Коли востаннє ви замислювалися над тим, наскільки безпечний ваш будинок? Чи готовий він до пожежі та як швидко ви зможете евакуюватися у критичній ситуації. The Village Україна разом із ЖК «Новопечерські Липки» публікує 8 важливих засобів безпеки, що мають бути в кожному сучасному житловому комплексі.

Матеріали, що не горять

Так, горить навіть цегла, проте не сучасні жаротривкі матеріали. Наприклад, у складі зовнішньої обшивки має бути вогнестійка мінеральна вата. А комунікації – із жаротривкого кабелю, що плавиться, але не горить. Так вони не стануть причиною пожежі та не стимулюватимуть поширення вогню. На швидкість останнього впливає і конструкція будівлі, тож краще обирати монолітні будинки.

Димові датчики на кожному поверсі

Пам’ятаєте ці білі коробочки на стелі в коридорі – це чутливі датчики диму. Пристрій випускає світловий промінь, що за нормальних умов не потрапляє на чутливий фотоелемент. Але щойно з’являється дим, світло в промені розсіюється та потрапляє на фотоелемент. Система це фіксує та передає сигнал тривоги до центрального пункту.

Звісно, датчики можуть спрацювати і на цигарковий дим, пригорілу сковорідку чи інтенсивний пар у ванній. Проте для запуску протипожежної системи треба, аби спрацювали щонайменше два датчики. Найкраще, якщо вони розміщені у квартирі та коридорі.

Укомплектовані пожежні шафи
на поверсі

Не варто нехтувати і такими класичними засобами, як вогнегасник. Для цього на кожному поверсі ЖК має бути шафка з первинними засобами для гасіння: рукавами з підведеною водою та вогнегасником. Ними досить просто користуватися, а шафу можна відчинити ключем, що зберігається у скляній ніші на дверцятах. Проте радимо все ж згадати принципи роботи різних вогнегасників.

Ліфти, що блокуються

Той момент, коли ліфт, який не працює, – це добре. Адже головне правило для мешканців ЖК під час пожежі – користуватися ліфтами заборонено. Виняток – пожежники, які запускають їх спеціальним ключем. Тож, коли запрацювала протипожежна система, всі ліфти в будинку повинні автоматично спуститися на перший поверх і заблокуватися.

Автоматичні вентиляційні системи

Сучасні будинки обов’язково проектують з автоматичними системами відведення диму, аби зупинити поширення вогню і, звісно, допомогти людям не задихнутися. Це потужна система, що складається з вентиляторів і димових шахт. Вона вмикається автоматично, але тільки якщо спрацює більше ніж один датчик диму. Крім того, вона запускає підпір повітря – надлишковий атмосферний тиск в евакуаційних виходах та шахтах ліфта.

Доступні евакуаційні виходи

У диму та паніці дуже легко загубитися і не знайти виходу з під’їзду. Для таких ситуацій є сигнальні вогні в коридорі. А всі двері на шляху евакуації завжди мають відчинятися в напрямку руху, тобто від себе. Крім того, виходи повинні бути вільними та доступними для всіх мешканців. Ще один важливий фактор – усі магнітні двері на першому поверсі автоматично розблоковуються.

Постійний моніторинг ситуації

Чудово, коли вся протипожежна система з її датчиками виведена на монітори – це допомагає оперативно реагувати та встигнути загасити вогонь, коли ще не пізно. Принципово проводити регулярні тестування системи, навчальні тренування та підтримувати роботу всього обладнання. Це покращує взаємодію мешканців, працівників ЖК та служби з надзвичайних ситуацій.

Співпраця зі службою з надзвичайних ситуацій

Спілкування – важливе не тільки для особистих стосунків, а й у протипожежній безпеці. Варто попередньо передати пожежній службі, яка обслуговує конкретний ЖК, карту розміщення пожежних гідрантів на території комплексу. Це економить час і нерви при надзвичайних ситуаціях. Також важливо зустрічати пожежні машини та забезпечувати їм безперешкодний проїзд до місця пожежі. Охоронні служби мають допомагати з евакуацією людей і транспорту, якщо потрібно.


Всі описані пункти протипожежної безпеки втілені в кожному будинку комплексу «Новопечерські Липки»

У кварталі застосували провідні протипожежні рішення: житлові будинки та підземні паркінги оснащені сучасною системою оповіщення, пожежогасіння та димовідведення. А при будівництві фасадів використовували винятково негорючі матеріали та негорючу мінеральну вату.

матеріл підготовлено за підтримки