Третій місяць загальнонаціонального карантину триває в Україні, українські заклади не можуть приймати гостей. Ресторатори називають карантин «найбільшою кризою в історії українського ресторанного ринку». Частково ресторани й кафе переорієнтувалися на доставку, але у такий спосіб можна вийти максимум на третину доходу до початку карантину. Не розв’язало проблему й відкриття літніх майданчиків 11 травня. Можливу дату відновлення роботи закладів призначили на 10 червня. Та ресторатори кажуть, що не розуміють, чому раніше дозволили відкрити метро і наземний громадський транспорт. Кожен день простою збільшує фінансове навантаження і на бізнеси, і на близько мільйона представників індустрії гостинності, пояснюють у галузі.

2 червня представники українського ресторанного бізнесу вирішили вийти на мітинг перед Кабінетом Міністрів України на вулиці Грушевського – з вимогою якомога швидше відновити роботу ресторанів, барів і кав’ярень. The Village Україна показує, як це було.

Раніше ми розповідали, як український ресторанний бізнес переживає найбільшу кризу у своїй історії. Також ми писали про заклади, які почали роботу в місті за два місяці карантину, 50 літніх майданчиків та 50+ ідей для доставки їжі додому.

Початок збору учасників запланували на 10:00, о 09:45 біля станції метро «Арсенальна» уже готові кілька груп людей. Показують саморобні плакати, серед написів: «Мільйон безробітних», «Ресторан – не розкіш, а засіб виживання» та «Чего сидеть грустно, давайте кушать вкусно». «Ми не працюємо, а метро і шаурма в переході працює», – сміється дівчина в куртці із символікою одного з мережевих ресторанів із каструлею і черпаком у руках.

«Ми безпечніші, ніж метро та маршрутки», – на площу виносять ще кілька плакатів із таким або схожим написом. «Ресторатори підтримали введення карантину, але зараз ми не бачимо логіки тримати заклади зачиненими. У нас уже працює громадський транспорт. Досі не відкривати ресторани – це блюзнірство і маразм», – розповідає співорганізатор акції та засновник ресторанів Celentano і Pastateca Максим Храмов. «Невже ми більш небезпечні, ніж спортзали, метро і маршрутки?», – погоджується з колегою співвласник мережі ресторанів Argentina Grill Жорж Піонов.

Храмов і Піонов входять до нещодавно утвореної «Української ресторанної асоціації», яка представляє ресторанний бізнес на перемовинах з урядом. Асоціація провела зустріч із заступником міністра охорони здоров’я Віктором Ляшком, зокрема на ній представили можливі правила роботи закладів у час пандемії. «Вони чомусь вважають, що ресторани – це найбільш небезпечні місця. А ми намагаємося пояснити, що ресторани безпечні, що ми виконуємо стандарти [безпечності продукції] HAACP, що ми кожні пів години виконуємо вологе прибирання, використовуємо санітайзери, маски й рукавички», – каже Піонов. «Перемовини дали певний результат, але справжній результат буде тоді, коли ухвалять рішення про відкриття ресторанів. Нам усім усе обіцяють, але наразі рішення немає. Тому вирішили звернути на себе увагу – щоб вони розуміли, що ми просто так не здамося», – додає Храмов. Біля нього проносять плакати з написами: «Ви зробили нас разом» і «Хватит нас карантинить».

За словами рестораторів, метою акції є відновлення роботи закладів якомога раніше – раніше визначеної дати 10 червня, коли в окремих регіонах МОЗ і місцева влада можуть відкривати ресторани. «На словах ми відчуваємо підтримку, але поки немає жодного рішення. Тільки слова пана Ляшка, що раніше 10 числа нас не відкриють. Але це може бути і 10 червня, і 10 серпня, і 10 вересня», – посміхається Піонов. «Мета акції – простимулювати Кабмін відкрити ресторани раніше. Завтра засідання уряду, і в їхній владі зробити це раніше. Адже кожен день простою – це мільйонні збитки», – додає Храмов. Пояснює, що в середньому за кожен день простою ресторан втрачає 10–15 тисяч гривень. Піонов каже, що через карантин у його компанії залишилися без роботи більш як 500 людей.

Близько 10:30 на площі вже зібралося кілька сотень людей, вони починають шикуватися в колону. У натовпі хтось жартома починає співати: «Разом нас багато, нас не подолати». Після початку руху в напрямку Кабміну учасники акції починають бити черпаками по каструлях, тому співати вже не виходить.

