Що буде, якщо схрестити несумісні речі: відпочинок з роботою. А зиму замінити на літо? Блогерка Яна Метьолкіна спробувала на собі формат зимівлі в Таїланді. The Village Україна спільно з брендом прикрас SOVA Jewels запитують Яну про її досвід життя в Азії.

Висновок №1. Твій офіс – увесь світ

Як тих утікачів тільки не називають: зимівники, дауншифтери, цифрові кочівники та релокейти. Тенденція одна – все більше людей відмовляються сидіти в офісі та обирають стиль життя, коли подорожі не заважають робочому процесу. Тепер не обов’язково бути тревел-блогером чи мільйонером, щоб втілити цей задум у життя.

Можна сміливо сказати, що вся індустрія туризму підлаштовується під ці зміни. Залишається все менше відмовок, щоб не подорожувати. І згодом для сучасної людини офісом стає весь світ.

Таїланд – один із популярних напрямків для такого формату. Місто Чіангмай я б назвала тайською версією Сан-Франциско. Це мекка Digital Nomad (з англ. – «цифрові кочівники»). По-перше, тут ідеальний для роботи клімат. По-друге, місто дуже компактне і насичене цікавими пам’ятками, храмами, стрит-маркетами і крамницями з усіляким колоритом. По-третє, тут безмежна кількість хіпстерських кав’ярень і кафе, де смачно, недорого, крута кава, стильний інтер’єр, хороша музика і не виникає почуття провини, коли сидиш за компом цілий день. Саме в цьому місті зі мною стався екстремальний кавовий досвід – пекуча гостра кава з перцем чилі, активованим вугіллям, маракуєю і томатним соком у кав’ярні Graph. Оскільки різниця в часі з Україною 5 годин, ти починаєш працювати тільки з обіду. Тож зранку можна встигнути нагулятися містом, а ввечері піти на нічні вуличні маркети. І скуштувати там тайських страв по 30-50 гривень за велику порцію. Цікаво помічати, як зростає продуктивність роботи, коли по завершенню на тебе чекає купа пригод.

Висновок №2. Ти сам керуєш життям і регулюєш кількість хорошого

Байдуже, якого ти віросповідання, згідно з буддистським ученням, правила життя прості. Вчинив погано – мінус. Вчинив добре – плюс. Марно чекати допомоги вищих сил, коли мрієш чогось досягти. Марно вимолювати гріхи, коли «накосячив». Будда не бог, а така ж людина, як ти. На нього не моляться, його вшановують. Будуй життя з причинно-наслідкових формул – будь щасливим і просвітленим. Я справді помітила, що порівняно з нашими людьми тайці більш добрі та дбайливі до всього живого, що їх оточує.

У нас люди завжди в напрузі, чекають чогось поганого, навіть якщо зараз добре. Люблять казати «гарного потроху». Ніби хтось «десь там» за них усе вирішує. А за законами карми ти сам керуєш життям і регулюєш кількість хорошого. Девіз буття тайців: «Санук, сабай, суай», що можна перекласти як «отримуй від життя максимальне задоволення і нічого не роби без максимального комфорту».

Якщо ти бідний – сиди на березі моря під пальмою та отримуй задоволення. Якщо багатий – сиди в розкішному кафе і так само радій. Вони менше за нас переймаються соціальним статусом і вміють цінувати маленькі радощі. Згадати тільки провідника по джунглях у Національному парку Као Сок. Без айфона і глобальних планів на майбутнє він, усміхаючись до вух, каже: «У мене не буває поганого настрою. Адже я щодня слухаю музику джунглів».

Цікаво, що похід у храм іноді нагадує зустріч із коучем з особистого розвитку. У Ват Пхра Сі на деревах розвішані таблички з філософськими написами: «До самої смерті тобі завжди всього недостатньо», «Вода камінь точить» тощо. Такі банальні істини, але в атмосфері, коли звучить музика для медитацій, стоять статуї Будди, шумлять пальми і співають плахи, ти реально глибоко замислюєшся над тим, хто ти, куди ти і чому?

Висновок №3. Іноді корисно відпустити контроль над планами і подіями

Дозволити їм розвиватися самостійно, щоб вони затягли тебе у невідомі пригоди. Орендувати мопед у невідомому нам місті Ао Нанг і поїхати без маршруту і напрямку. Щоб раптом побачити, як біля хати в тайському селищі замість корів пасуться велетенські слони. Як відважно рятуються від чайок на пляжі новонароджені крихітні краби. Як помирають від старості могутні пальми, схиливши до землі висохлі гілки.

П’ять днів я шукала у крамницях санітайзер, адже траплялося, що в туалетах не було мила й паперу. На шостий день відпустила ситуацію, перестала паритися, поборола свою європейську рафінованість і гидливість, стала їсти все підряд на вуличних маркетах без страху отруїтись. Не отруїлася жодного разу за місяць. І вкотре переконалася: всі страхи тільки у нас в голові. Чого боїшся – те й станеться.

Висновок №4. Подорожі лікують і змінюють, тільки якщо вміло їх використовувати

Не варто плутати поняття відпочинок і подорож. Бо подорож – це не відпочинок. Це не про лежання на шезлонгу в люксовому готелі, відірваному від світу. Це постійна зміна міст, дорога, пізнання і занурення в культуру і побут. Очима, серцем і «гуглінням» (вишукуванням цікавої інформації в інтернеті та перевіркою її на практиці).

Знижки на ювелірні вироби SOVA дійсні до 22 квітня 2019 року

Варто знайомитися і спілкуватися з місцевими людьми. Їсти і жити там, де вони. Говорити з ними про життя, побут і традиції. Аналізувати, чому саме так? У чому відмінність від мого світосприйняття. Що я можу перейняти, щоб зробити своє життя кращим.

Коли ти подорожуєш аналізуючи – свідомість і розум стають гнучкими. Ти розумієш, що на Землі живуть люди з діаметрально протилежними принципами і поглядами щодо релігії, стосунків, моралі, етики і стилю. Та за все це їх ніхто не карає блискавками з пекла. А отже, поняття добре-погано-можна-не можна дуже відносні. Відтак ти починаєш дивитися на свої проблеми під новим кутом. А деякі з них перестають здаватися проблемами.

матеріал підготовлено за підтримки 

--- тексты буллетов ---

Сережки
Колекція: Twist
ціна зі знижкою: 17 020 грн.

Каблучка
Колекція: Lake
ціна зі знижкою: 3 144 грн.

Каблучка
Колекція: Міді
ціна зі знижкою: 8 340 грн.

Сережки
Колекція: Мегаполіс
ціна зі знижкою: 8 516 грн.

Кольє
Колекція: Мегаполіс
ціна зі знижкою: 18 552 грн.

--- тексты буллетов ---