У Дубно навчилися плести маскувальні сітки в 2014-му, коли почалася війна на Донбасі. Тоді плетіння сіток якийсь час відбувалося паралельно з навчальним процесом – на перервах між уроками, замість фізкультури або після занять. 24 лютого 2022-го почалася повномасштабна війна з Росією, і у Дубно школярі пішли на канікули. Проте вони продовжують відвідувати школу, де з ранку до вечора виготовляють маскувальне покриття для військових, яке відправляють до Києва.

У школі плетуть маскувальні сітки для військової техніки та інженерних споруд, а також виготовляють «кікімори» – костюми для снайперів.

Маскування одразу забирають волонтери і везуть у Київ, наразі сітки мають там значний попит.

За день зазвичай виходить сплести 2-3 сітки. За основу беруть рибальські сітки, на них закріплюють фрагменти тканини, які вирізають із непотрібного одягу. Тканину приносять із дому.

У середньому військова маскувальна сітка коштує 400 гривень за квадратний метр. 

«Кікімори» для снайперів виготовляють із мішків, точніше із джутових волокон, на які їх розділяють. Волокна також нанизують на рибальські сітки за допомогою гачків для в’язання.

Сітки плетуть під музику. Домовилися не вмикати російських виконаців і зрештою вирішили співати. Із хітів – «Батько наш Бандера», «Старі фотографії» і «Горіла сосна, палала».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі