Люди часто ототожнюють науку з нудними гіпотезами та незрозумілими словами. Насправді ж її легко зрозуміти на конкретних історіях. The Village Україна спільно з Carlsberg – спонсором заходу Nobilitet – розповідають, які винаходи поліпшили наше життя і кому ми цим завдячуємо.


Нільс Бор


Винахід: пивний трубопровід

Уявіть, що, крім крана з холодною та гарячою водою, на вашій кухні є ще один – зі свіжим пивом. Для данського вченого Нільса Бора це було реальністю. За наукові досягнення та Нобелівську премію з фізики компанія Carlsberg подарувала йому дім поруч із пивним заводом. Цілодобово через спеціальний трубопровід у будинок вченого поставляли пиво.

А Нобелівську премію Нільс Бор отримав у 1922 році «за заслуги в дослідженні будови атомів і випромінювання, що випускається ними».


Рентгенівське випромінювання: 1895


Вільгельм Рентген

На місяць із друзями ви втікаєте на Балі. У валізі стільки всього цікавого і таємного, що краще
це залишити між вами, інтроскопом й вашим психоаналітиком. Час проходити контроль багажу, але є одна проблема – немає рентген-апарата. Його ще не винайшли. Співробітники аеропорту вивчають ваш багаж на очах зацікавленої публіки, а ви згораєте від сорому.
Не найкращий початок подорожі.

На щастя, рентгенівське випромінювання відкрили наприкінці ХІХ століття. За цей винахід учений Вільгельм Рентген отримав першу Нобелівську премію з фізики. Сьогодні рентгенівське випромінювання використовують
у медицині, хімії, фізиці й кристалографії,
а конструкція рентгенівської трубки лежить
в основі сучасних приладів.

Газ для холодильника: 1886


Анрі Муассан

Спекотний літній день. Усе, про що можеш мріяти, – сховатися від сонця та випити холодного лимонаду. Приходиш додому, приймаєш душ і… згадуєш, що холодильник
ще не винайшли. Якщо у твоєму будинку немає підвалу, то доведеться тамувати спрагу теплим напоєм.

І тут нам пощастило. Ще у 1886 році хіміку Анрі Муассану вдалося виділити вільний фтор.
Це важлива складова холодоагенту, який використовують у промислових масштабах для виробництва холодильників та кондиціонерів. Через 30 років після свого відкриття Муассан отримав Нобелівську премію з хімії.

Ліки від бактерій: 1928


Александер Флемінг

Уявляти життя без цього винаходу – моторошно. Такі хвороби минулого, як чума, віспа, тиф
та холера, вбивали б нас і сьогодні. До того ж 
ми не змогли б подолати навіть більшість звичайних інфекцій.

Порятунок винайшов британський бактеріолог Александер Флемінг. У 1928 році через безлад
у його лабораторії в неглибокій посудині
з бактеріями стафілококу виросла колонія цвілевих грибів, які знищили всі бактерії. Із грибів учений виділив перший антибіотик – пеніцилін. Масово виробляти його почали під час Другої світової війни, що врятувало життя багатьом пораненим і хворим. У 1945 році Флемінга нагородили Нобелівською премією
з фізіології та медицини.

Транзистор
для комп’ютера: 1947


Вільям Шоклі, Джон Бардін та Волтер Браттейн

Уявіть своє життя без комп’ютерів та смартфонів. Замість Netflix – «Танці із зірками»
по кабельному телебаченню. Замість чатів
у Telegram – розмови міським телефоном.
Щоб завантажити нову книгу Жадана, йдіть
до районної бібліотеки. За сніданком
не подивитесь відео на YouTube, а в метро
не погортаєте стрічку Facebook. Жах!

На щастя, від такого життя нас врятували троє американських фізиків – Вільям Шоклі, Джон Бардін та Волтер Браттейн. У 1947 році вони створили перший біполярний транзистор, який став вирішальним кроком на шляху до створення персонального комп’ютера. За свій винахід у 1956 році вчені отримали Нобелівську премію.

Лазерні технології: 1954


Олександр Прохоров, Микола Басов і Чарльз Таунс

2000-ні не були б такими яскравими без ліричних пісень на CD-дисках, шалених танців під лазерними променями на дискотеках та лазерного ліхтарика, з яким обожнюють гратися коти.

Усе це лише 0,00001% потенціалу лазерних технологій, які також використовують
у медицині, будівництві, оборонно-промислових та космічних дослідах. Їх винайшли вчені Олександр Прохоров, Микола Басов і Чарльз Таунс, за що й отримали Нобелівську премію
у 1964 році.


У 1876 році був заснований фонд Carlsberg, за підтримки якого зробили низку наукових відкриттів — шкала pH, чиста культура дріжджів, стійкий до світла і тепла сорт ячменю та багато інших.

Щодня з’являються наукові відкриття, які змінюють світ на краще.

Про найголовніші з них розкажуть 8 грудня на конференції Nobilitet.

Матеріал підготовлено за підтримки