На площі Республіки українські студенти облаштували знімальний майданчик із камерами, освітленням, продакшн-командою та акторами для зйомки фільму. Але «процес зйомок «заморожений» через відсутність головної постаті на майданчику – режисера», пояснюють організатори.

Це акція Missing Director – під гаслом «Поверніть нашого режисера!» студенти закликають звільнити українського режисера Олега Сенцова, який уже 5 років незаконно ув’язнений у російській в’язниці, та решту українських політв’язнів у Росії.

«Всі учасники акції у двохвилинному «фрізі» показали, що митець не може бути терористом. Без митця процес зупиняється. Тим самим ми закликаємо владу Франції допомогти повернути Олега Сенцова і решту політв’язнів на свої місця», – коментує головний організатор акції Нікіта Мєкєнзін.

До акції студентів у Парижі також долучився депутат Національної асамблеї Франції Ніколя Тюркуа: «Це символічно, що молоді люди можуть знайти таке рішення і боротися за політичного в’язня. Час зупинитися і звільнити політичних в’язнів – таких як Олег Сенцов. Це важливо і для мене, бо як представник Європи я розумію, що у нас спільне коріння і ми маємо це зупинити».

Подібні акції на підтримку Сенцова та інших українських політв’язнів пройдуть 11 та 12 квітня у Берліні, Гаазі, Братиславі, Брюсселі та Празі. Організатори перформансу – Українська академія лідерства за підтримки глобальної акції #SaveOlegSentsov та української діаспори.

«Понад 97 українських громадян ув’язнені російською окупаційною владою в Криму. Понад сотня ув’язнені на тимчасово окупованих територіях Східної України. І це тільки ті, про яких достеменно нам відомо. Нам важливо, щоб про це пам’ятали не тільки українці, але так само і європейці. Які в щоденній рутині забувають, що в трьох годинах лету від Парижа є війна, велика повномасштабна війна між двома країнами, перша в Європі з часів Другої світової війни», – коментує керівник комунікацій УАЛ Ярема Дух.

Фото: Анна Бобирєва