У жовтні 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 427 тисяч безробітних. Це майже на 60% більше, ніж попереднього року.

Ми поспілкувалися з киянами, які залишаються без роботи від 7 місяців до року: поговорили про труднощі пошуків роботи, емоційні переживання та нові можливості, які приносить безробіття.

Юрій Грицак

LemoDj, 36 років

без роботи 8 місяців


Я діджей у групі Івана Дорна, основна моя діяльність пов’язана з музикою: я і граю, і створюю музику сам. Без роботи опинився через карантин і скасування всіх масових заходів. Раніше робота була сезонною, кілька місяців ми гастролювали, кілька місяців були вільніші, і в цей час працювали в студії – але завжди був якийсь ритм і закономірність. Доходу від активних місяців роботи вистачало на цілий рік. Зараз ситуація кардинально змінилася: виступів немає, проєктів дуже мало.

Про пошук роботи та дохід

Увесь час карантину я шукаю різні варіанти роботи, і це вже нагадує полювання. В основному шукаю проєкти в кіно, серіалах, мультиках, де потрібна озвучка, іноді виходить щось знайти, іноді ні. Зараз це єдиний варіант музичної діяльності, що монетизується. Часом пропонують працювати на умовах бартеру, хоча практика показує, що це не дає ніякого ефекту, не додає впізнаваності чи підписників. Іноді якісь проєкти підкидає лейбл Masterskaya. Пошуки роботи в цій сфері – як рибалка, ти закидаєш вудочки й чекаєш, де клюне. Іноді клює в неочікуваних місцях, наприклад, якось мені написали в інстаграмі та запропонували купити права на використання моєї музики. Улітку було кілька виступів, але це разові історії, а зараз перспектив щодо виступів узагалі немає.

У моменти, коли гроші закінчувалися, рятували заощадження. Також вирішив розпродати своє музичне обладнання, зробив ревізію та продав те, що мені зараз не потрібно, або те, чим користуюся дуже рідко. Це також дозволяло отримувати якісь гроші. Зараз тільки я в сім’ї заробляю, у мене двоє дітей, молодшій доньці лише 2 роки, тому дружина доглядає за дітьми.

За час безробіття я перепробував багато варіантів підробітку. Якось намагався працювати таксистом і тепер розумію, чому таксисти злі. Це дуже напружена робота. Одного разу виїхав у п’ятницю, вирішив попрацювати цілий день, і настільки втомився, що ледве доїхав додому. Такої сильної втоми в мене вже давно не було. А коли підрахував, скільки заробив, зрозумів, що це такий собі варіант заробітку.



У моменти, коли гроші закінчувалися, рятували заощадження



Намагався влаштуватися в компанію, що займається продажем криптовалюти й золота. Це як у фільмі «Вовк із Волл-стріт», тільки треба впарювати людям не акції, а пропонувати вкластися в біткоїн або золото. Мене запросили на співбесіду в крутий офіс і, за класикою, треба було продати їм щось, я обрав вікно. Це був цікавий досвід, але співбесіду я не пройшов.

Ще на початку карантину я шукав якусь роботу онлайн, можливо, контент-менеджера, тому що я веду в соцмережах свою сторінку як діджея та групу, плюс, на карантині почав проходити курс із маркетингу в соцмережах. Але те, що я знайшов, просто шокувало мене. Це був такий собі мережевий маркетинг, де треба продавати навіть не товар, а повітря. Я довго намагався зрозуміти, у чому полягає суть цієї «роботи вдома», на якій ти начебто заробляєш купу грошей. Виявилося, що ти просто купуєш «стартовий пакет» за 300 гривень, у якому є інструкція, як продавати його іншим. Тобто люди продають одне одному інструкції про те, як продавати ці інструкції іншим – така собі фінансова піраміда.

