В Україні посилили карантинні заходи й людям не радять виходити з дому без зайвої потреби. Через це значно зменшилася кількість донорів у київських центрах здачі крові, і її критично не вистачає для пацієнтів. Запастися кров’ю наперед неможливо, тому Центри крові постійно потребують нових донацій.

Щоб підтримати донорів під час карантину, проєкт «Среды в Охматдете» роздає їм безкоштовні поїздки від Uber. За один тиждень 100 донорів скористалися прокомодом і змогли здати кров.

The Village Україна розповідає історії людей, які здали кров під час карантину та допомагають іншим донорам. Раніше ми розповідали про людей, які підвозять лікарів під час карантину.

фото: Ксенія Шемберко

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Катя Михалко

підприємиця, співзасновниця стартапу Nuka


Вперше я здала кров саме під час карантину. Я завжди знала що є донорство, але про такий рух в Україні я дізналась кілька років тому. Мені дуже хотілося здати кров, але я не могла це зробити, бо була неповнолітньою. Пізніше ця ідея висіла в голові, але я не могла знайти час для донорства. Під час карантину я побачила пост про те, що не вистачає крові й зрозуміла, що це як раз моя можливість допомогти.

Під час карантину я хвилювалася, що на місяць опинюся на найнижчому рівні потреб, бо я буду думати лише про їжу та безпеку. У мене зникла важлива соціальна складова − не можна ходити на мітинги, відвідувати івенти чи робити публічні виступи. Мене це дуже сильно засмутило і я шукала способи, як можна безпечно та відповідально не загубити свою соціальну самореалізацію. А донорство – це соціально корисна дія, яка допомагає мені почуватися добре під час карантину.

Мої друзі здавали кров, тому для мене це було не сильно нове. Я прочитала протипоказання і зрозуміла, що підходжу, а після аналізів впевнилася, що можу бути донором. У лікарні мене дуже здивувало, наскільки все було приємно, бо я очікувала набагато гіршого, адже попередній мій досвід взаємодії з лікарнями був не надто позитивний. В Охматдиті дуже приємний персонал і лікарі: напевно за рахунок того, що люди приходять із мотивацією допомогти, це відчувається і з боку самих медиків.

Я не скажу, що до крові спокійно ставилася, мене це трохи лякало. Я боялася, що буде боляче і що мені може стати погано, але мені допомогла приємна атмосфера, бо лікарі дуже підтримували мене. І коли в мене почали брати кров, я зрозуміла, що це зовсім не боляче. Окрім не дуже приємного процесу здачі крові немає якихось інших факторів, які б зробили його негативним. Після здачі крові я не почувала себе погано, хоча в лікарні тобі дають довідку, і можна дві дні не йти на навчання чи роботу. Але я почувалася дуже добре і, якби не карантин, пішла б на роботу.

Зі мною в лікарні було десь 20 людей, але, як я розумію, не в карантин там значно більше донорів. Центри здачі крові – місце з дуже класною спільнотою людей, це певний mindset і там класно знайомитися з людьми. Наприклад, зі мною кров здавали політики, соціальні активісти, це прикольне місце для нетворкінгу.

Здача крові − процес, який не шкодить здоров’ю. І мене надихає те, що така не дуже болюча і досить проста дія може регулярно рятувати життя. Це якийсь неймовірний досвід. Крім того, наше тіло – це в якомусь сенсі теж ресурс, а ресурси можна інвестувати. Тому я сприймаю здачу крові як свою інвестицію у здоров’я інших людей. Ми взаємозв’язані, і якби я опинилася в такій ситуації, мені було б дуже приємно, якби інші люди теж здали кров для мене. Також я дуже ціную, що мене оточують люди, які регулярно здають кров: коли мій друг робить це для інших людей, то це додаткова впевненість у тому, що він допоможе і мені. Тому мені теж хочеться бути такою людиною, щоб в оточення була впевненість, що я допоможу і друзям, і незнайомим людям.

