Навіщо люди прокидаються ще до світанку? Для когось це одна з життєвих ідей за мотивами книги Гела Елрода «Магія ранку», для іншого звична справа, тому що так привчили батьки, а для когось – правило продуктивності. Можна спокійно розпланувати робочий день і приділити час ранковим ритуалам.

Ми вже публікували 10 простих порад з книги «Диво 5 ранку» для тих, хто хоче встигати більше, але цього разу вирішили розпитати детальніше у людей, які ведуть такий спосіб життя, у чому полягає ідея та за якими правилами це може працювати.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Олександр Соловей

співзасновник Drommel


Насправді є набагато більше джерел енергії, ніж сон

У мене є кілька причин прокидатися рано-вранці. Перша – бажання отримати 25 годин на добу і встигати хоч трохи більше. Друга – відчуття комфорту, коли їдеш містом, особливо влітку (о 5-6 ранку вже тепло, світло, а навколо – ні душі). Третя причина – ранні підйоми допомагають виробити дисципліну і самоконтроль.

Будучи операційно залученим в два різних бізнеси (Drommel та IT-компанія Finmap – ред.), маючи кілька хобі та готуючись до Ironman – додаткова година чи навіть дві ніколи не будуть зайвими. Ранні підйоми мають крутий кумулятивний ефект – за рік можна накопичити цілий бонусний місяць. Непогано, правда?

У мене три тренування на тиждень, які починаються о 7:00, тому прокинутися потрібно щонайменше на годину-півтори раніше, щоб підготуватися, дістатися і бути вчасно. Тому один із ритуалів це спорт. Так само намагаюся медитувати, для цього слухаю guided meditations в додатку Headspace. Одне з найзручніших, які я коли-небудь бачив. Воно дуже популярне, має зручний інтерфейс і безліч тематик – фокусування, розслаблення, визначення пріоритетів. Це дуже корисні навички як для підприємця.

 Ранні підйоми мають крутий кумулятивний ефект – за рік можна накопичити цілий бонусний місяць. Непогано, правда?

Зазвичай ранок – це час для себе. Вважаю неправильним прокидатися за 15 хвилин до виходу, похапцем збиратися, так-сяк перехопити бутерброд і втекти. Тіло ще спить, зі сну потрібно виходити плавно, тому що інакше це стрес для організму, який потім позначиться на продуктивності всього дня. Багато хто вважає, що сніданок – це найважливіший прийом їжі за день, і, можливо, це так. Але тільки в тому разі, якщо ви справді відчуваєте, що організм просить їжу, а не набиваєте шлунок через силу. Украй важливо вранці випити 1 або 2 склянки теплої води. Вона допомагає запустити шлунок і всі процеси.

Наступне – розминка, достатньо 2-3 хвилини – помахи руками, потягування, легкі стрибки – і лімфа починає розганятися в організмі, запускаються процеси очищення. Звісно, влітку це робити значно простіше. О 5-й вже світло й тепло, а іноді ввечері хочеться навіть не засинати, щоб не пропускати літо. Це моя найулюбленіша пора року. Навесні та восени, коли я їду на тренування уздовж Київської набережної, спостерігаю чудові світанки. Узимку все інакше. Холодно, темно. Але тут вмикаються сила волі та самодисципліна. Піднімаю себе силою, але потім все одно радію.

Спати намагаюся хоча б 5 годин, тому до першої ночі вже точно лягаю. Іноді вдається і раніше заснути, та сон однаково займає в середньому 6 з половиною годин. Насправді є набагато більше джерел енергії, ніж сон, тому я встигаю відновитися і впродовж дня почуваюся бадьорим і повним енергії. Кави не п’ю.

У вихідні я зазвичай сплю трохи довше, до 7:30-8:00. Але краще, звичайно, перейти на однаковий режим сну протягом усього тижня – лягати і прокидатися в той самий час.

Рідні ставляться дуже позитивно: дружина теж, як правило, прокидається рано, а коти завжди задоволені тим, що можуть поїсти раніше.


Лілія Зінченко

UX-дизайнерка


Щоб прокинутися в гарному настрої, потрібно з позитивною думкою засинати

Усе почалося з книги «Магія ранку», також натрапляла на інші видання, пов’язані з цією темою. Слухала My morning routine – історії людей з усього світу, які практикують раннє прокидання. Основна ідея, яку я простежила, що кожен встає із ціллю встигати робити щось для себе особисто перед тим, як почати робочий день.