Зараз у мене є невеликий проєкт з озвучки мультфільму, тому десь пів дня працюю над ним. У першій половині дня займаюся із сином математикою та англійською, тому що школа зараз не працює, у другій половині – працюю над написанням музики для мультфільму. Цей проєкт триває близько місяця й скоро закінчується, тому треба буде щось шукати далі.

Про ставлення до безробіття

Спочатку я сприймав безробіття як тимчасове явище й не ставився до цього серйозно. Та з часом це почало викликати тривогу й навіть паніку. Мене дуже лякало, що буде далі, тому що це не просто я втратив роботу, а ціла індустрія зупинилася, трансформувалася й незрозуміло, чи буде вона потрібна далі. Це дуже сильно на мене тисло й пригнічувало.

З часом зрозумів, що головне – не думати далеко наперед. Передбачити, що буде далі, неможливо, треба просто розв’язувати проблеми, коли вони з’являються, та робити щось на перспективу.



З часом зрозумів, що головне – не думати далеко наперед



Зараз у вільний час вивчаю мову програмування. Ідея піти працювати в IT була в мене давно, але я займався музикою, мені це подобалося й приносило дохід, тому не було потреби опановувати нову професію. А коли почався карантин, знову задумався про це. Спочатку не знав, з якого боку підступитися, тому що сфера доволі широка. Порадився з однокласниками, які зробили кар’єру в IT, один із них теж колишній музикант, який перекваліфікувався, і зараз працює програмістом. Мені порадили хороші англомовні курси, навчання коштує всього 30 доларів на місяць, і я почав вчитися. Поки що я не роблю різкий поворот у бік IT, тому що музика – це моє покликання, але зважаючи на нинішню нестабільну ситуацію, розширюю свої компетенції, щоб бути готовим до всього.

Уся ця ситуація навчила мене, що треба обов’язково мати недоторканний запас коштів і використовувати їх тільки в критичні моменти. Також змінилося моє ставлення до речей, тепер я розумію, чому мої батьки такі ощадливі. Раніше я міг спокійно викидати якісь речі, бо знав, що в будь-який момент можу купити нові. Але у 2020-ому не купував собі нічого й тепер радію, що минулого року не викинув якійсь речі, тепер вони мені знадобилися.

Олександра Федорчук

23 роки

без роботи 10 місяців


За освітою я юристка. Попрацювавши трохи в цій сфері, зрозуміла, що це не моє й мене більше приваблюють стиль і дизайн. Останні півтора року я працювала на трьох проєктах стиліста: була особистим помічником, працювала на її школу зі стилю та на бренд сумок. За цей час я трохи вигоріла, тому що зарплатня була невисока, а працювати доводилося дуже багато, з ранку до ночі. Тому після Нового року я вирішила, що пора звільнитися, відпочити та спробувати себе в чомусь новому.

Про пошук роботи та дохід

Думала, місяць чи два посиджу вдома, знайду роботу й усе буде класно. Я дуже активно шукала роботу місяць, була на 3 співбесідах, але жоден із варіантів мені не підійшов: або зарплату пропонували малу, або працювати потрібно було не 8 годин, а з ранку до ночі. Я якраз з’їхалася з хлопцем, тому не хотіла весь свій час приділяти роботі, як раніше, до того ж це дуже складно фізично.

Через невдалі пошуки я впала в якийсь депресивний стан, а потім спонтанно вирішила, що працювати на когось мені буде складно, і треба починати свою справу. Узяла свої заощадження та вклала у власний бренд одягу. Я думала, що за місяць бренд вистрілить, а я почну заробляти гроші, але цього не сталося. Невдовзі почалася пандемія, і всім стало не до одягу, люди почали економити кошти.

На жаль, бренд не приносить мені гроші для життя. Добре, що в хлопця є стабільна робота, тому поки що базові витрати покриває він, і я дуже вдячна йому за це. Мені вдалося розмістити свій одяг у шоурумі українських брендів, тож невеликі продажі там є, але цього мало на що вистачає. Потрібно розвивати інстаграм, вкладати туди кошти, але зараз такої можливості немає. З приходом осені я розуміла, що наче й треба робити колекцію, а з іншого боку – попереду друга хвиля коронавірусу. Знову вкладатися в одяг дуже ризиковано.



