У попередні роки ми розповідали історії про людей, які на Новий рік працюють, а також про тих, хто не святкує його взагалі. Цього разу ми поговорили з людьми, які вирішили святкувати Новий рік наодинці. Запитуємо, у чому кайф усамітнення, за що хочеться собі подякувати, а також дізнаємося, що вони гуглили у 2019 році.


Євгенія Дроненко, 21 рік

спеціалістка з контенту в IT

На Новий рік я прийду з роботи, прийму ванну та увімкну музику. Куплю смачного вина. Буду багато писати: зафіксую все, що відбулося за цей рік, робитиму мінімальні плани на майбутнє. Із чистою душею та повним блокнотом ляжу спати і висплюся.

Два роки я себе тримала в достатньо серйозних рамках і не пила взагалі. Зацікавилася психологією, здоровим способом життя, консультувала людей стосовно харчування, розробляла веганський раціон. Раніше я концентрувалася на їжі, а тепер розвиваюся в кардинально іншому напрямі. Я дозволила собі трохи розслабитися. Два тижні тому був мій перший бокал вина в The Naked Room.


Новий рік для мене – це нагода сповільнитися, розгорнути записник і подякувати собі за сміливість, тому що страх володів мною багато років

Останні пів року в мене відбуваються постійні зміни. Розрив з близькою людиною, нова робота, нове житло, похід до терапевта. Я повернулася на танці, якими не займалася шість років. Новий рік для мене – це нагода сповільнитися, розгорнути записник і подякувати собі за сміливість, тому що страх володів мною багато років.

Я жила думками інших людей, робила щось тому, що так треба і так буде комусь зручно. В один момент я збагнула, що не витримую, що я нещаслива: хоча їм добру їжу, сплю вісім годин, у мене ніби все добре, а почуваюся як огірок, який тиждень лежав на кухні. Я почала розуміти, що для мене щастя, чого мені хочеться, і маленькими кроками давати собі це.

Моя сім’я мене не дуже зрозуміла. Минулий новий рік я зустрічала зі своєю близькою людиною, з якою ми вже не разом. Я не задумувалася, треба чи не треба так робити. Цього року я стараюся не використовувати «треба» і «повинна» в своєму лексиконі. Я лише хочу побути в спокої, і це не соромно.

У мене немає жодних традицій. Круто створювати власні традиції, особливо з близькими. Але наразі я відчуваю, що хочу більше для себе, ніж для когось чи з кимось. Хочеться залізти в нірку, створити там затишок і перероджуватися.

За що вдячна?

  • Що знову пішла на танці.
  • Що роблю те, що приносить мені задоволення.
  • За лазерну корекцію зору.
  • За компанію, яка мені подобається.
  • За людей, які мене оточують.
  • За рішучість не приховувати від себе те, що насправді хочу.


Хочеться залізти в нірку, створити там затишок і перероджуватися

Цього року я буду працювати над тим, щоб усе робити своїми силами. Раніше люди були для мене милицями, а тепер я хочу сама собі допомагати. Якщо метафорично: я букет, а люди – красивий папірець на ньому. Є папірець чи ні – букету класно. Але якщо він у красивому папірці, за це можна подякувати.

Кожен ранок чи вечір, коли є кілька хвилин, я веду щоденник вдячності. Це допомогло мені повернути відчуття внутрішнього спокою. Щоразу вдячність назріває у різних контекстах. Це можуть бути люди чи, наприклад, рандомна погода, коли весь час було холодно, а потім ураз сонце залило всю кухню, я на це дивлюся, і мене всередині плавить від щастя. В ритмі життя про таке забуваєш, а коли ввечері записуєш, розумієш, який класний видався день.


Якщо так сталося, що всі друзі роз’їхалися, родичі не поряд, то це не означає, що Новий рік буде сумним

Що гуглила у 2019-му?

  • «Чарівна Місіс Мейзел»
  • Ролики психотерапевтки Євгенії Стрілецької
  • Сайт «Хочу Собаку»
  • Сайт Pick Up Limes
  • Google Translate

Я не вважаю, що Новий рік – це мастхев, олів’є, вінегрет і купа людей. Це більше про внутрішнє відчуття. Якщо так сталося, що всі друзі роз’їхалися, родичі не поряд, то це не означає, що Новий рік буде сумним. Це звичайний вечір, як і інші, тільки у цей час показують по телевізору президента і всі стоять у чергах в супермаркет. Якщо внутрішньо не хочеться тусити – це нормально. Можна просто прийти додому та відпочити. Це особливий кайф.



Юрій Векленко, 27 років

юрист

Це вже буде третій Новий рік, який я святкуватиму вдома сам. Друзі запрошували тусити, але я не дуже хочу. У мене власна домашня студія, на якій я другий рік поспіль записую пісні. Є чимало вечірок, на які можна піти, але там багато людей, друзі друзів, з якими ти загалом не хотів би святкувати. Та й атмосфера не супер, відчуваєш тиск, що потрібно бути веселим, треба, щоб усе було офігенно.

