Останніми тижнями в Україні мало не щодня фіксують нові рекорди за кількістю хворих. Наприклад, 14 серпня за добу з’явилося 1 732 випадки COVID. Попри це, більшість людей не носять маски на вулиці, а надягають їх лише у приміщеннях – магазинах, закладах чи громадському транспорті. Та навіть там багато хто спускає маску з носа або зовсім знімає.

Ми прогулялися Подолом і зустріли людей, які все-таки продовжують носити маски на вулиці. Запитали, чому вони це роблять, як користуються своїми масками та як ставляться до того, що більшість не дотримується маскового режиму.

Фото: Костянтин Гузенко

Підтримай The Village!

Вероніка, продюсерка

Я щойно вийшла з магазину, іду людною вулицею, і мені неважко пройтися в масці додому. Так спокійніше.

Ношу переважно багаторазові маски, перу їх кожен раз після походу на вулицю. Іноді використовую одноразові маски, зазвичай беру їх у магазин, тому що довго там ходжу й можу відразу викинути. Але частіше все-таки ношу багаторазові, бо й так сміття багато, навіщо створювати зайве? Я взагалі переймаюся питаннями довкілля та сміття, нещодавно почала сортувати, бо в нас у дворі встановили окремі баки для скла та пластику. Маски я не здавала в «Україну без сміття», на жаль. Мені хочеться робити більший внесок у захист довкілля, але коли треба для цього далеко їхати – для мене це проблематично.

Олександра Гургеновна, учителька, пенсіонерка

Чому я ходжу в масці на вулиці? Мені мої учні сказали: «У жодному разі не виходьте на вулицю без маски!». Вони хвилюються за моє здоров’я. Тому, коли йду кудись, я завжди в масці, як слухняний учитель.

Мені 76 років, я вже 2 роки на пенсії. Але мої колишні учні все одно приходять до мене, піклуються про мене, сварять, коли хочу піти в магазин і кажуть: «Сидіть удома, ми вам самі все принесемо, тільки подзвоніть». З початку карантину вони не випускали мене з дому місяці два, привозили мені всі продукти. Зараз не хочу їх щоразу смикати. Ось саме вийшла купити сардельок, поки ніхто не бачить, що я на вулиці [сміється].

Учнів у мене багато – то один прибіжить, то інший, мені дуже приємно. Усе моє оточення також завжди в масках. Коли хтось приходить до мене додому, завжди одягають маску – бережуть мене.

Софія, студентка

Я принципово ходжу в масці на вулиці, особливо в центрі, де дуже багато людей і більшість без масок. Навіть якщо між нами є дистанція, заради своєї безпеки я все одно надягаю маску.

Мені дуже не подобається, коли у громадському транспорті люди спускають маски з носа. Усе-таки ми чхаємо через ніс, видихаємо через ніс, а не через рот, тому, коли маска не на носі, вона не виконує свою функцію.

Переважно ношу багаторазові маски, в яких є змінні клапани. Це безпечніше, не потрібно щоразу купувати одноразові. Їх я взагалі не купую, бо це неекологічно – до того ж, для мене це незручно.

Антон, архітектор

Я ношу маску на вулиці, тому що тут є люди. З початку карантину постійно в масці – і на вулиці, і в магазинах, і в офісі цілий день. Зараз на роботі маски носить тільки двоє людей. Деякі колеги трохи жартують із мене через маску, і що далі, то більше жартів. Але мені байдуже, це мій вибір.

У мене є багаторазові та одноразові маски. Спочатку одноразові неможливо було дістати, тому купив собі чотири багаторазових. Ношу їх по черзі, перу після того, як виходжу на вулицю антибактеріальним милом.

Ношу маску для того, щоб захищати себе. Не вірю в те, що нам кажуть, ніби маска не захищає. Усі лікарі носять маски, коли приймають пацієнтів – значить, вони щось знають. Тоді чому нам кажуть, що це не діє?

Бачите машину швидкої ось там? У нас кожен день росте кількість хворих. Як можна не носити маску? Тільки в Києві за день хворих стільки, скільки в усій Італії.

З мого оточення постійно носить маску тільки один мій колега з роботи. Це єдина людина, якій я довіряю у цьому плані. Нікому не тисну руки, ніколи цього не любив. А зараз усі намагаються і кулачком, і ліктем, і ногою доторкнутися. Не розумію цього взагалі.