Я думала, що за місяць бренд вистрілить, а я почну заробляти гроші, але цього не сталося



Я продовжую шукати роботу, але через пандемію незрозуміло, що буде далі, який бізнес працюватиме, а який ні, тому кожен день – це маленький ризик. Можливо, це ще й проблема невпевненості в собі. Я півтора року виконувала найрізноманітніші обов’язки, була й особистим помічником, і працювала з брендом – у мене є великий досвід, але не до кінця розумію, хто я у професії й ким далі можу бути. Бувало таке, що я починала читати вимоги у вакансії, бачила, що в мене недостатній рівень англійської та вже не надсилала резюме. Хоча, можливо, англійська на тій посаді була не така вже й важлива.

Якось я проходила співбесіду на позицію офіс-менеджера, здавалося, що все чудово, і я вже була готова виходити на роботу. А потім мені прийшов лист, у якому мене попросили надіслати свої фото та написали, що власник компанії хотів би мати зі мною не лише робочі стосунки за додаткові кошти. Ніколи не думала, що таке взагалі можливо. Після цього випадку не хотілося більше йти на сайти пошуку роботи та подаватися на схожі позиції. Але я переконувала себе, що так не всюди й треба продовжувати шукати.

Про ставлення до безробіття

За весь час, що я без роботи, мій емоційний стан змінювався від легкості й безтурботності до відчаю та депресії. Перший місяць відпочивала, але на другий, коли роботу знайти не вдавалося, мені стало дуже складно. Саме тоді вирішила запустити свій бренд та якийсь час його розвивала. Уже зараз я розумію, що моє рішення було поспішним, треба було сісти й проаналізувати всі ризики, відповісти собі на питання, хто я, бо це також відбивається на бренді.

З приходом осені мене знову накрило: десь два тижні я лежала на дивані, аналізуючи своє життя. Це просто жахливий стан, коли ти займаєшся самокопанням, плачеш та їси. Я багато думала про те, що мені подобається робити, хто я, для чого працюю, і це дало мені поштовх подивитися в нові сфери діяльності. Паралельно з пошуком роботи вирішила зайнятися ще й своїм розвитком. Зараз шукаю курси графічного дизайну, хотіла б спробувати розвиватися в цій сфері. Мене приваблює те, що це творча робота, до того ж дистанційна. Вважаю, що в нинішніх умовах дуже важливо мати можливість працювати віддалено й не залежати від офісу.



Я багато думала про те, що мені подобається робити, хто я, для чого працюю, і це дало мені поштовх подивитися в нові сфери діяльності



Моє безробіття трохи вплинуло на стосунки з хлопцем. Він працює, а я розумію, що все своє доросле життя працювала з ранку до ночі, а тут я вдома, тільки прибираю й готую. Це пригнічувало мене, для нього теж було незвично. Через це в нас почалися проблеми в стосунках, сварки, але потім ми сіли й поговорили відверто про своє бачення ситуації й очікування та вирішили цей конфлікт. Я завжди вважала, що ми маємо ділити витрати 50 на 50, за мене ніхто не повинен платити та я у всьому маю бути самостійною, тому мені складно бути без роботи. Але тепер я розумію, що період безробіття був мені потрібен. Це класна можливість відпочити й подумати над тим, що б мені хотілося робити далі та розвиватися в цьому напрямку.

У безробітті є позитивні сторони, наприклад, можна ходити на манікюр, коли захочеш, зустрічатися з друзями, приділяти увагу близьким, перебрати гардероб і зробити невеликий ремонт чи генеральне прибирання вдома. Найприємніше – це можливість більше подорожувати. Коли в мене була робота, було дуже складно зірватися та поїхати кудись, а цього року ми з хлопцем багато подорожували Україною.

