам, які дістають його з місця зберігання і передають для кінцевого відвантаження.

Палети з готовою продукцією надходять на склад, що є початковою і фінальною ланкою на заводі.

Навіть після продажу таблеток виробник несе відповідальність за їхню безпечність та ефективність протягом усього терміну придатності. А документи, в яких зафіксований процес виробництва та контролю якості таблетки, зберігаються на заводі навіть після закінчення цього терміну, не менше як п’ять років.

Матеріал підготовлено за підтримки