«Нас супроводжує поліція, усе правильно, усе за законом», – звітують поряд в онлайн-трансляції в Instagram. Поліцейські стежать, щоб мітингувальники не виходили на проїжджу частину, до будівлі уряду рухаються тротуаром. «Ребята, восемь в ряд, восемь в ряд!», – підказують організатори. 

Біля Кабміну розташовуються навпроти входу, прохід до вхідної групи заблокували поліцейські. Барабанити черпаками й ложками по металевих каструлях навпроти урядової будівлі починають ще більш інтенсивно. Не зупиняються майже годину. Організатори радяться, вирішують підкреслювати галас періодичними паузами. На мить галас припиняється, починають скандувати: «Слава Україні! Слава ресторанам!». Тоді знову починають барабанити.

«Ми вклали в наш ресторан десять років життя. Якщо ми не зможемо його відновити, це буде втрата не лише для нашої команди, а й для всього міста», – відповідає на запитання про мотивацію вийти на мітинг співзасновниця закладу Under Wonder Галина Фрунзе. «Ресторанний бізнес – це величезна індустрія. Думаю, навіть цифра в мільйон людей не зовсім коректна, це значно більше людей. І зараз ми всі не знаємо, що робити», – додає Поліна Кірдогло, колишня бар-менеджерка ресторанів Ігоря Сухомлина (Mimosa Brooklyn Pizza, Fish & Pussycat, Forever Young).

Співзасновники бару Loggerhead Владислав Максимов і Степан Цуцман

Особливо важким ударом карантин став для барів, які не можуть адаптувати продукт для доставки, і рідко мають можливість встановити літні майданчики. «Це скрутний час для всієї індустрії, але по барах вдарило більше за інших», – каже співвласник винного бару Win Bar Олег Кравченко. «Якщо ресторан може переорієнтуватися на доставку, то для барів і це не вихід. У всіх закінчуються гроші. Як сказав один із моїх інвесторів: «Деньги перестают начинаться», – додає бар-менеджер Talkies Bar Валерій Пронькін. Співзасновник бару Loggerhead Артем Скапенко замість черпака і каструлі використовує як барабан шейкер і подовгу барну ложку.

Вадим Грановський (Coffee in Action)

Засновник мережі кав’ярень Coffee in Action Вадим Грановський поруч починає роздавати каву з термоса, який приніс на акцію. «Влада вже три місяці робить вигляд, ніби нас не існує, – пояснює рішення вийти на мітинг Грановський. – Тому вийшли у форматі мирного протесту, щоб влаштувати цивілізований гамір і нагадати, що ми є». Додає, що за час карантину встиг попрацювати як кур’єр, обсмажувальник, пакувальник і водій. «Нам пішли назустріч орендодавці, постачальники та інші колеги. Я б хотів назвати колегами з розбудови країни й представників влади. Але нам не дали ані податкових канікул, ані цільового кредитування, ані грантів», – доповнює Грановський, який повернувся до Києва після Євромайдану.

Валерій Пронькін (Talkies Bar)
Дмитро («Сушия»)

«Більшість людей, які працюють у ресторанній сфері – це молодь. Люди могли працювати в галузі перший рік, а тепер два-три місяці сидять без заробітку. Ми просто хочемо працювати», – розповідає 18-річний Дмитро, який працює офіціантом у мережі «Сушия».

Ресторатори кажуть, що в першу чергу відновлення роботи закладів допоможе лінійним працівникам на зразок офіціантів, барменів і барист. «Ми втрачаємо гроші вже три місяці й будемо втрачати ще протягом року. Та питання не в бізнесі, питання в людях. Ми збирали свої команди протягом 20 років, а зараз вони третій місяць сидять без роботи», – розповідає співвласник Argentina Grill Піонов. «90% працівників ресторанного бізнесу зараз сидять удома. Це люди, які живуть без засобів для існування, вони не можуть влаштуватися на іншу роботу», – каже співвласниця Under Wonder і «Вино та люди» Фрунзе.

Організатори кажуть, що на акцію вийшло щонайменше 400 людей. «Друзі, ми зробили це! Це перша спільна публічна справа, яку ми зробили разом як галузь», – пише після закінчення мітингу керівник «Української ресторанної асоціації» Сергій Трахачов. «Добре, що показали – у такий складний момент ми разом», – каже бартендерка Кірдогло. «Ресторанний бізнес нарешті почав об’єднуватися. Сьогодні ми всі, як один, вийшли сказати про свої права. Краще пізно, ніж ніколи», – додає співвласник Win Bar Кравченко.

Фото: Костянтин Гузенко для The Village Україна