У мене багато друзів здають кров, але, можливо, це моя бульбашка, а статистика в Україні зовсім інша. Але регулярно виникає проблема, що донорів недостатньо, тож це показник, що потрібно ще більше популяризувати донорство. Я б хотіла здавати кров регулярно, раз на три місяці. Після мого посту у Фейсбуці друзі написали, що хотіли б разом здавати кров, тому це ще одна хороша нагода зустрітися з ними.

Ксенія Шемберко

рекрутерка донорів


Вперше я здала кров у 2014 році під час Євромайдану, коли почалася стрілянина і людей клали в лікарні, де не вистачало крові. У такому хаосі хочеться допомогти, але ти толком не розумієш, як це зробити. Я тоді запускала свій бізнес і розуміла, що фінансово допомогти буде дуже складно, і ця допомога не буде суттєвою, тому я шукала ще способи, чим я можу бути корисною. Десь побачила пост у Фейсбуці, де закликали здати кров, і я вирішила вперше поділитися своєю кров’ю. Страшно не було, цей процес не викликає у мене дискомфорту. Мені це навіть подобається – я можу допомогти двом-трьом людям зі своєї однієї здачі. Спочатку я робила це дуже регулярно, зараз через роботу з цим важче. Стараюся здавати раз у чотири-п’ять місяці, іноді виходить раз на пів року. Я не прихильниця «геройства», потрібно слідкувати за своїм станом, щоб не нашкодити собі. В один із перших разів здавання крові я погано почувалася, але все одно здала кров. У мене запаморочилася голова, тому лікарі мусили на мене відволіктися, через що мені було некомфортно. Потрібно слідкувати за своїми можливостями.

Сама здача крові займає до 30 хвилин із усіма процедурами − проходиш усі пункти, заповнюєш анкету, здаєш аналіз на гемоглобін. До карантину було дуже багато людей і весь процес тривав до години, бо потрібно було вистояти у черзі.

 

Зараз під час карантину я можу собі дозволити волонтерити

Раніше я здавала у військовому госпіталі, зараз я здаю в «Охматдиті», долучилася до проєкту «Среды в Охматдете». Одного разу я здавала кров у середу і потрапила до цих дівчат-волонтерок. Мені сподобалося, що вони були дуже привітні й посміхалися − мені здається, коли в людини паніка і вона бачить перед собою привітних людей, то їм значно легше здати кров. Я побачила пост про те, що шукають волонтерів, і вирішила приєднатися.

Це не медики, а люди, які допомагають донорам. У проєкті «Среды в Охматдете» шукають донорів крові та стараються їх рівномірно розподілити їх між лікарнями, бо у різних медзакладах є потреба різної крові, є екстрені ситуації.

Моє завдання полягає у тому, щоб напередодні здачі крові створити чат із донорами, які зареєструвалися на сторінці у Фейсбуці. У цих чатах пояснюємо їм, що потрібно робити за дві доби, за добу до здачі крові, куди потрібно прийти і як відбуватиметься процес. У лікарні я координую донорів: у які кабінети піти, як заповнювати анкету, питаю, як вони себе почувають, фотографую, годую чаєм і печивом перед здачею крові. Головне завдання − забезпечити їм комфорт на місці, щоб здача крові не була страхом, і загалом, щоб вони себе добре почували. Зараз під час карантину я можу собі дозволити волонтерити, але коли знову активно працюватиму, то буду відпрошуватися з роботи кілька разів на місяць.

Під час карантину менше людей, ніж зазвичай: якщо до карантину в день приходили близько 50 донорів, то зараз у середньому 20 людей. Ми запустили електронну чергу, щоб уникнути скупчення людей у коридорах.

Часто донори приходять здавати кров спеціально для когось, але під час здачі спілкуються одне з одним і домовляються про наступну здачу крові разом. Це вже певне ком’юніті.

Дуже класно, коли волонтерські проєкти заохочують людей. У «Средах в Охматдете» є серія значків «Клітини крові» – їх не можна купити, а отримати лише за здачу крові. Вони супер і їх класно колекціонувати. Загалом суть проєкту – пропагування здачі крові: це має бути добровільно, а не нав’язливо, це не страшно, а цілком нормально.