Самотнім я не почуваюся. Торік у новорічну ніч я записував кліп на пісню. Це прикольний спосіб запам’ятати, що ти робив. Друзі, які мене запрошували святкувати, зателефонували після першої ночі та сказали, що нічого веселого не відбувається, усі сидять сумні. Новорічний стіл я не накриваю, увечері зазвичай йду в супермаркет і купую їжу, алкоголь цього дня не п’ю. Торік робив бутерброди, тепер теж планую.


Відчуваєш тиск, що потрібно бути веселим, треба, щоб все було офігенно

Батьки та сестра живуть за кордоном, тому Різдво я не святкую. З друзями ми можемо нормально потусити 30 грудня. Але на Новий рік хочу займатися тим, на що весь рік мені бракує часу, це так символічно. Наприклад, записувати пісні, займатися творчістю. Загалом я «тусовочний», за минулий тиждень додому раніше 23-ї не повертався, тому що постійно маю здибанки з друзями. Та саме на Новий рік хочеться побути наодинці, подумати.

Єдине, що мені на Новий рік подобається – це закордонні розпродажі. Тоді можна нормально скупитися в магазинах одягу. Щороку пів зарплати на це витрачаю. Знижка 90% означає, що скоро Новий рік.

Щодо «атмосфери свята», то ялинки я не купую, не бачу сенсу. Мене завжди це бісило: тягнеш те деревце, особливо коли немає авто, а потім не виносиш його до березня. Фрукти я не дуже люблю, тому мандарини теж не скуповую.

За що вдячний?

  • За те, що записав пісню і нарешті почав знімати на неї кліп.


Мене це завжди бісило: тягнеш те деревце, особливо коли немає авто, а потім не виносиш його до березня 

У нашій сім’ї найважливішим святом був Новий рік. Воно про те, щоб зібратися цього дня з рідними чи друзями або з тими, кого давно не бачив. Я ж не відзначаю це свято, бо з усіма близькими я бачуся часто, у мене немає перерв у спілкуванні, а сім’я живе за кордоном. 


Я не нажив собі жодних проблем, у мене душевний спокій

Що гуглив у 2019-му?

  • Пункт здачі скла, Київ
  • Sugar fairy plum
  • Скунси смердять марихуаною
  • Тарас Шевченко, ріст
  • Чому в Празі немає горобців

До 24 років писав для себе підсумки року, тепер не роблю цього. Те, що мене нічого не парить у кінці року, означає, що він був успішний. Я не нажив собі жодних проблем, у мене душевний спокій. Не можу сказати, що життя можна міряти прожитими роками, у нього є більш аморфні періоди, які не вимірюються календарем, тому я перестав підбивати підсумки загалом. У мене немає саморефлексій.

Основне в цьому житті не гроші, не статус, а внутрішній спокій. Треба мати все в балансі. Тоді у тебе все нормально, ти офігенно почуваєшся і не важливо, чи є в тебе ялинка і з ким ти зустрічаєш Новий рік. 



Ганна Шевченко, 25 років

художниця та дизайнерка

На Новий рік я їду до Львова, уже забронювала гостел. Дуже люблю це місто через атмосферу. Я не впевнена, що святкуватиму сама, адже можу з кимось познайомитися. Я знаю, які у мене мають бути відчуття: тепла, затишку, абсолютної відсутності почуття самотності. Я думаю, що завдяки атмосфері свята почуватиму наповненість і мені не буде потрібно, щоб хтось був поряд.

Мені не страшно відзначати свята наодинці. Наприклад, свій день народження я святкувала на самоті у Відні. Я люблю спілкування, але так само люблю  самотність. Мої друзі не знали, чого хочуть щодо святкування Нового року, а я хотіла кудись поїхати. Тому вирішила взяти ситуацію у свої руки, а вони, якщо хочуть, хай підтягуються.


Мені не страшно відзначати свята наодинці

Бувають моменти, коли мені самотньо, хочеться, щоб хтось був поряд. Я не думаю, що маю дуже багато друзів. Я критично ставлюся до кола спілкування та обмежую його. Ціную в людях відданість, спокій, розсудливість. Мене часто в житті зраджували, тому я обережно впускаю у своє життя інших.

Торік я зустріла новий рік на виставці в Samskara, друзі запросили на вечірку. Я до останнього вагалася, чи йти, думала, що з татом відсвяткую і ляжу спати. Але в останній момент мене кольнуло почуття самотності: усі веселяться, а ти вдома сидітимеш. Я поплакала і заспокоїлася. Тепер у мене таких думок не виникає, я вже поїздила сама, побачила, наскільки це прекрасно.

Коли я сама, то почуваюся більш розкуто. Я все детально вивчаю, можу зайти в якісь провулки, з кимось познайомитися. Коли хтось є поряд, у мене нема потреби в нових знайомствах. Мені здається, ти багато що упускаєш, коли з кимось, є якісь обмеження. А наодинці я почуваюся повністю вільною, можу робити абсолютно все й від цього наповнююся.