Альона Меєрзон

25 років

без роботи 7 місяців


Коли мені було 15 років, я поїхала вчитися в Ізраїль. Закінчила школу там і коли мені виповнилося 18, влаштувалася працювати продавцем-консультантом у магазині Vans у Тель-Авіві та пропрацювала там більш як 2 років. Паралельно почала ходити на курси з візажу та стала працювати візажистом. Згодом обставини склалися так, що я приїхала в Україну. Спочатку зупинилася в батьків у Львівській області на кілька місяців і влаштувала собі відпустку. Потім приїхала в Київ і зрозуміла, що хочу тут залишитися. Ще пів року прожила в Києві, потім знову повернулася в Ізраїль і зрозуміла, що все-таки хочу переїхати в Київ і залишитися тут надовго.

У Києві мені дуже подобалося, я знайомилася з великою кількістю людей, ходила на вечірки. Разом із моїм хлопцем ми відкрили тату-студію, де я працювала адміністратором, паралельно почала займатися татуюванням, але зрозуміла, що це не моє. На той момент я вже перестала займатися візажем, а повністю занурилася в роботу студії, організовувала івенти та виставки. Згодом ми з моїм партнером захотіли дитину, я завагітніла й народила. Увесь цей час я залишалася частиною студії, була помічницею мого хлопця, займалася записами, клієнтами, турами та іншими організаційними моментами.

7 місяців тому, перед карантином, ми розійшлися. Коли почався локдаун, я переїхала разом із сином до батьків, та ще думала, що ми з партнером знову зійдемося й будемо разом. Але не склалося, тому зараз ми із сином живемо окремо. Коли послабили карантин, ми повернулися в Київ і зараз знімаємо кімнату неподалік від цирку.

Про пошук роботи та дохід

З початку літа я активно шукаю роботу й трохи підпрацьовую, щоб мати хоча б якийсь дохід. Я шукала різні варіанти роботи: ходила на кастинги в модельні агентства, намагалася пробувати себе як акторка, подавалася на вакансії асистента у продакшні. Бувало, знайомі підкидали мені вакансії, я спілкувалася з роботодавцем телефоном, ми навіть домовлялися про зустріч, а потім ця людина зникала й не відповідала мені. Був період, коли в мене просто опускалися руки: навколо купа варіантів роботи, я відправляла всім своє резюме, але не отримувала відповіді.

Також почала робити прикраси з алюмінієвого дроту й хочу згодом перейти на срібло. Кілька разів виставляла свої прикраси на різних фестивалях, але це приносило лише невеликі гроші. Думала про те, щоб повернутися до роботи візажистом, але для цього мені потрібно починати все з чистого аркуша: заново купувати всю косметику (а на це зараз немає коштів), знову працювати асистентом, адже професія рухається, а я вже відстала. Тому зараз у мене немає можливості відновлюватися в цій сфері, тим паче в часи карантину, коли все це дуже нестабільно.

Останнім часом я звузила пошук до вакансії асистента, оскільки перед цим я 4 роки працювала на цій посаді й маю великий досвід в організації логістики, багатьох процесів і роботі з клієнтами. Розглядаю різні варіанти: асистент стиліста, костюмера, асистент на продакшні тощо.



Був період, коли в мене просто опускалися руки: навколо купа варіантів роботи, я відправляла всім своє резюме, але не отримувала відповіді



Складність ще й у тому, що треба стояти в черзі, аби віддати дитину в садок. Тому зараз не кожен графік роботи мені підходить. Я маю або просити батька сина залишатися з ним, або мати таку зарплату, щоб дозволити собі приватний садок. Зараз батько нас фінансово не підтримує, єдине, чим він може допомогти, це час від часу погуляти з дитиною.