Я не робила різкого переходу на 5 ранку. Спершу прокидалася о 8-й, потім почала о 7-й, дійшла до 5 години, іноді о 4:45 за потреби встаю. Організму нічого не вартує пристосуватися до такого режиму. Часом я прокидаюся за хвилину до будильника.

Раніше будильник ставила подалі від себе. Тепер, якщо кладу поруч мобільний телефон і чую навіть невеличку вібрацію, все одно прокидаюся. Бувають моменти, коли доводиться від такої практики відходити – під час перельотів, подорожей за кордон тощо.

 Організму нічого не вартує пристосуватися до такого режиму. Іноді я прокидаюся за хвилину до будильника

Ранок починається з медитації, опісля читаю афірмації. Це короткі фрази, які при багаторазовому повторенні закріплюють потрібний образ або установку. Досить велика кількість афірмацій формувалася з моїх побажань, чого я хочу досягнути в житті: набути більшої впевненості, розвинути комунікаційні навички. Значна їх частина присвячена страхам, хвилюванням. За допомогою афірмацій я сама себе переконую, що страхи – це ілюзія, тоді долати їх не так уже й складно.

Під час медитації входиш у стан, коли байдуже, як там за вікном, тому що організм до цього звик, відповідно я зараз не особливо відчуваю переходи між літом і зимою. Ясна річ, влітку можна прокидатися навіть о 4:30, сонце дає своєрідну атмосферу для цього. Мені здається, коли організм входить у такий режим, має більше значення те, з чого ти хочеш почати ранок. Якщо він приносить задоволення, то проблеми прокидатися немає.

Також я практикую візуалізації. Я візуалізую ті афірмації, які проговорила перед цим. Читаю вранці досить різну літературу – як для саморозвитку, так і професійну. Тренування теж дають підтримку, покращують настрій.

Щоб прокинутися у гарному настрої, потрібно з позитивною думкою засинати. Спочатку я намагалася це контролювати, часто медитувала перед сном. Тепер засинаю від втоми. Іноді годину-півтори не можу заснути, якщо був насичений емоційний день.

Сплю я по 6-7 годин. Стежу за кількістю повноцінного глибокого сну за допомогою фітнес-трекера. Коли сплю 5 годин, часом через перевтому відчуваю біль в очах. Іноді після обіду хочеться подрімати. Тривалість такого стану десь година, усе залежить від різноманітності завдань на роботі.

За останні півроку в мене з’явилася більша впевненість у собі: коли працюєш у команді, відчуваєш, що навіть твоя поведінка відображається на поведінці інших людей. В афірмаціях цілі потихеньку починають діяти. Те саме бажання гармонізувати власний стан, набути більшого спокою в собі – помічаю, що на стресові ситуації, яких буває багато на роботі, значно спокійніше реагую. Це своєрідний життєвий пофігізм, ти розумієш, що не все так страшно, як здається.


Ангеліна Фенченко

діджитал-спеціалістка


Я не культивую ранній підйом, просто не вмію інакше

Я обожнюю ранок як період у добі. Це початок нового дня, я тоді більш активна. Ранковий час – це час, коли ти сам із собою. Всі ще сплять, ніхто не турбує, я можу робити все, що завгодно.

Намагаюся лягати рано, максимум до 23 години. Прокидатися не важко. Зазвичай встаю сама, але з будильником. Я не ставлю їх багато. Люблю відразу прокинутися.

Найчастіше встаю десь о 4-5 ранку. У цьому немає жодної психології, це звичка з дитинства. Це не є щось набуте, щоб встигати більше. У мене роботяща сім’я – немає нікого, хто би спав дуже довго. Малою мене забирали на роботу в поля. Я розуміла, що вся робота робиться до сходу сонця, з цього все й почалося.

Здебільшого працюю вранці. Я знаю, що ляжу раніше спати, але встану за дві години до і все зроблю, мені так легше. Тижні два тому я спробувала медитації як експеримент. Поки не відбулося якогось впливу, щоб я могла про це говорити.

Коли я була ще мала, то не розуміла, як можна спати довго, ти ж нічого не встигаєш. Але тепер розумію, що у кожного свій механізм. Я не культивую ранній підйом, просто не вмію інакше.

Для когось це досягнення, класна звичка, але для мене звичайна річ, спосіб життя. Якщо підйоми цілеспрямовані та продуктивні, вони скеровують мозок у правильне русло, формують думки на цілий день.