«У нас були історії, коли водії паркувалися поряд з евакуатором на смузі громадського транспорту», – розповідає The Village Україна інспектор з паркування Євген Блажко. Раніше він працював у поліції та служив у АТО, а з квітня 2019-го – працює в інспекції з паркування.

Уже два місяці міська служба евакуйовує авто порушників. Насамперед тих, хто паркується на смугах громадського транспорту. Інспектори працюють у парі з патрульними, адже поки що евакуйовувати авто самотужки вони не можуть – не мають необхідного обладнання. А ще перешкоджає цьому юридична колізія, яка є у постанові Кабміну, що регламентує дії інспекторів з паркування під час евакуації.

Щоб дізнатись, як працюють інспектори з паркування, їдемо разом з ними на чергування.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Десята ранку. Зустрічаємось з інспекторами біля Ocean Plaza. Смуга громадського транспорту поблизу з торговим центром – одне з місць, де найчастіше порушують правила дорожнього руху. Зараз вона майже вся запаркована автівками. Патрульні, інспектори з паркування та працівники «Київтранспарксервісу» евакуюють перше авто – Toyota. За п’ять хвилин після того, як евакуатор відвозить автівку на штрафмайданчик, з’являється власниця авто. Вона каже, що не очікувала, що зранку біля ТРЦ працюватиме інспекція з паркування.

«Ми починаємо з першої автівки в ряду: у нас немає пріоритету евакуювати автомобілі вищого класу. Якщо першими стоять «Жигулі», ми вантажимо «Жигулі», якщо перший Mercedes, відвозимо його. Зараз першою стояла Toyota», – пояснює інспектор з паркування.

Смуга громадського транспорту біля Ocean Plaza – одне з місць, де найчастіше порушують правила дорожнього руху

Після того, як патрульні оформлять порушення, власниця Toyota поїде на штрафмайданчик: там вона сплачуватиме штраф, роботу евакуатора та вартість стоянки. Їй це коштуватиме майже 1 500 гривень.

«Люди кидають авто на смузі громадського транспорту, хоча тут є підземний паркінг: перші три години стоянки безкоштовно. Це український менталітет і лінь», – пояснює інспектор.

Водійка Toyota запаркувалась на смузі громадського транспорту: її авто забрав евакуатор

Коли евакуатор забирає автівку, смуга громадського транспорту стає вільною. Водії не ризикують на ній паркуватись, поки поряд патрульні та інспекція. «Хоча були історії, коли паркувались поряд з евакуатором, – розповідає один з працівників «Київтранспарксервісу» і продовжує: – Якось після того, як ми забрали одну автівку, під’їхала нова й водій запитав: «Тут що, не можна стояти?».

Якщо власник автівки вчасно приходить, авто не евакуюють, а водію виписують штраф

Інспектори з паркування найчастіше працюють зі смугами громадського транспорту, трохи менше – із запаркованими тротуарами. «Уявіть, коли смуга для транспорту зайнята автівками, автобус або тролейбус зупиняється у другій смузі. Цим він пригальмовує рух, оскільки автомобілі з другої смуги починають перелаштовуватись у третю. Так виникають затори», – говорить Блажко.

Хоча інспекція з паркування працює з квітня, інспектори евакуюють авто лише другий місяць поспіль. Вони працюють у парі з патрульними: через юридичну неузгодженість інспектори поки не мають права евакуювати авто без водія, а у патрульних є на це право.

На The Village Україна вже пояснювали, чому інспекція з паркування все ще не може запрацювати на повну.

Смуга громадського транспорту біля Ocean Plaza вільна, тож можемо їхати на наступну локацію. Інспекторів викликають до Андріївської церкви на Подолі.

Біля Андріївської церкви дізнаємось причину виклику: комунальники мали встановити біля сходів до Алеї художників камінь, але цьому заважає запарковане авто. Попри те, що автівка нічого не порушує, її доведеться відсунути евакуатором.

Поки прибирають машину, ми їдемо на третю локацію – бульвар Тараса Шевченка. За словами інспектора з паркування, ця вулиця – одна з найбільш запаркованих у місті. Тут знову евакуюватимуть авто зі смуги громадського транспорту. Раніше тут було дозволено паркувати автівки, навіть є залишки синьої розмітки для парковки. Через це деякі перехожі обурюються діями інспекторів. «Приберіть розмітку, а потім евакуйовуйте», – каже чоловік, що проходить повз.

Бульвар Тараса Шевченка – одна з найбільш запаркованих у місті вулиць
Інспектори з паркування поки що працюють у парі з патрульними

Інспектори евакуюють спочатку червону Skoda, а потім білий Mercedes. Працівник «Київтранспарксервісу» Юра розповідає, що на евакуаторі працює лише з лютого, а раніше був водієм. «Раніше сам їздив на такому авто, а тепер евакуюю», – каже він.

За словами працівників евакуатора, водій Mercedes спеціально припаркувався дуже близько до брівки тротуару, щоб авто не забрали. Проте їм вдається завантажити його на евакуатор і машину везуть на штрафмайданчик. Інспектори збираються на обід разом з патрульними.

Водій червоної Skoda запаркувався на смузі громадського транспорту

Наприкінці нашого рейду одному з інспекторів телефонують. «Біля Ocean Plaza знову запаркована смуга громадського транспорту», – каже у слухавку хтось із колег.

Фото: Юлія Тунік