Проти пластику, «брудних» електростанцій та промислового тваринництва: 20 вересня Київ долучився до Всесвітнього маршу за клімат. Більше як сотня школярів та екоактивістів зібралися, щоб визначити боротьбу зі змінами клімату та порятунок екології як пріоритети в національній політиці. Це частина міжнародної хвилі молодіжних кліматичних маршів #GlobalClimateStrike.

Учасники маршу із саморобними плакатами зібралися на Михайлівській площі, щоб рушити до офісу президента та передати свої вимоги.

Серед вимог – оголошення національного курсу щодо повного переходу на 100% відновлювані джерела енергії (ВДЕ) до 2050 року та відмова від будівництва нових електростанцій на викопному паливі.

Учасники маршу також пропонують владі припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво (бо це одне з головних джерел викидів парникових газів) і заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

До списку екопропозицій потрапив розвиток «зеленого» громадського електротранспорту та велоінфраструктури у містах, а також поширення технологій енергозбереження.

Організатори повідомляють про понад тисячу зареєстрованих учасників маршу та акцентують увагу на тому, що не підтримують інтереси бізнесів чи політичних партій.

Глобальна кампанія натхнена шведською школяркою Гретою Тунберг. У серпні 2018 року Грета відмовилася відвідувати школу і щодня сиділа біля парламенту Швеції, тримаючи в руках знак із написом «Skolstrejk för klimatet» («шкільний страйк за клімат»). Серед її вимог до уряду було зниження викидів вуглецю, згідно з Паризькою угодою. У вересні 2019-го правозахисна організація Amnesty International нагородила шведську школярку та екоактивістку званням «Посол совісті» за її боротьбу зі зміною клімату та рух Fridays for Future. А британський гурт The 1975 записав з Гретою пісню.

Фото: Андрій Баштовий © The Village Україна