Собака – це не тільки класні сторіз в Instagram, а ще й велика відповідальність. Зранку – на прогулянку, ввечері – на прогулянку, у вихідні – за місто. І так постійно, взяти тайм-аут не вийде. Але ж скільки приємних моментів разом.

The Village Україна спільно з Royal Canin розпитують Аню Єрмоленко,
що означає бути відповідальними власниками нового члена сім’ї.

Як нас стало восьмеро

Ми завжди хотіли собаку, але не могли його завести, бо жили в квартирі. У нас велика сім’я: я, мій чоловік Антон, сини Сашко і Максим і три кішки – Майка, Барбариска, Рися. Песику жити з нами було б затісно. До того ж я вважаю,
що великий собака не має мешкати у квартирі. Йому потрібно більше власного простору та свободи.

Одного ранку я прокинулася з чіткою думкою: якщо в нас буде власний будинок, то ми маємо розділити його з тим, хто його не має. Так з’явилася ідея взяти собаку з притулку.

Місяць тому ми переїхали жити в дім, а за два тижні у нас з’явилася німецька вівчарка Охана. Я побачила її на Facebook-сторінці одного притулку й одразу зрозуміла: це наш собака. Зідзвонилася з кураторами, і ми поїхали на «знайомство».

Пам’ятаю, як складно було її забрати. Охана росла у притулку зі своїм братиком, і шкода було їх розлучати. Благальні очі того песика переслідували мене ще тиждень.

Як ми готувалися

Вольєр

Ми одразу розуміли, що хочемо великого собаку, тому спочатку вивчали особливості вольєрів. Багато читали, спілкувалися з експертами і навіть заздалегідь знайшли майстрів, які його побудують.

Будівництво вольєра – найбільш витратна частина підготовки. Він вийшов просторим, як компактна квартира: шість метрів площею та майже два заввишки.

Їжа

Ще одне питання, яке мали вирішити, – чим годувати собаку. Обрали корм, адже це зручно і корисно. Мені не потрібно ламати голову, що приготувати та як збалансувати харчування тварини. У сухому кормі є всі потрібні поживні речовини і коштує він не дорожче від натурального харчу.

Нам запропонували безкоштовний стартовий набір від Royal Canin, щоб ми спробували і вирішили, чи підходить він для собаки. Охані корм сподобався, їсть його із задоволенням, тому ми продовжили його купувати.

Аптечка

Також важливо підготувати мінімальну аптечку для собаки: засоби від кліщів, бліх та глистів, щоб використовувати їх для профілактики.

Як змінилося наше життя

Прогулянки

Ми стали частіше бувати на свіжому повітрі. Раніше я думала, що у приватному будинку собаку не потрібно вигулювати, адже в його розпорядженні цілий двір. Насправді це не так, бо він потребує більше простору.

Двічі на день ми ходимо з Оханою на прогулянку. Дощ, сніг – неважливо: о восьмій ранку і приблизно в такий час ввечері ми маємо з нею погуляти. Вивчили вже всі околиці району та впізнаємо сусідських собак.

На вихідних всією сім’єю їдемо відпочивати на ВДНГ. Охана ще трішки боїться автівки, тому заносимо її туди на руках. А ось бігати на відкритій території вона обожнює. Останнього разу так напірналася сніговими заметами, що дорогою додому заснула в машині.

Виховання

Багато часу приділяємо вихованню Охани. Є різні підходи до дресирування – через мотивацію та покарання. Звісно, ми обрали перший. Охана вивчає команди й отримує смаколики.

Щотижня до нас приходить кінолог, і ми всі разом навчаємо Охану виконувати команди. Для мене стало відкриттям, що собаці не можна давати команди на випередження – тільки по факту. Наприклад, не потрібно їй казати «сидіти», коли вона біжить. Таку команду можна дати, коли вона підійде до тебе. Як послухається – похвалити і нагодувати чимось смачненьким.

Увага

З появою собаки ми стали більш дисциплінованими. Збираємо весь садовий інвентар докупи, бо Охана рознесе його по всьому дворі. Намагаємось не залишати нічого зайвого, бо вона все пожує. Нещодавно так «з’їла» улюблену іграшку молодшого сина. Він, до речі, від Охани в захваті. Вона ще не знає,
як на нього реагувати, тому просто гавкає, а він заливається сміхом.

Найбільший шок від собаки у наших котів. Старші намагаються навіть не підходити до дверей на терасу, де бігає Охана. А мала навпаки — сидить там і дражниться.


матеріал підготовлено за підтримки