Мені дуже допомагають батьки, вони оплачують оренду кімнати. Окрім цього, я отримую соціальну допомогу як мати-одиначка – 1200 гривень на місяць і допомогу на дитину – 800 гривень на місяць (але через місяць сину виповниться 3 роки, і цієї допомоги не буде). Також знайшла невеликий підробіток – роблю переклади онлайн декілька годин на день, поки син спить.

Зараз мій день виглядає приблизно так: я прокидаюся раніше за сина, щоб приділити собі час, потім він прокидається, ми снідаємо, граємося, йдемо на прогулянку, повертаємося додому й після обіду він спить. У мене є 3–4 години, щоб попрацювати. Коли він прокидається, ми знову проводимо час удвох, гуляємо на вулиці тощо. О 10 годині він лягає спати, і в мене знову є 3–4 години на підробітки.

Також нещодавно почала вивчати вебдизайн. Подруга поділилася зі мною своїм курсом, я почала опановувати нову професію.

Про ставлення до безробіття

Безробіття б’є по самооцінці. Часом починаю гризти себе, з’являються думки: «Треба було думати раніше, а тепер ти з дитиною в такій ситуації», шкодую, що не будувала кар’єру. Іноді здається, що без роботи я не можу бути повноцінною людиною. Пригнічують думки про те, що треба вдягнути сина на зиму, а потім на весну й на літо – він постійно росте, а хочеться дати йому все найкраще. А ще не обмежувати свої бажання. Але я доволі оптимістична людина, тому не опускаю руки, а продовжую шукати роботу. Тим паче син не дає мені розкиснути. Намагаюся думати так: «Тут мені відмовили, тут не відповіли – ок, значить, мене чекає краща робота». Поки що мені це допомагає.



Безробіття б’є по самооцінці



Коли стає особливо складно емоційно, можу просто сісти й робити прикраси, це для мене своєрідна медитація. Також дуже допомагає те, що зі мною завжди є мій син, ми постійно граємося, гуляємо, проводимо час разом. Він повертає мені віру в себе та змушує налаштовуватися на позитив. Навіть не знаю, що б я робила, якби опинилася в такій ситуації сама.

Вважаю, що в безробітті є й свої плюси, наприклад, я можу багато часу проводити з дитиною. Ще один плюс в тому, що в мене є достатньо часу на зустрічі з друзями, і я веду досить соціальне життя. Це мене також підтримує в моменти, коли стає складно.

У якийсь момент я усвідомила, що навіть моя дитина піде від мене, коли виросте. Тому покладатися можна лише на себе й треба обов’язково вкладатися у власний розвиток.

Павло

28 років

без роботи 1 рік


Останні роки 3 я працював маркетологом у різних продуктових компаніях у сфері гемблінгу та фондових ринків. Займався повним циклом маркетингової стратегії: знаходив клієнта, домовлявся, робив стратегію просування, відповідав за розробку банерів, лендінгів, сленгів та інших рекламних матеріалів, а потім слідкував, щоб і моя компанія, і замовник виконували свої партнерські обов’язки. Минулої осені я звільнився через емоційне вигорання, у мене навіть траплялися панічні атаки. Усі ці роки я працював без відпустки, з постійними дедлайнами й великим напруженням. В останні місяці перед звільненням відчував, що мені вже нічого не хочеться та просто забивав на результат. Тож я вже рік без роботи в підвішеному стані.

Про пошук роботи та дохід

Після того, як звільнився, подумав, що треба трохи розслабити мозок і спробувати нічим не займатися місяць, аби відпочити й подумати, що робити далі. Але все затягнулося, почалися новорічні свята, а потім карантин. Так сталося, що на початку березня я поїхав до мами в Київську область привітати її з днем народження, і саме тоді почався локдаун. Тому я застряг у селищі в батьків ще на 3 місяці. Це був свого роду ретрит із котами, природою та домашньою їжею – цілком непогано. Улітку я повернувся додому та став активно шукати роботу.

