Українська ресторанна асоціація організувала акцію протесту під Кабміном. Вони виступають проти карантину «вихідного дня».

Тільки 1,5-5% випадків захворювання на коронавірус пов’язані з відвідуванням закладів харчування, пояснюють в асоціації. Відтак ресторатори проти «вибіркових напівзаходів для вибіркових галузей».

Головні гасла та вимоги акції:

  • Ні карантину вихідного дня!
  • Маємо право працювати!
  • Ні часовим обмеженням роботи галузі!
  • Кафе безпечніші за метро та маршрутки!
  • Ваші вихідні – це наші будні!
  • Нас мільйон. Дайте працювати
  • Не допомогаєте, хоч не заважайте
  • Нема роботи – нема податків

Саме сьогодні, 11 листопада, під час засідання уряду мають розглянути пропозицію МОЗ стосовно запровадження карантину «вихідного дня». Карантин передбачає закриття розважальних і торгових центрів у вихідні дні, а також обмеження роботи ресторанів до режиму «з собою».

Прогнозовано такий карантин діятиме З 00:00 СУБОТИ ДО 00:00 ПОНЕДІЛКА. Працюватимуть виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправки та ветаптеки.


 На суботу та неділю припадає основна частина виручки закладів громадського харчування. У вихідні дні ресторани заробляють в середньому 41% від свого тижневого обороту, бари – 40%, піцерії і кальянні – 35%, фастфуд – 31%, кондитерські – 30%. Про це йдеться у дослідженні компанії з автоматизації кафе і ресторанів Poster.

Poster

Найменше залежать від вихідних днів кав'ярні та пекарні. Однак і для них дохід у суботу та неділю становить 27% і 25% відповідно.

Карантин «вихідного дня» спровокує спад доходів закладів харчування, кажуть аналітики. При цьому постійні витрати залишаться такими ж. 

Фото: Андрій Баштовий для The Village Україна