The Village Україна спілкується з людьми, які вийшли на «Марш свободи» – за легалізацію марихуани.

Фото: Софія Данилова

Головне гасло учасників: «Наше право – жити без болю». Мета «Маршу свободи» – розпочати наукові дослідження канабісу як анальгетика, а також врегулювати доступ пацієнтів до лікування медичним канабісом та препаратами на його основі.

Лідія, 25 років

фрілансер


Прийшла сюди, бо почула, що буде відбуватися акція за легалізацію медичних канабіноїдів. Я вважаю, що це дуже важливо. Там, де держава витісняє певні групи ліків, виникає нелегальний ринок. І це проблема для певної групи людей, які потребують ліків. У мене немає історії з медичними канабіноїдами, але я тут як відповідальний громадянин. Я вважаю, що це дуже актуально і реагую таким чином.

Початок маршу запланований на 12:00. Люди поступово підходять до імпровізованої сцени. Поряд діджейський пульт із написом: «We dance together. We fight together». Люди тримають плакати з написами «Почати наукові дослідження» i «Медичний канабіс – наше право».

Андрій, 33 роки

працює у рекламній агенції

Аня, 33 роки

креативна директорка на радіостанції


В Україні зараз дуже багато хворих людей на такі хвороби, як епілепсія, хвороба Альцгеймера та інші. І всі ці хвороби лікуються у нас за допомогою хімічних засобів. Але міжнародні дослідження показують, що канабіс є більш ефективним. У нас же він є особливо небезпечною речовиною, блокуються медичні дослідження його лікувальних властивостей. Я вважаю, що потрібно надати людям можливість на нормальне лікування.

Приблизно о 13:00 на сцені організатор акціїї Тарас Ратушний виголошує мету маршу та зачитує «Відкриту заяву до городянського суспільства». У ній зазначається, що велика кількість населення України потребує канабіноїди у медичних цілях. Саме тому, за його словами, необхідно розпочати наукові дослідження та узаконити ліки на їх основі. Наступними до мікрофону підходять голови громадських медичних організацій.

Владислав, 24 роки

програміст

Ксенія, 19 років

студентка


Ми перший раз на марші. Дуже здивовані що так мало людей, очікували більшого, чесно. Вважаємо, що це дуже актуальна проблема. У всіх нормальних країнах це цивілізовано: кожна хвора людина може піти в аптеку і купити те, що їй необхідно. А не йти кудись у ліс та шукати там «закладки». До того ж державі від цього буде тільки прибуток. Але зараз поліція перешкоджає процесу легалізації.

Близько 14:00 марш рушає у напрямку майдану Незалежності. Учасників супроводжує поліція. Люди тримають прапори із зображенням канабісу та плакати. Чути, зокрема, гасло «Коноплі лікують!». Починається злива, і на Європейській площі учасників стає менше.

Марія

наукова співробітниця Національного Антарктичного центру

Євген

бізнесмен


Ми тут, бо це ненормально – що у розвинутих країнах є продукція, яка дозволена, яку можна спокійно придбати і використовувати, а у нас за це можуть впаяти статтю. Я вважаю, що якщо канабіноїди декриміналізувати, поставити на легальний потік, то буде більш жорстокий контроль за ринком. Це усуне лівих «ділків», які продають поганий товар.

Микола, 27 років

філософ


Я приходжу на марш багато років поспіль. Підтримую ідеї маршу: декріміналізацію канабіноїдів в медичних цілях. Я знаю велику кількість людей, які курять коноплі, і це їм допомагає. Це не робить їх поганими людьми і точно не робить їх зловмисниками.

Ще п'ять років тому не було обговорення в суспільстві та діалогу у колах, наближених до влади. Раніше ми виглядали, як фріки та наркомани. А тепер тут є і літні люди. Навіть мої батьки, лікарі, говорять, що це може бути.