У мене були заощадження, яких вистачило десь на пів року. Також я здаю кімнату у своїй квартирі, тому маю з цього трохи грошей. Іноді кошти надсилають батьки. Я жодного разу не просив їх про це, але вони просто мовчки іноді скидають гроші.

За 5 місяців активного пошуку роботи я розіслав кілька десятків резюме та пройшов десь 6–7 співбесід. У моїй сфері зазвичай є 3 кола співбесід: з рекрутером, рекрутер-тімлідом і CEO чи керівником із маркетингу. Останнім часом проходив тільки перше коло співбесід.



Не хочеться братися за щось, а потім через місяць знову починати пошуки



Одна з причин, чому мені складно знайти роботу в тому, що з попередніми компаніями я підписував договір про нерозголошення, тому не маю права в резюме вказувати назву компанії, проєкти, якими займався, наводити конкретні цифри та показники, яких досягав у роботі. Також не можу надати рекомендації з попереднього місця роботи. Ще одна причина в тому, що я постійно сумніваюся, чи дійсно мені підходить та чи інша посада, чи це те, чим би я хотів займатися ще 1–2 роки свого життя. Не хочеться братися за щось, а потім через місяць знову починати пошуки.

Я склав перелік компаній, у яких мені було б цікаво попрацювати, і періодично моніторю вакансії в них. Як тільки щось з’являється, оновлюю резюме та готуюся, на хорошу підготовку зазвичай іде десь день-два. Іноді дзвоню в компанію або знаходжу керівників чи ейчарів у соцмережах та пишу їм напряму, що хотів би в них працювати. Часом на пошук вакансій і розсилання резюме йде цілий день, а іноді я кілька днів взагалі нічого не шукаю та займаюся своїми справами. Наприклад, можу піти на прогулянку в ліс і читати книжки. Якщо раніше на це в мене був лише один вихідний, то зараз можу цілими днями гуляти лісом із книжкою. І це трохи розслабляє.

Про ставлення до безробіття

Коли ти без роботи, усі дні зливаються в один. Іноді я просто не пам’ятаю, який сьогодні день, можу не ставити будильник і прокидатися о 16:00 годині дня. У перший тиждень без роботи це класно, а потім якось не дуже.

Коли ти обмежений у фінансах, це дуже пригнічує. Моє відчуття захищеності сильно корелює з фінансовим станом. А оскільки роботи немає, то й відчувається постійна тривога. Розумію, що якщо захворію та треба буде лягти в лікарню, або раптово треба буде робити ремонт, то доведеться позичати гроші, і це теж засмучує.

Часом у мене бувають перепади емоційного стану від «це кінець, можливо, суїцид – це вихід» до «не так мені й погано, принаймні можна поспати до обіду». Але в цілому я намагаюся ставитися до цього періоду нейтрально й пам’ятати, що це просто етап життя. Така собі пауза.



Думаю, що безробіття – це класна можливість зупининися й подумати, що робити далі



З будь-якої ситуації можна винести якісь плюси: чи то відпочинок, чи переосмислення своєї діяльності, чи можливість робити те, на що не вистачало часу раніше. Головний висновок, який я зробив із цього досвіду: себе треба любити більше, ніж роботу. Коли я працював, то багато в чому відмовляв собі та близьким людям через роботу. Наприклад, міг відмовитися від якоїсь поїздки через проєкт, думав, ось закінчу, і тоді все буде. Проєкт закінчувався й починався новий і нові дедлайни. Також зрозумів, що проводити більше часу з батьками – цінна річ, вони не назавжди.

Знаю багатьох людей, які роками працюють, займаючись тим, що їм не подобається, і в них навіть не виникає думки, що можна інакше. Тому вважаю, що іноді краще зупинитися й переосмислити все, аніж отямитися, коли тобі буде 50, у тебе троє дітей і ти розумієш, що тобі взагалі не подобається твоє життя. Думаю, що безробіття – це класна можливість зупининися й подумати, що робити далі.