Кінотеатр мережі «Планета кіно» починає роботу 1 серпня в новому торговельно-розважальному центрі River Mall на Дніпровській набережній. The Village Україна побував у новому ТРЦ до відкриття і показує, який вигляд має кінотеатр на десять залів і з технологією IMAX with Laser.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Новий кінотеатр «Планета кіно» у River Mall – восьмий для мережі і другий у Києві після комплексу в ТРЦ Blockbuster на Петрівці. Це також другий в Україні кінотеатр, у якому застосовують технологію IMAX with Laser, що передбачає лазерне проєктування фільмів на екран формату IMAX. Перший кінотеатр із цією технологією відкрила мережа кінотеатрів Multiplex у ТРЦ Lavina Mall.

У новій «Планеті кіно» близько 1 500 місць для глядачів і десять кінозалів. На запуску працюватимуть дев’ять залів: чотири у форматі Cinetech+, три зали ресторану RE’LUX, а також зали 4DX та IMAX with Laser. Ще одна зала Cinetech+ з меншою кількістю місць почне роботу згодом.

У «Планеті кіно» розповідають, що величезний екран IMAX розміром 24 на 15 метрів в Україну доставляли судном з Канади. «Щоб встановити його в простір River Mall, довелося робити отвір у стіні. Ми розібрали конструкцію на кілька частин, перенесли через кран, а тоді склали знову всередині. Це був ніби великий конструктор», – кажуть у мережі.

Оскільки приміщення нової «Планети кіно» має овальну форму, проєктори для всіх кінозалів розташовані в одному приміщенні. Але проєкторна IMAX with Laser міститься в окремій кімнаті: для цієї технології треба розташування на 4,5 метри над рівнем зали, до того ж робота з лазером передбачає особливий рівень заходів безпеки.

На вході до кімнати з лазерним проєктором напис «Обережно! Зона застосування лазера класу 4». «Перший клас лазерів – це лазери для запису DVD-дисків. Другий і третій – це лазерні указки. Четвертий клас найбільш небезпечний – при необережному поводженні він може завдати непоправної шкоди організму людини. Наприклад, після перебування на відстані трьох метрів від лінзи на шкірі з’являється тижнева засмага», – розповідає фахівець «Планети кіно». Додає, що всі працівники пройшли необхідне навчання в роботі з лазерним проєктором, а для підтримки оптимальної температури пристрою використовують спеціальні рідинні охолоджувачі.

Усе це – аби отримати більш чітку картинку та значно кращий рівень передачі кольорів на екрані, кажуть у кінотеатрі. Якщо порівнювати з ламповим проєктором, IMAX with Laser надає якість зображення у роздільній здатності 4К, тому краще відображає кольори, включно з глибиною чорного кольору.

Зала IMAX with Laser за розмірами схожа на IMAX-залу у ТРЦ Blockbuster: у новій залі також розташували 327 місць. Утім, на відміну від першої «Планети кіно», технологія 3D буде доступною для всіх у залі – завдяки іншій будові приміщення доступ до тривимірної картинки матимуть і перші два ряди. У кінотеатрі додають, що завдяки іншому куту нахилу сидінь відвідувачам не заважатимуть голови людей, які сидять у ряді перед ними. «Поділимося секретом: найкраще місце з погляду картинки – 15 місце на шостому ряді. А звук із 12 колонок і шести сабвуферів у різних частинах зали ми калібрували за 15 місцем на сьомому ряді», – кажуть у «Планеті кіно».

Зала у форматі 4DX також відрізняється від зали у першій «Планеті кіно». Тут на одну платформу більше місць – 211, а не 156. До імерсивної технології додали нові ефекти – снігову машину, яка додає ефекту присутності фільмам про зимову пору. «Але сипати на людей снігом ніхто не буде. Технологія працює за прикладом мильних бульбашок у попередній залі: сніг йтиме перед екраном, а не в залі», – пояснюють у кінотеатрі. Збільшили й кількість дим-машин – чотири замість двох. Також у 4DX розширили прохід між рядами, а крісла адаптували так, щоб усередину конструкції не потрапляв попкорн.

«Це не IMAX-зала, але завдяки розмірам приміщення та екрана тут з’являється ефект IMAX», – кажуть у кінотеатрі про одну із зал Cinetech+ на 150 місць. Тут встановили нові сидіння з підвищеним рівнем комфортності, підголів’ям і підсвіткою, які досі не використовували в Україні. Доповнили й функціонал VIP-місць у залах: на них встановили потрійне регулювання сидінь і кондиціонери для охолодження напоїв.

Такі самі місця, як у VIP-рядах – у трьох залах ресторану-кінотеатру RE’LUX. Це формат, який уперше перевірили в «Планеті кіно» на Петрівці: відвідувачі можуть замовляти страви з ресторану за допомогою інтегрованого iPad і куштувати їх під час сеансу. Безкоштовно у цих залах пропонують воду та ігристе. Спробувати страви від «Планети кіно» можна й у власне ресторані.

Напроти нього розташували супермаркет із попкорном, снеками і напоями, який також працює за прикладом першої ПК. Серед нововведень в асортименті – заморожений сніжний десерт «Слаш». «Це солодкий фруктовий напій. Діти можуть куштувати його просто так, батьки ж можуть додавати до нього міцні напої на барі», – розповідають у кінотеатрі.

У межах місяця в «Планеті кіно» планують відкрити також повноцінний бар No Spoiler, а також лаунж-зону для дітей, з якої відкривається краєвид на місцевість навколо. «Батьки зможуть залишити дитину в ігровій зоні й піти на сеанс самі», – коментують у комплексі. Додають, що відповідає за цю зону бюро архітектора Слави Балбека Balbek Bureau.

У «Планеті кіно» додають, що позиціонують новий кінотеатр як інклюзивний. У співпраці з ініціативою «Доступно.UA» розробили 22 критерії інклюзивності, які втілили у межах кінотеатру. До прикладу, у комплексі облаштували вхід для людей з інвалідністю, адаптували двері, ліфти та вбиральні. Зони для візків передбачили у всіх залах, крім зали 4DX, в IMAX-залі для цього демонтували три крісла.

Окрім того, разом із просвітницьким проєктом з питань аутизму Happy Today у «Планеті кіно» облаштували спеціальну «ресурсну кімнату». «Це кімната з притлумленим світлом, м’якою оббивкою та лава-лампами, де у випадку перевантаження люди з аутизмом можуть відновитися. Це перша в Україні подібна кімната за межами спеціалізованих просторів», – кажуть у кінотеатрі. Відкриють «ресурсну кімнату» найближчим часом.

Фото: Марго Дідіченко