За що вдячна?

  • Не шкодувала гроші на подорожі
  • Що побувала на концертах
  • Що вперше літала на літаку 


Ми все-таки самі надаємо значення якимось речам, робимо щось великим

Раніше Новий рік був дуже сімейним святом. Мені подобалося, що всі разом збираються, дивляться телевізор, відраховують час. У цьому була магія. Потім я переїхала, почала зустрічати його з друзями. Може, всередині я знаходжу у цьому сенс, але зовні стала менше звертати увагу на прояви свята. Це все про внутрішні почуття. Ми все-таки самі надаємо значення якимось речам, робимо щось великим.


Мені здається, ти багато що упускаєш, коли з кимось, є якісь обмеження

Що гуглила у 2019-му?

  • Cобака народжує, що робити
  • Як навчитися розбиратися у вині
  • Ксав'є Долан Матіас і Максим в кінотеатрах Києва
  • Як заповнити форму DS-160
  • Чому нам подобаються певні люди

Я обожнюю рефлексувати, робити різні графіки, статистики, списки щодо музики, фільмів, ситуацій тощо. Дуже люблю Last.fm, мені подобається бачити, які альбоми цього року я слухала найбільше й скільки годин цьому приділила. У 2019-му вийшло пять днів. Я ще підбиватиму підсумки. Зазвичай звертаю увагу на різні опитувальники. Наприклад, «Найважливіші події цього року» чи «Що змусило вас плакати». Може, буду дописувати щось своє, те, що мені важливо. Я це роблю щороку і переважно зберігаю, щоб подивитися, наскільки я змінилася за рік. Часто я бачу значні зміни.

Цього року я помітила, що в мене було багато життєвих уроків. Я навчилася вибирати себе, а не інших людей, і частіше казати «ні». Пам’ятаю, що торік я поставила ціль навчитися відмовляти. І тішуся, що змогла розвинути це в собі.



Михайло Розпутний, 28 років

IT-спеціаліст

На Новий рік планую сидіти вдома й думати над своїм майбутнім, проведу час із комп’ютером. Зазвичай у холодну пору року я так і проводжу вільний час. Думаю, приготую щось, адже часто маю до цього натхнення. Буде щось м’ясне, салат і багато фруктів. Я зателефоную рідним, привітаю маму, бабулю, сестру, може, тітці подзвоню ще.


Вирішив, що буду сидіти вдома й думати

Наразі я шукаю нову роботу (сьогодні Михайло вже знайшов нову роботу – ред.). На Новий рік думатиму, чому не вдається знайти її швидко. Усе життя наразі зав’язане на цьому, планую придбати житло, а тому мені треба ще трохи попрацювати. Сподіваюся якось змінити майбутнє. Можливо, професію змінити чи місце проживання.

Я не їхатиму додому на Новий рік. По-перше, це кара, що не знайшов роботу, нема чого відпочивати. По-друге, не хочу зустрічатися з друзями, тому що знаю, як усе відбуватиметься, і мені це не цікаво. Крім того, я тільки повернувся з поїздки. Вирішив, що буду сидіти вдома й думати. 

Я не надаю особливого значення святкуванню. Якось я їхав додому в новорічну ніч, оскільки працював до 30 грудня. У вагоні було вісім людей. Усі пили, святкували, пригощали одне одного мандаринами й бананами. Я не пив, привітав усіх і пішов спати.

За що вдячний?

  • Що менше лінувався.
  • Друзям, знайомим, які не припиняють спілкуватися зі мною.
  • Мамі та бабусі, що з ними все гаразд.
  • Сестрі, що вона ще не сказилася, тримає себе в рамках.
  • Владі, що ще не втратили все, що є.


Я не надаю особливого значення святкуванню

У Новий рік ти підбиваєш підсумки, розумієш, що встиг за цей рік, які фантазії, думки та мрії збулися. Але обов’язково має бути святковий стіл, щоб наїстися. Я їм щодня скільки хочу і що хочу. Мені не треба чекати Нового року, щоб з’їсти олів’є. З рідними побачитися можна і в інший час, коли я більш відкритий до спілкування і можу чимось допомогти. Якщо це навесні, то на городі щось поробити, а якщо взимку, то відкинути сніг. У нас є приватний будинок і квартира в Покрові.


Мені подобається, що нашій сім’ї не потрібні причини, щоб зустрітися

Що гуглив у 2019-му?

  • Java
  • Selenium
  • Api
  • Погода
  • Рецепт

Мені подобається, що нашій сім’ї не потрібні причини, щоб побачитися. Я можу взяти квиток на будь-який день. Мене зустрічають ніби це свято, ми з мамою щось готуємо та їдемо до бабусі. Це погано, що людям треба привід, аби раз на рік зібратися і відчути цю атмосферу. Ти можеш її відчути у будь-який день року.


Текст: Марк Лівін

Продюсерка: Наті Авдєєва

Фото: Анна Бобирєва

Літературна редакторка: Вікторія Осіпова

Верстка: Анна Шакун