Епоха консюмеризму подарувала нам величезний вибір продуктів на будь-який смак. Ми насолоджуємося тим, що можемо швидко мати практично все, що захочемо. Але чи щастя у кількості речей? Якщо гардероб живе тільки один сезон, а в квартирі бракує місця для нових дрібничок – можливо, варто переглянути свої пріоритети у житті.

The Village Україна разом з брендом меблів та декору Drommel розбирається, чому в сучасному світі мінімалізм – це не модне слово, а можливість віднайти гармонію в житті.

Мінімалізм – це ідеальна кількість будь-чого. Напрям мінімалізму почався в мистецтві як течія у скульптурі та живописі 50-х років минулого століття. Стилю характерні прості масивні форми та базові кольори. Течія стала популярною та вплинула на розвиток дизайну, архітектури, музики та інших напрямів мистецтва.

Якщо розглядати мінімалізм з погляду філософії – це прагнення до простого життя, в якому є сенс, цілі та ясність. Це також спроба втечі від суспільства споживання. Останні 7-10 років мінімалізм перетворився на тренд, як відповідь на стрімкий розвиток технологій, консюмеризму та глобалізації. Таким чином мінімалісти намагаються уникнути стресу та постійного споживання як мети життя та великої кількості безликих речей.

Мінімалізм у власній квартирі

Мінімалізм в інтерєрі – це багато вільного простору, мінімум декору, меблів і відсутність зайвих речей. Це спокійні базові кольори та прості форми. Одяг та інші речі мають спеціальні місця для зберігання, а всі поверхні максимально чисті: підлога, стіни, столи.

Кожна річ у мінімалістичному інтерєрі виконує свою функцію. Так житловий простір не перевантажений, наповнений повітрям і світлом. Відсутність великої кількості яскравих елементів дає змогу очам та мозку відпочити. Актуально в епоху постійного інформаційного та візуального шуму.

Додатковий бонус мінімалістичного інтерєру – менше часу на прибирання, організацію, сприяє зменшенню стресу. Мінімалістичне житло краще продумане, тому в ньому комфортніше жити й не доводиться щоранку панічно шукати важливі речі.

Мінімалізм у гардеробі

Новий сезон – новий гардероб? Це точно не про мінімалізм. Прибічники простого підходу до одягу радять переглянути вміст шафи з огляду на його функціональність і частоту використання.

Мінімалізм у гардеробі – це жити без речей «на всякий випадок». У шафі має бути одяг, який реально використовуєш щодня. А перед тим, як ставати у чергу до каси, не забувайте запитати себе: «А навіщо мені це потрібно?». Можливо, у гардеробі вже є щось подібне?

Ще один важливий пункт мінімалізму в одязі – речі у вашому гардеробі мають легко поєднуватися між собою. Стиль, крій та кольори з однієї палітри дають можливість створити більше різних образів та полегшують ранковий вибір чергового луку.

Для створення мінімалістичного гардероба важливо раз на сезон переглядати свої речі та аналізувати, коли востаннє ви одягали це. Якщо понад рік – вам це навряд чи потрібно.

Мінімалізм на робочому місці

Що насправді нам потрібно для роботи? Звісно, ми самі. Але невже з усіма блокнотами, зіпсованими листами, документами, канцелярією та кавовими чашками на столі?

Мінімалістичний робочий простір – це місце, де нічого не відволікає від, власне, роботи. Найголовніше завжди під рукою, і немає потреби нервово шукати зарядку для компютера у переповненій шухляді. Звісно, мінімалізм на роботі – це також зручні меблі, яких не помічаєш. Це можливість вільно записувати свої думки та логічно впорядковувати речі. 

Простий робочий простір орієнтований на конкретні завдання та потреби працівника. Якщо щось заважає швидко друкувати, малювати чи вязати – це треба усунути. Якщо ви використовуєте багато паперу, можливо, є сучасні онлайн-альтернативи?

Мінімалістичний простір може також стосуватися організації роботи онлайн: чистий робочий стіл компютера, відсортовані папки з документами та функціональні програми. А всі дивні листи – одразу в спам. Це допомагає підвищити продуктивність, уникнути постійного стресу та розгубленості.

Мінімалізм як життєва філософія

Мінімалізм – це не тільки про стиль і зовнішній вигляд. Це також про ставлення до життя. Послідовники мінімалізму твердять, що він допомагає жити у моменті, відчувати щастя та свободу.

Іншими словами, мінімалізм частково сформував популярну нині філософію – майндфулнес (mindfulness – усвідомленість, уважність). Це особливий стан свідомості, який диктує залишатися присутнім у теперішньому моменті та зосереджуватися тільки на ньому.

Коли ми сфокусовані, то стаємо більш вимогливими до того, що займає наш час і простір. Не тільки фізичний, а й розумовий. Це дає змогу аналізувати все навколо з погляду цінності та вчить не прив’язуватися до зайвого. Так, навіть до речей, які ми любили колись. Такий підхід допомагає жити теперішнім моментом і не чекати «кращих часів». Простота у споживанні та використанні речей звільняє час для чогось більш важливого.

Як стати мінімалістом – to-do list:

•  Проаналізуйте своє житло та гардероб на зайві речі. Знайдіть і позбудьтеся всього, що не використовуєте більше як рік. Наприклад, скористайтеся порадами з прибирання Марі Кондо з її книжки «Викинь мотлох iз життя! Мистецтво прибирання, яке змiнить вас назавжди».

•  Подивіться фільм «про важливе» – Minimalism: A Documentary About the Important Things. Стрічка від авторів популярного блогу The Minimalist розповідає про те, як жити усвідомлено. Вони, до речі, також випустили книгу Everything That Remains: A Memoir by The Minimalists

•  Не вистачає натхнення? Подивіться лекцію A rich life with less stuff на TEDx від авторів вже згаданого фільму The Minimalist.

•  Як «сповільнити» життя та навчитися насолоджуватися моментом – слухайте лекції The Slow Home у зручному форматі подкасту.

Мінімалістичний простір для роботи та відпочинку починається зі зручних і функціональних меблів. Надійний письмовий стіл, книжкова полиця без дверцят чи диван базового кольору – меблі від Drommel виконані у мінімалістичному стилі та максимально універсальні. Вони прості в обслуговуванні та звільняють час для справді важливих речей.

 

Вдячні за допомогу в організації зйомки бренду свідомого мінімалістичного одягу Bazuhaus та офіційному представнику компанії Crosley в Україні Play Vinyl

матеріал підготовлено за підтримки