Мені подобається спілкуватися з людьми, які мають захоплення крім роботи, проявляють громадську активність і допомагають іншим. Приємно бути в колі однодумців, які розуміють: щоб щось змінити, не можна обмежуватися життям «хата − робота − робота − хата». Потрібно докладати своїх зусиль, тому мені здається, що це найбільший бонус у проєкті й через це я приєдналася до нього.

Олена Балбек

Координаторка проєкту «Среды в Охматдете»


Чому важливо здавати кров?

Щоб пояснити це, потрібно детальніше зупинитися на роботі Центрів крові. Центри крові для лікарень − як бензобак для вашої машини. Навіть якщо ви знаєте, що поїдете на ній у подорож Європою, одразу залити бензин на всю поїздку не можна, адже ваш запас дорівнює обсягу бака. Так і центри крові − вони розраховують можливості, виходячи зі своєї пропускної спроможності. Більш того, уявіть, що термін придатності бензину, як у домашнього молока − не більше трьох діб, тому залити потрібно рівно стільки, щоб за три дні використати.

Так і з кров’ю: запастися донорською кров'ю не можна, тому що компоненти крові зберігаються обмежений термін − від кількох днів до місяця. А вартість місткостей, у яку проводиться забір, іноді доходить до 5000 гривень за одну штуку. Тому головне завдання будь-якого центру крові полягає в тому, щоб забезпечити стабільний потік донорів цілий рік, попри сезони, погоду, «травневі» свята або пандемію вірусу.

Зараз же це складно як ніколи. Питання добровільного донорства − це мотивація вищого порядку, це про самореалізацію. А якщо згадати піраміду Маслоу, під цією потребою стоять базові − наприклад, стабільний дохід або безпека. Тому, на жаль, зараз навіть у дуже свідомих і соціально активних людей просто не доходять руки до донорства крові.

У всіх центрах ми спостерігаємо спад донорської активності, тому потрібно докласти надзвичайних зусиль, щоб дати таку ж кількість донацій, як раніше. Наш проєкт допомагає центру крові Охматдиту та відділенню в Інституті Амосова. Також ми дуже щасливі, що Uber погодився підтримати донорів і видав їм промокоди на безкоштовні поїздки. Це значно спрощує логістику в перекритому місті, створює безпечні умови для донора, зменшує число потенційно небезпечних контактів і (пишу в останню чергу, але це, мабуть, головне) дає донору-герою ту увагу і повагу, на яку він заслуговує.

Як стати донором?

У першу чергу, потрібно переконатися, що у вас немає протипоказань. Вони бувають абсолютні й тимчасові. Ці обмеження покликані допомогти самому майбутньому донорові й реципієнту. Далі − написати нам на сторінку «Среды в Охматдете», і ми все розповімо.

Списки тут: абсолютні і тимчасові

Перед тим як здати кров:

  • 72 години не приймайте ліків, що містять аспірин чи інші анальгетики
  • 48 годин не вживайте алкоголь
  • на 24 години відмовтеся від жирної, гострої, копченої їжі, молочних продуктів, яєць
  • пийте якомога більше води
  • 24 години не займайтеся фізичними навантаженнями
  • зранку легко поснідайте − кашею на воді, солодким чаєм чи кавою, сухим печивом
  • не забудьте з собою взяти паспорт
  • 2 години не паліть
  • за 5 хвилин випийте солодкого чаю

Після здачі крові:

  • 15 хвилин посидьте та відпочиньте
  • 2 години не паліть
  • 2 години не сідайте за кермо, якщо відчуваєте слабкість або запаморочення
  • 3 години не знімайте пов’язку
  • 24 години не виконуйте фізичні навантаження
  • 48 годин пийте якнайбільше води

Як Центри крові дотримуються безпеки під час карантину:

  • На вході до відділення донори обробляють руки антисептиком
  • Донорам видаються маски, одноразові халати та бахіли
  • Обов'язково всім донорам перевіряють температуру тіла
  • Контролюється кількість донорів у приміщенні − не більше 10 осіб одночасно
  • Приміщення Центру крові регулярно прибирають, дезінфікують дверні ручки, стільці, крісла відповідно до рекомендацій МОЗ
  • Завдяки Uber всі донори добираються до центрів на таксі