Дінара, концертмейстерка

Я ношу маску, тому що не можу ризикувати, мені потрібен захист. Якщо лікарі кажуть, що треба носити маски, значить, так і є. Тільки потрібно змінювати їх кожні 4 години. Я так і роблю: купую собі пачку одноразових масок в аптеці. Не рахую, скільки витрачаю на це, бо здоров’я для мене важливіше.

Після використання не завжди викидаю маски, я їх дезінфікую, промиваю антибактеріальним милом, а потім використовую знову. Так одну маску можу поносити 2–3 рази.

Я ношу окуляри, тому, коли я в масці, вони пітніють, особливо у транспорті, але що поробиш?

Женя, музикант

Не знаю, чому багато українців не носять маски. Я думаю, що карантин і маска – це дуже важливо для кожної людини. У Китаї було дуже багато хворих, у них був суворий карантин, а зараз усе нормально. Чому? Тому що всі носили маски та сиділи вдома. А в Україні зараз кожен день усе більше хворих, я думаю, це тому, що люди не носять маски й не дотримуються карантину.

Усі мої знайомі китайці в Україні постійно носять маски: на вулиці, в офісі – усюди. Ми знімаємо маски, щоб поїсти.

Свою маску я змінюю раз на два дні, вона добре захищає. Я привіз такі маски з Китаю.

Андрій, студент

Навіть із послабленням карантину вірус нікуди не зник, відповідно – маску ще потрібно носити. Хоч вулиця – це не громадський транспорт, але скупчення людей тут теж бувають. Особливо це стосується Подолу з його вузенькими вуличками, на яких часто концентрація людей перевищує норму й неможливо дотримуватися дистанції, бо це суто фізично не виходить. Тому я завжди ходжу в масці.

Я роблю це і для свого захисту, і для захисту своїх рідних, і для захисту інших людей, які просто проходять вулицею поруч зі мною.

У мене є і багаторазові, і одноразові маски. Сьогодні я в одноразовій, бо побачив її першою. Якщо встигаю випрати багаторазову, одягаю її, але іноді можу забувати, і на цей випадок у мене завжди є одноразові маски. Повторно їх не використовую, не перу, бо вони псуються, тому кожен раз одягаю нову.

Сара, приїхала в Україну з Лондона у справах

Я ношу маску для своєї безпеки та для безпеки інших людей. Я вважаю, що це найкращий варіант захистити одне одного, поки в нас не буде ефективної вакцини. В азійських країнах було доведено, що завдяки обов’язковому масковому режиму можна швидко зупинити поширення COVID. Я взагалі не розумію, чому в Європі більшість людей не сприймає цього – як у владі, так і серед звичайних громадян. Можливо, справа в культурних особливостях, у тому, що ми до цього не звикли. Але ми маємо жити з цим якийсь час і брати приклад із жителів азійських країн.

Країни, які не вводять масковий режим, не слідкують за цим, не вводять жорсткі карантинні заходи, як, наприклад, Мексика, США, Бразилія – зараз мають великі проблеми.

Я купую одноразові маски по 50 штук, за день змінюю їх двічі. Також моя мама пошила бавовняні маски, таких у мене 5–6 штук. Їх я перу кожен день. Коли їду в аеропорт, користуюся респіратором.

Сергій, журналіст

У мене просте пояснення: я просто забув її зняти, коли вийшов із магазину. У магазинах, у метро, у громадському транспорті – я завжди в масці. На вулиці зазвичай не ношу, але коли є велике скупчення людей, одягаю. Наприклад, коли працюю фотографом на мітингах або коли йду біля Контрактової ввечері – тут також великі натовпи людей.

Марина, бібліотекарка

Якщо поруч пройде людина – я ж не знаю, здорова вона чи хвора. Маска – це для мене захист. І для інших теж, я ж не перевірялася на коронавірус. Ношу маску не тільки на вулиці, а й в офісі цілий день.

У мене є вулична маска, є для роботи. На роботі ношу марлеву, тому що працюю в окулярах, а з марлевою маскою окуляри менше пітніють. На вулицю одягаю тканинну. Щодня, коли приходжу додому, перу маски звичайним господарським милом.

Не всі мої знайомі носять маски на вулиці. А я ношу, бо це моє ставлення до навколишніх і до себе.